KRAJ BANDIĆEVE DOMINACIJE

U Skupštini Holdinga još deset članova

15.10.2009 u 10:36

Bionic
Reading

Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini sinoć je jednoglasno odlučio da u Skupštini Zagrebačkog holdinga neće biti samo gradonačelnik Milan Bandić, već će u nju ući još deset zastupnika

Na sastanak kluba, osim nekoliko SDP-ovih zastupnika, nije došao predsjednik stranke Zoran Milanović, a ni Bandić, koji je otputovao u Moskvu. U Skupštini Holdinga bit će zastupljene sve političke opcije iz Gradske skupštine, a o omjeru snaga odlučit će se na predsjedništvu Skupštine. Iako proširenjem Skupštine Holdinga Zoran Milanović i njegova struja pokušavaju zauzdati Bandićevu samovolju, gradonačelnikov zamjenik Ivo Jelušić smatra da se tim potezom ne ide protiv Bandića, već da je i to, kao i izbor predsjedničkog kandidata unutar stranke, demokratski iskorak.

Ipak, na sastanku su, kako doznaje Večernji.hr, Vesna Majher, Jasmina Havranek, Jelena Pavičić Vukičević i Josip Petrač štitili Bandića, upozoravajući da bi moglo biti pravno-proceduralnih problema s upisom jedanaesteročlane Skupštine na Trgovačkom sudu.

No osporili su ih pravnici, predsjednik Skupštine Boris Šprem i Tomislav Saucha. Nedoumice o broju članova u Skupštini gradske tvrtke nastale su jer su neki trgovački sudovi, nakon izravnog izbora gradonačelnika, uveli praksu da se gradonačelnici tretiraju kao izravna skupština tvrtke. No Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da gradska skupština imenuje i postavlja skupštine trgovačkih društava u vlasništvu grada. Takvo je i mišljenje ministra uprave od kojega je zagrebačka Skupština tražila tumačenje.

S obzirom na to da je gradonačelniku Zagreba, iako je izravno izabran, ograničeno raspolaganje novcem iznad milijun kuna bez dozvole Skupštine, bilo bi nelogično da mu je zakonodavac dopustio svojevoljno raspolaganje s oko pet milijardi kuna, s koliko raspolaže Holding. Sa širenjem Skupštine Holdinga slaže se i oporba, pa bi 29. listopada odluka trebala biti jednoglasno prihvaćena.