POLITIČARI O SAMOHVALI

Je li Hrvatska doista bolja nego je bila, kao što tvrdi Milanović?

27.08.2015 u 17:00

Bionic
Reading

'Hrvatska je uređenija zemlja nego je ikad bila, svakako više nego prije četiri godine', ispalio je predsjednik Vlade Zoran Milanović u intervjuu za Novu TV. Dok istovremeno 65 posto građana, prema posljednjem istraživanju, smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru - od premijera, od kojeg nismo navikli na skromnost i suzdržanost, mogla se takva izjava i očekivati

U HDZ-u na Milanovićevu konstataciju gledaju kao na lošu šalu. Gordan Jandroković, glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru kaže da mu je najbolji dio Milanovićeva intervjua bio trenutak kada je novinar Mislav Bago podsjetio Milanovića da je na početku mandata, kada je imao visoki rejting, rekao da bi mijenjao taj rejting za rejting Hrvatske. Tada mu je, kaže Jandroković, Bago rekao da je njegov rejting danas nikakav, a rejting Hrvatske je smeće. 'Mislim da to sve najbolje govori o uređenosti Hrvatske i rezultatima koje je Milanović napravio', poručio je HDZ-ovac.

O uređenosti Hrvatske mišljenje imaju i SDP-ovi koalicijski partneri. Matija Posavec, HNS-ov međimurski župan smatra da je Hrvatska danas posve sigurno uređenija zemlja nego je bila. 'Međutim, posao nije gotov', kaže Posavec. Pomaci se vide, kaže, u uređenosti zemlje, stabilnosti i sigurnosti te se tu slaže s premijerom.

'Promjena se vidi i u vraćanju povjerenja ljudi u institucije. Nije to još do kraja dovoljno, ali je definitivno bolje nego je prije bilo. Vidi se u poštenijem odnosu, u smislu upravljanja javnim financijama, zalaganju i odnosu prema poslu', nabraja Posavec. Kao međimurski župan, na lokalnom primjeru napredak najbolje vidi kroz primjer zdravstva gdje su smanjene liste čekanja i lakše se dolazi do pretraga.

'Pa čak i u pravosuđu situacija je bolja nego je bila prije četiri godine. To je tek dio puta na kojem ima dosta posla. Da su se stvari pokrenule, jesu', zaključuje Posavec. Drugi koalicijski partner, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) također je pri stajalištu da nam nikad nije bilo bolje, ali…

'Mislim da jest, zemlja je uređenija. Pitanje je samo pozicije s koje tko gleda. Čemu daje veću ili manju važnost', odgovara predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Neke stvari se rade, nastavlja, ali ne tako javno i krupno kako su se nekad radile, uredi za suzbijanje korupcije i pranja novca, postavljeni su sustavi. Ipak, ne može smatrati da je država uređena jer ponašanje pojedinca posljednje se mijenja.

'Kao političar, dužan procjenjivati sustave i njihovu funkcionalnost, mislim da je bolje nego ikad', nedvosmislen je Hrelja i potom postavlja retoričko pitanje: 'Je li to dovoljno, to je druga stvar?'. Vjerojatno može puno bolje, mišljenja je HSU-ovac, kvalitetnije, ali u odnosu na proteklo vrijeme nismo išli korak natrag nego lagano korak po korak naprijed. Točke u kojima je ostvaren napredak, prema Hrelji, su suzbijanje korupcije te pranja novca i kolanja crnog novca zbog velike i sustavne kontrole. Hrelja kaže da je još potrebno postaviti i pitanje odgovornosti građanina.

'Ako poduzetnik pogrešno ispuni putni nalog može kazneno odgovarati do deset godina, a netko je napravio prije 15 godina loš ugovor za državu i nije odgovarao. Jer gledajte, ugovor o Istarskom ipsilonu nije protuzakonit nego je loš i težak za državu. A nitko za njega nije odgovarao, iako je puno teži nego jedan putni nalog jednog poduzetnika. To je opet sustav odgovornosti i ono što postavite danas ne možete unatrag primjenjivati, osim ako se radi o ratnom zločinu i protudržavnom djelovanju', zaključuje Hrelja.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić smatra da je napravljeno mnogo, osobito u smislu uvođenja reda u neke sektore i liberalizacije društva.

'Naš resor, turizam, funkcionira izvrsno i u tom smislu jako smo zadovoljni. Iako sezona još nije gotova, sa sigurnošću možemo reći da je pred nama odlična i rekordna turistička sezona, a očekujem da će na razini Hrvatske prihod od turizma biti gotovo 8 milijarda eura što će značajno utjecati na konsolidaciju financija Hrvatske', kaže Miletić. Što se tiče gospodarstva, nastavlja, stvari su se počele kretati u boljem smjeru, međutim, nedostaje nam brzine, okretnosti, a u mnogim stvarima razumijevanja i volje. 'I to je ono čime nisam zadovoljan. Jer, mnoge stvari su mogle i trebale biti napravljene, a nisu. Decentralizacija je jedna od njih', oštro je završio Miletić.