HOĆE LI IH BITI JOŠ?

Vodič kroz scenu umirovljeničkih stranaka - zasad ih je čak 14

31.08.2015 u 06:53

Bionic
Reading

Iako smo već naviknuti na to da u Hrvatskoj politički djeluje nekoliko stranaka s pravaškim nazivnikom te nekoliko 'seljačkih' stranaka, po brojnosti ipak vode one koje su svoje političke programe djelovanja usmjerile na umirovljenike. Mada su fokusirane na njih, gotovo sve tijekom svog rada bez problema su koalirale i s 'lijevima' i s 'desnima', a neke su po potrebi i mijenjale tabore

Najstarija od 14 umirovljeničkih stranaka koje su upisane u Registar političkih stranaka osnovana je još 1996. Radi se ujedno o najvećoj umirovljeničkoj stranci – Hrvatskoj stranci umirovljenika kojoj je na čelu Silvano Hrelja (slika 2). Službena članica vladajuće Kukuriku koalicije ujedno je jedina parlamentarna stranka, a u Saboru je zastupaju četiri zastupnika. Iako je svojedobno kao tada jedini HSU-ov zastupnik u parlamentu Hrelja podržavao vladu Ive Sanadera, HSU je pod njegovim vodstvom 2010. sudjelovao u osnivanju Kukuriku koalicije, a SDP-u i drugim koalicijskim partnerima obećao se i za skorašnje parlamentarne izbore.

Iz HSU-a je potekao i Lazar Grujić (slika 13), aktualni predsjednik Stranke umirovljenika osnovane 2000. Iako je svojedobno u sklopu koalicije Blok umirovljenici zajedno podržavao HDZ, na nedavnim predsjedničkim izborima Stranka umirovljenika, zajedno s još nekim drugim umirovljeničkim strankama, podržala je kandidaturu Ive Josipovića. O eventualnoj suradnji s paktom Josipović-Čačić na nadolazećim parlamentarnim izborima Grujić je razgovarao s bivšim predsjednikom, no kako je nedavno rekao za tportal, daleko je to od dogovora.

Prisniji s lijevom stranom političkog spektra su i tzv. Čačićevi umirovljenički sateliti. 'Najmlađa' je umirovljenička stranka, osnovana prije svega mjesec dana, Stranka hrvatskih umirovljenika – Umirovljenici, kojoj je na čelu Alenka Košiša Čičin-Šain, inače glavna tajnica Čačićevih Reformista.

Stranka vrlo sličnog naziva – Stranka hrvatskih umirovljenika i seniora u Registar političkih stranaka upisana je još 2005, a trenutno joj je na čelu Milan Devčić (slika 14), član Savjeta HNS-a. Iako je godinama bila vjeran koalicijski partner HNS-u, nakon što je tportal pisao o 'umirovljeničkim satelitima', iz HNS-a su poručili da je Stranku hrvatskih umirovljenika i seniora osnovao Radimir Čačić dok je još bio u HNS-u te da će ona uskoro biti ugašena.

IDS-u je pak bliska Istarska stranka umirovljenika, osnovana 2012. Na posljednjim lokalnim izborima 2013.  ta je stranka kojoj je na čelu Zdenko Pliško (slika 4), podržala je, naime, IDS-ove kandidate, a bila je i jedna od stranaka koje su podržale kandidaturu Ive Josipovića na nedavnim predsjedničkim izborima.

Josipovića je podržala i Umirovljenička demokratska unija sa sjedištem u Sisku. Premda osnovana 2014, njena predsjednica Sabina Ferderber (slika 8) mijenjala je stranke gotovo kao čarape. Karijeru je započela u Grujićevoj Stranci umirovljenika (SU), no u veljači 2013. cijeli sisačko-moslavački ogranak SU-a, na čelu s Ferderber, prešao je u Blok umirovljenici zajedno (BUZ). Ferderber je kao šefica ogranka SU-a postala šefica županijskog ogranka BUZ-a te potpredsjednica BUZ-a na državnoj razini. Međutim, ljubav nije dugo trajala i već u listopadu 2013. Ferderber je prestala biti članica BUZ-a. Naime, nakon lokalnih izbora te godine Ferderber je napustila HDZ, HSS i HSP AS, s kojima je bila na koalicijskoj listi, i prešla SDP-ovoj koaliciji, odnosno prihvatila SDP-ovu ponudu da bude potpredsjednica Skupštine Sisačko-moslavačke županije. Ferderber je na visokoj funkciji bila sve do lipnja ove godine, kada je HDZ preuzeo većinu u Skupštini i smijenio je.

Ferderber je, između ostalog, ostala bez visoke funkcije jer je na stranu HDZ-ove koalicije prešao Milivoj Tičarić, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DSU), sa sjedištem također u Sisku. Iako je DSU svojedobno bio privržen SDP-u, na lokalnim izborima i u koaliciji, a Tičarić bio i jedan od famoznih savjetnika bivše ministrice Marine Lovrić Merzel, Demokratska stranka umirovljenika odlučila se prikloniti HDZ-u.

Iz Siska dolazi i Stranka penzionera, na čijem je čelu Josip Mijadžiković (slika 11). U Registar političkih stranaka upisana je 2011, a rado je koalirala s HSS-om, ali i Nezavisnim seljacima hrvatskim, kojima je na čelu bivši Josipovićev savjetnik Mato Mlinarić.

Jedan od HDZ-ovih vjernih partnera je i Blok umirovljenici zajedno, a na čelu mu je Milivoj Špika (slika 9). Stranku, koja je u Registar političkih stranaka upisana 2010, Špika je osnovao s predsjednikom SU-a Grujićem jer koalicija BLOK-Umirovljenici zajedno nije imala pravnu osobnost i nije se kao takva mogla kandidirati na izborima. Stoga su se odlučili na osnivanje stranke na čije čelo je došao Špika, a Grujić je ostao koordinator koalicije istog imena. U međuvremenu, Grujić je nastavio rad u sklopu Stranke umirovljenika, a Špika je kao predsjednik BUZ-a postao jedan od glavnih HDZ-ovih partnera.

Uz već toliki broj umirovljeničkih stranaka za dodatno zbunjivanje birača dobro je došla Stranka umirovljenika Hrvatske-blok umirovljenici zajedno, koja nema veze ni s Grujićevom Strankom umirovljenika ni sa Špikinim BUZ-om. Na čelu stranke upisane u Registar 2010, samo mjesec dana prije BUZ-a, je Franjo Emil Markanović, a koordinator joj je Zlatko Klarić, predsjednik Akcije socijaldemokrata Hrvatske, svojedobno član Grujićeve i Špikine koalicije BUZ.

S Klarićem je bila povezana i Splitska stranka umirovljenika, osnovana 2008, kojoj je na čelu Ratko Kovačić. I ta je stranka na nedavnim predsjedničkim izborima podržala kandidaturu Ive Josipovića.

Bivšem predsjedniku podršku je dala i 2009. u Registar upisana Akcija hrvatskih umirovljenika, također iz Splita, ali i Akcija slavonsko-baranjskih umirovljenika, kojoj je na čelu Ivica Beširović. U Registar je ta stranka upisana 2012, a na lokalnim izborima 2013. podržala je HDSSB-ove kandidate.

Iz Karlovca pak dolazi Akcija umirovljenici zajedno, u Registar upisana 2013, a na čelu joj je Darko Križanić. Iako je samostalno izlazila na izbore, na onima za vijeća gradskih četvrti u Karlovcu ove godine koalirala je s HSU-om.