ZAŠTITA IMOVINE TVRTKI

Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji

23.12.2008 u 16:23

Bionic
Reading

Hrvatska je uputila prosvjednu notu Srbiji zbog izmjena uredbe srbijanske vlade o zaštiti imovine tvrtki čije je sjedište na teritoriju bivših republika SFRJ, čime se 'priječi primjena Ugovora o pitanjima sukcesije, posebice njegovog Aneksa G'

ZAGREB - Kako je priopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u MVPEI je u utorak pozvan srbijanski veleposlanik u Zagrebu Radivoj Cvetićanin kako bi mu se "uručila prosvjedna nota zbog ponovnih izmjena Uredbe Vlade Republike Srbije o zaštiti imovine dijelova tvrtki čije je sjedište na teritoriju bivših republika SFRJ".

"Uz podsjećanje srbijanske strane kako je 24. srpnja 2008. godine, zbog prethodnih izmjena Uredbe srbijanske vlade o zaštiti imovine dijelova tvrtki čije je sjedište na teritoriju bivših republika SFRJ, već zaprimila prosvjed MVPEI-a, još jednom je ukazano na neprihvatljivost usvajanja propisa kojima se, nakon potpisivanja i stupanja na snagu Ugovora o pitanjima sukcesije, priječi primjena istog Ugovora, posebice njegovog Aneksa G", navodi se u priopćenju.

Srbijanska strana je pozvana da se u očekivanju rješenja imovinsko-pravnih pitanja između Hrvatske i Srbije na bilateralnoj osnovi, i to upravo na načelima ugrađenim u Ugovor o pitanjima sukcesije, suzdrži od radnji koje bi otežale konačno rješavanje tog pitanja.

MVPEI je u tom smislu zatražio žurnu obustavu primjene predmetne Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o zaštiti imovine dijelova tvrtki čije je sjedište na teritoriju bivših republika SFRJ, priopćeno je.

Sredinom lipnja ove godine tehnička vlada bivšeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunice donijela je Uredbu o zaštiti imovine dijelova poduzeća, a njome je praktično prekinut proces povratka imovine poduzećima iz Hrvatske, Slovenije i BiH.

Uredbom je radnicima u poslovnim jedinicama tih poduzeća, koje su ostale u Srbiji, omogućeno formiranje novih poduzeća ili pripajanje nekom drugom poduzeću kako bi nastavili raditi, kao i mogućnost da u svoju korist upišu vlasnička prava nad imovinom.

Zbog te uredbe prosvjedne note Srbiji u srpnju su uložile Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina.