ORGANIZACIJA GOSPODARSKOG FORUMA

Hrvatski građevinari trebali bi obnavljati Irak

15.10.2009 u 08:51

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) pokušat će ponovno zainteresirati hrvatske tvrtke za poslove u Iraku. Zasad su im ciljna skupina građevinske tvrtke čije će predstavnike pozvati na sastanak u MVPEI krajem listopada

Šef Specijalne hrvatske misije u Iraku, veleposlanik Jerko Vukas, koji je jedan od glavnih pokretača ove inicijative, ističe da se u kontaktima s dužnosnicima Iraka, lokalnim vlastima i gospodarskim tijelima često postavlja pitanje namjeravaju li hrvatske tvrtke doći u Irak i sudjelovati u izgradnji te zemlje. Upravo zbog toga je naglasak u ovoj fazi stavljen baš na građevinske tvrtke.

U nastojanju da se otvore mogućnosti što šire gospodarske suradnje,planira se i organizacija foruma na kojem bi sudjelovali hrvatski iirački gospodarstvenici.

Trenutni je plan da se forumodrži u proljeće sljedeće godine u Opatiji te da se na njega dovedestotinu iračkih tvrtki.


Želimo održati sastanak s našim građevinarima, izvijestiti ih o političko-sigurnosnoj situaciji, objasniti im mogućnosti koje postoje u Iraku, ali i zakonske propise, primjerice, kako funkcionira bankarski sustav, kako dobiti radne dozvole za strane radnike i slično, pojašnjava veleposlanik. Stoga na sastanak namjeravaju pozvati što veći broj građevinskih tvrtki kako bi se utvrdilo koliko su one doista zainteresirane za poslove u Iraku. Neke konkretne poslovne ponude navodno već postoje, primjerice, mogućnost izgradnje naselja od oko tisuću kuća.

Vukas podsjeća da je u Iraku trenutno prisutan gotovo cijeli svijet. No hrvatske tvrtke još nisu otkrile mogućnosti koje pruža ta zemlja. Pritom bi hrvatska poduzeća mogla biti i u povoljnijem položaju od svoje konkurencije. Razlog je činjenica da su, kako objašnjava naš sugovornik, 'hrvatski brendovi sačuvani u sjećanju iračkih ljudi', ali to sjećanje treba i obnavljati.

Upravo radi poboljšanja gospodarske suradnje prije nekoliko je dana otvorena i zgrada Specijalne hrvatske misije u Bagdadu. Takav potez u vrijeme sveopće štednje u MVPEI-ju su obrazložili interesom hrvatskih gospodarstvenika za iračko tržište. Među tvrtkama zainteresiranim za poslove u Iraku u Ministarstvu navode Rumital, HS Produkt, TPK Armature, Dalekovod, Bimont i druge, piše Novi list.