KOALICIJSKI PREGOVORI

Lalovac i Hajdaš-Dončić sastali se s IDS-ovcima oko gradnje Ipsilona

27.08.2015 u 15:46

Bionic
Reading

Ministar prometa Siniša Hajdaš-Dončić i ministar financija Boris Lalovac održali su sastanak u Zagrebu s predstavnicima Istarske županije, Državnog zavoda za statistiku, Agencije za javno-privatno partnerstvo i Bina-Istre na temu moguće gradnje nove dionice tzv. Istarskog ipsilona te njezina utjecaja na javni dug države

Kako je priopćeno iz Hajdaš-Dončićeva ministarstva, 'ministri su predstavili smjer nastavka realizacije Ugovora te se raspravljalo o cjelokupnom projektu, Ugovoru s koncesionarom te nastavku realizacije Ugovora i njegovu financijskom utjecaju.'

Dogovoreno je da će Državni zavod za statistiku provjeriti s Eurostatom tretman projekta koji uključuje gradnju nove dionice i produžetak koncesije, s posebnim naglaskom na učinak na javni dug.
'Prema postojećim informacijama, radi se o neznatnom utjecaju na postojeći javni dug', navode u priopćenju iz Ministarstva.

Podsjetimo, IDS kao jedan od uvjeta nove koalicije sa SDP-om uvjetuje dovršetak gradnje Istarskog ipsilona. Procjenjuje se da je projekt vrijedan oko 300 milijuna eura i obuhvaća gradnju dijela autoceste punog profila od Pazina do tunela Učka i od tunela do Matulja.

Za dovršetak gradnje Istarskog ipsilona potrebno je produljenje koncesijskog ugovora, ali pitanje je bi li Europska komisija to mogla tretirati kao novo zaduženje države, čime bi se povećao deficit, pa će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zatražiti od Opće uprave za tržišno natjecanje Europske komisije suglasnost na postojeći model Ugovora, a nakon dobivenih odgovora Eurostata i suglasnosti Opće uprave EK Sabor donosi odluku o gradnji nove dionice Istarskog ipsilona i produžetku koncesijskog ugovora.

Boris Miletić, šef IDS-a, prije mjesec i pol dana izjavio je kako je na osnovu Ipsilona 'plebiscitarna podrška u Istri i da se dogovor prema građanima mora ispoštovati'.