OPERACIJA TRITON

Milanović odlazi provjeriti kako Hrvati spašavaju izbjeglice

28.08.2015 u 20:53

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović u nedjelju će obići brod Obalne straže Andrija Mohorovičić, koji već gotovo mjesec dana sudjeluje u operaciji Europske unije Triton, kojom se nastoji spasiti što veći broj izbjeglica u središnjem Sredozemlju. Brod će se nakratko usidriti u luci kako bi Milanović mogao pozdraviti posadu i vidjeti u kakvim akcijama sudjeluju hrvatski vojnici

Prema predviđenom programu, Milanović bi u sicilijansku luku Catania trebao stići u nedjelju ujutro, a na brodu će biti već oko 11:15 sati. Tamo će ga dočekati zapovjednik operacije Triton, zapovjednik broda Andrija Mohorovičić, poručnik bojnog broda Stjepan Giljević te hrvatski veleposlanik u Italiji Damir Grubiša

U pratnji premijera bit će ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OS-a RH Drago Lovrić, zapovjednik HRM-a, komodor Predrag Stipanović te zapovjednik Obalne straže, kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli

Milanović bi se po dolasku na brod trebao obratiti posadi, a na brodu mu pripremaju i prezentaciju akcija u kojima je brod HRM-a Andrija Mohorovičić do sada sudjelovao.

U programu je predviđen i obilazak broda koji bi trebao potrajati sat vremena, a za cijelo vrijeme posjeta premijera Milanovića brod će biti usidren u luci i neće u tim trenucima sudjelovati u akcijama spašavanja.

Da se po tom pitanju može pohvaliti posadu kako je napravila dobar posao, govore i brojke. Od početka ovog mjeseca, od kada brod Andrija Mohorovičić sudjeluje u operaciji Triton, samo je hrvatska posada, prema podacima MORH-a, spasila 1.338 izbjeglica u Sredozemlju.

Andrija Mohorovičić bi, s 49 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga i pet pripadnika granične policije MUP-a, do kraja listopada ove godine trebao pružati potporu talijanskim vlastima u čuvanju granica na moru i spašavanju imigranata u području Sredozemnog mora. Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja sudjeluje u operaciji Triton raspoređivanjem svojeg osoblja i tehničke opreme.

Operacija Triton, koju su tražile talijanske vlasti, pokrenuta je 1. studenoga 2014. u središnjem Sredozemlju u svrhu nadzora i zaštite granica EU-a na moru te spašavanja migranata.

Jednako tako, Hrvatska se uključila i u spašavanje izbjeglica u istočnom Egejskom moru, kod Grčke i Turske, kamo je danas poslan policijski ophodni brod Sveti Dujam.