POSLOVNI IZVJEŠTAJ ZA 2014.

Holding završio u plusu 17 milijuna, za loš rezultat Nazora okrivili oglas

28.08.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Zagrebački holding (ZGH) prošlu 2014. godinu završio je s dobiti od 17 milijuna kuna, smanjio broj zaposlenih za 1.776 osoba, a unatoč tome što je ZET povećao prodaju karata u svim segmentima, i dalje je vodeći gubitaš – završio je godinu s minusom od 131 milijun kuna, pokazuje izvješće za 2014. koje je Uprava ZGH-a uputila prema Skupštini Grada koja zasjeda 10. rujna

Poslovanje u plusu ZGH bilježi drugu godinu zaredom, u 2013. bio je 2 milijuna kuna, a u Upravi tvrtke naglašavaju kako je to rezultat financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke.

Pozitivnom rezultatu u prilog ide i činjenica da su 392 milijuna kuna kratkoročnih kredita reprogramirani u dugoročne s rokom od pet godina, kao i činjenica da je Holding na odljevu radnika i trošku plaća uštedio 81 milijun. Uz to, nabavljeni su revolving krediti u iznosu od 500 milijuna kuna radi osiguranja likvidnosti.

Iako je Uprava pokušala izdvojiti dio podružnica u zasebna trgovačka društva, ispriječila se Deutsche banka koja nije prihvatila plan podjele i prijetilo je da se 300 milijuna eura obveznica naplati odmah, ali od te ideje se u konačnici odustalo.
ZET povećao prodaju, ali i dalje u minusu

Premda je poslovao u debelom minusu, zanimljivo da je ZET uspio povećati prihode prodajom karata u svim segmentima. Tako su prošle godine u tramvajima i autobusima prodali pet milijuna karata, dok su 2013. prodali tek nešto više od milijun. Izvan vozila prodali su 5,4 milijuna, a godinu prije 4,1 milijuna. Prodano je i 107 tisuća dnevnih karata, a za 17 posto porasla je prodaja pokaza.

Svemu navedenom kumovao je niz faktora, od ukidanja m-prijevoza, pojačanih kontrola, smanjenja cijene pojedinačnih karata, ali i odluke Grada i ZGH-a da zaposlenicima, umjesto novca za prijevoz, daju pokaze. Tako u ukupnoj strukturi kupaca, s 44 posto najviše prednjače zaposlenici Grada i ZGH-a, a tek onda slijede gospodarstvo i građani.

No, sve to nije pomoglo ZET-u da dođe barem na nulu jer došlo je do promjene leasing ugovora za 213 autobusa za koje je ZET preuzeo trošak održavanja. Osim ZET-a, godinu su u minusu završili i Direkcija holdinga (26 milijuna kuna), Upravljanje sportskim objektima (11,6) Tržnice (10,1 milijuna), Vladimir Nazor (10,3), Velesajam (9) i Gradska groblja (7,8).

Loš poslovni rezultat Zagrebačkog velesajma Uprava objašnjava kod podružnice Zagrebački velesajam zbog otkazivanja sajmova Crotour, Obrtništvo, Graditeljstvo, Medicina i tehnika, Zimski show, Educa, Vinovita za koje tržište nije pokazalo interes, a njihovo forsirano održavanje podružnici bi donijelo poslovni gubitak. Uz to, dodaju, lani ponovno nije održan Zagreb Auto Show.

Zanimljivo da, uz loše vrijeme, kod podružnice Vladimir Nazor Uprava za loš rezultat okrivljuje i oglas koji su sami objavili o prodaji naselja u Savudriji, ali i daljnju smanjenu kupovnu moć stanovništva, iako je prošla turistička sezona bila rekordna.
S metlom u ruci do plusa od 53 milijuna

Najbolji rezultat pokazala je Čistoća koja je završila s 53 milijuna kuna u plusu, ZGOS s 42 milijuna kuna, Zagrebačke ceste s 28 milijuna, Robni terminali s 25 milijuna kuna te Autobusni kolodvor s 11 milijuna.

Iako su završili u plusu, Robni terminali, Zagrebparking i Zagrebačke ceste zabilježili su znatan pad prihoda od prodaje. Tako je Zagrebparkingov pad iznosio 17,7 milijuna kuna, Robnih terminala Zagreb 11,8 milijuna kuna i Zagrebačkih cesta 5,2 milijuna kuna

Razloge za to u Upravi pronalaze u sniženju cijena usluga parkiranja od 2. travnja 2014. godine, više snježnih dana u odnosu na isto razdoblje prošle godine i u smanjenim prihodima od prijevoza paukom zbog nedostatka ispravnih pauk-vozila. Kod Robnih terminala pad prihoda obrazložili su ulaskom u EU čime su smanjeni prihodi od carinskog parkiranja za kamione i carinskog skladišta.

U ZGH-u je s posljednjim danom prošle godine bilo 8.083 radnika što je 1.776 manje nego li na kraju 2013. godine. Zbog toga su troškovi plaća 2014. godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, smanjeni za 148,5 milijuna kuna dok su troškovi naknada radnicima, izdaci za materijalna prava povećani za 67,5 milijuna kuna, prvenstveno uslijed većih troškova otpremnina za zbrinjavanje radnika. Drugim riječima, na stavci plaća ZGH je uštedio 81 milijun kuna.

Najviše zaposlenih ima ZET - 4.171 Čistoća - 1.495, a najmanje Upravljanje projektima - 10 osoba. Zanimljiva je struktura zaposlenika koja ukazuje kako u gradskoj megatvrtci ne vrijedi uzrečica da na mladima svijet ostaje. Tako je 20 posto zaposlenika (1.591) starije od 55 godina, dok je onih između 18 i 34 - 1.052.

Najviše najstarijih ima u dvjema najvećim podružnicama, ZET-u - 55 posto i Čistoći - 11 posto, a najmanje u Direkciji - 1 posto. Do smanjenja broja zaposlenika došlo je iz nekoliko razloga; od prirodnog odlijeva, preko osobno uvjetovanih razloga pa do otkaza uvjetovanih lažnim diplomama (240).

Osim na plaćama, uštedjelo se i na energiji - 14,7 milijuna kuna, troškovima utrošenih sirovina i materijala - 15,4 milijuna kuna, a zbog reprograma kredita, kažu u Holdingu, smanjili su i troškove kamata za 47 milijuna kuna.