PRIJEDLOG MINISTARSTVA

Zarađujete 1.000 kuna preko Student servisa? Letite iz doma!

26.08.2015 u 17:51

Bionic
Reading

Studenti koji mjesečno preko poslova Student servisa imaju prihode veće od 1.000 kuna mogli bi uskoro izgubiti pravo na smještaj u studentskom domu. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zaključilo je kako upravo toliki prihod utječe na socioekonomski status studenta i njegove obitelji, piše ziher.hr

'S obzirom na prikupljene podatke, Ministarstvo smatra da primitak studenata na redovnom školovanju za rad preko studentskih servisa može biti značajan dodatni prihod koji može utjecati na socijalno-ekonomski status te je studentskim centrima proslijeđena uputa da se i taj primitak uzima u izračun za ukupni iznos prihoda kućanstva', odgovorili su tportalu iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Loša poruka mladima

Bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta smatra kako se ovom odlukom radi kontraefekt, umjesto da se mlade uči radu, tjera ih se od posla.

'Ako je namjera takvog prijedloga da se onemogući dobivanje jeftinog studentskog smještaja onima kojima on nije potreban te da se tako omogući više mjesta onima kojima je takav jeftini smještaj jedna od temeljni pretpostavki da uopće mogu studirati, onda mislim da postoji bolji i pravedniji način da se tako nešto provede u djelo. Mislim da ako bi se pokazalo točnim da će se nečiji rad kažnjavati, to šalje potpuno pogrešnu poruku onima koji tek trebaju ući na tržište rada, a to je ne samo da se rad ne isplati, nego se i kažnjava', kaže Radovan Fuchs za tportal.

Jednako mišljenje dijele i predstavnici slavonske i zagorske udruge studenata jer su svjesni činjenice da si od prihoda zarađenih na poslovima preko Student servisa ne mogu priuštiti luksuzan život.

'Sama ideja o ukidanju prava na dom studentima koji zarađuju više od tisuću kuna mjesečno besmislena je. Besmislena je posebice sada, kada zbog preuređenja doma golem broj studenata mora potražiti drugi i znatno skuplji smještaj. Studenti ne provode svoj studentski život radeći dva, tri ili više poslova zato što imaju viška novca ili vremena, nego zato da si pokriju mjesečne troškove, plate školarinu', objašnjava za tportal Ruža Grbeš, predsjednica Slavonske udruge studenata.

'Ako uzmemo u obzir trenutno stanje i situaciju studenata u RH, mislimo da su svi svjesni kako uz zaradu preko Student servisa sam student, bez financijske podrške roditelja ili bez stipendije, može jako teško funkcionirati', kaže za tportal Tomislav Hubak, predsjednik Udruge zagorskih studenata.

Razlog odluke postoji

Zagorska udruga studenata smatra kako se resorno ministarstvo sprema na takav potez isključivo zbog renoviranja studentskog doma koje kasni s rokovima.

'Prvenstveno mislimo da je taj potez bio jedan od koraka smanjivanja broja mogućih prijava za smještaj u studentskom domu, budući da se ove godine smanjio velik broj smještajnih kapaciteta u Zagrebu zbog renoviranja studentskih domova koje u početku kasni, a za dodatnim rješenjima nije se previše tragalo, bez obzira na to što smo predlagali u više navrata', naglašava Hubak.

Mladi trebaju raditi i zarađivati

Usprkos tome što studenti mogu sami zarađivati, inicijativa države mogla bi im pomoći u bržem i uspješnijem završetku studija.

'Ta inicijativa ima smisla samo ako bi država studente slabijeg imovinskog stanja financijski pratila, bilo kroz stipendije ili neki drugi oblik pomoći, kroz cijelo vrijeme redovitog studija. Pod terminom 'financijski pratiti' mislim na pokriće svih izravnih ili neizravnih troškova koji prate studij. Od troškova smještaja, prehrane, literature, do prijevoza te ostalih stvari potrebnih da biste se kao student mogli posvetiti jedinom cilju, a taj je da u što kraćem roku završite studij, smatra Fuchs.

S obzirom na to da im se tijekom studiranja nudi mogućnost rada preko Student servisa, vjeruje se kako je to dobra odskočna daska za izlazak na tržište rada nakon završetka fakulteta.

'Gledajući s realne strane - 1.000 kn mjesečno, ne bih se baš složio s time da može biti optimalno za život. Od same zarade, većina studenata nastoji tražiti studentski posao u struci koji je kasnije dobrodošla referenca u životopisu, a i jako je važno stjecanje radnih navika', govori Hubak iz zagorske udruge studenata.

Reakcija studenata mogla bi izostati

Iako bi se takva odluka ticala njihove budućnosti, vjeruje se kako ne bi bilo reakcija ili pobuna na istu.

'Ako se nakon što je cijena obroka porasla za gotovo 30%, a broj je mjesta u zagrebačkim studentskim domovima zbog uređenja i pripreme za Univerzijadu gotovo prepolovljen, nije pobunio nitko, čisto sumnjam da će se i ovoga puta išta dogoditi', ističe Fuchs.

I predstavnici udruga smatraju da neće doći do studentskih pobuna, ali bi ih se tom odlukom moglo natjerati da nakon fakulteta sreću pronađu izvan granica Hrvatske.

'Ako ova odluka MZOS-a stupi na snagu, studenti je zasigurno neće prihvatiti. Hoće li biti prosvjeda, pobuna ili nekih alternativnih metoda, to će vrijeme pokazati. Zabrinjavajuća stvar koju bi ova odluka mogla prouzročiti je gubitak potencijalnih briljantnih mozgova koji će zbog nemogućnosti studiranja potratiti svoja znanja, talente i vještine na stranim bauštelama, trgovinama i ostalim težačkim poslovima jer za njih u Hrvatskoj mjesta nema', napominje Grbeš iz Slavonske udruge studenata.

Ministarstvo ipak odgađa odluku

S obzirom na nedovoljnu upoznatost studenata s odlukom ukidanja prava na dom, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo je da ove godine odluka neće biti donesena.

'Predstavnici Ministarstva i studenata dogovorili su se da se u ovogodišnjem natječaju za subvencionirani smještaj prihod od studentskog rada neće uzimati u obzir, s obzirom da studenti nisu bili upoznati s time, ali će studentski centri evidentirati podatke o iznosima koje su studenti koji su se prijavili na natječaj ostvarili putem studentskog rada. Na temelju prikupljenih podataka, predstavnici studenata i Ministarstva napravit će analizu i predložiti na koji način i u kojoj mjeri će se prihodi ostvareni studentskim radom uzimati u obzir u ukupnim prihodima za sljedeći natječaj za subvencionirani smještaj, kao i za sljedeći natječaj za studentske stipendije', odgovorili su iz Ministarstva.