OSTOJIĆ O NAJNOVIJOJ KRIZI

'Šator iz Savske treba staviti na raspolaganje izbjeglicama'

25.08.2015 u 09:41

Bionic
Reading

Hrvatska je spremna prihvatiti izbjeglice ako do toga dođe, ponovio je još jedanput u emisiji 'Novi dan' televizije N1 ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Osim o izbjegličkoj krizi, Ostojić se dotaknuo i slučaja Salopek, ćirilice, ali i šatora u Savskoj

Govoreći o izbjegličkoj krizi, Ostojić je poručio kako je nemoguće da dođe do presumjeravanja izbjeglica iz Srbije u Hrvatsku.

'Mi imamo ugovor sa Srbijom o readmisiji. Kada bi se dogodilo preusmjeravanje, mi bismo prihvatili ljude s ozbiljnim problemima, ali bi se oni potom vratili natrag u zemlju iz koje su došli. Podignuta je uzbuna u Hrvatskoj. Mi smo ovakve izbjegličke valove imali i prije, ali se nikada nije dogodilo da su ljudi koji bježe dolazili ili prolazili kroz Hrvatsku. Spremni smo za situaciju ako dođe do izbjegličkog vala. Hrvatska nema namjeru silom sprečavati ulazak izbjeglica, ali imamo prihvatne centre za ljude koji se žele domoći drugih europskih zemalja', kazao je Ostojićza televiziju N1.

Prihvatni centar postoji u Ježevu, a još dva su u izgradnji i trebala bi biti gotova do kraja godine, dodao je Ostojić.

Ministar unutarnjih poslova prokomentirao je i scene iz Makedonije gdje je policija upotrijebila silu prema izbjeglicama.

'Hrvatska policija nema razloga da na taj način pokušava spasiti granicu. Veliki izbjeglički val koji je počeo prije tri godine, program koji je pripremila EU očito nije dovoljno dobar. Dogodilo se da su ljude iz prihvatnih centara slali u Makedoniju i došlo je do upotrebe sile. To nisu simpatične scene niti to itko voli vidjeti. Scene iz Beograda govore da, ako se dogodi val, nikakvi zidovi ni ikakva sila to ne mogu spriječiti. Treba osigurati humane uvjete i procijeniti tko je uistinu ugrožen, a tko iskorištava cijelu situaciju. Hrvatska je tu mnogo napredovala. Za ljude koji traže azil imamo čak i višak prostora, kako u Dugavama, tako i u Kutini. Prije dvije godine mi smo imali veliki val azilanata i to smo uredno odradili, odvojili ranjive skupine, posebno maloljetnike i uspjeli smo stvoriti uvjete koji su maksimalno humani. Valja napomenuti da 85 posto onih koji su tada ulazili u Hrvatsku nije dočekalo kraj postupka, već su zloupotrijebili azil i otišli u druge zemlje', kazao je Ostojić.

Iako iz HDZ-a dolaze optužbe da Vlada nema ni plan ni strategiju za izbjeglice, Ostojić tvrdi da Hrvatska ima usvojenu migracijsku politiku.

'To je prvorazredno političko pitanje u svim zemljama EU, kod nas to tek sad počinje biti tema. Oni koji nikada nisu ni koraka napravili, nisu imali nikakvu migracijsku politiku, danas govore da ova vlada nema migracijsku politiku. Nije jednostavno doći u ovakvu situaciju. Možda bi bilo dobro podsjetiti skeptične da se sukladno zakonima i obvezama - moramo prije svega prema ljudima ponašati kao ljudi. Moguće je da su među izbjeglicama i teroristi, ali treba znati da terorističke napade koji su se ove godine dogodili nije počinio nitko tko je došao bježeći pred ratom u Siriji', rekao je Ostojić.

Na pitanje je li Hrvatska nakon otmice Tomislava Salopeka podignula stupanj sigurnosti, Ostojić je potvrdio da je sigurnost podignuta još nakon napada na redakciju Charlie Hebdo u Parizu.

'RH je jedna od zemalja koja može biti cilj terorista. Na žalost, Hrvatska je čak i doživjela teroristički napad, ali stupanj na kojem se nalaze naše sigurnosne službe ne mogu sa sigurnošću spriječiti teroristički cilj. Ako dođe do terorističke prijetnje, mi ćemo odmah reagirati. Mi smo dio svijeta koji se nosi s borbom protiv terorizma', kaže Ostojić.

Nije želio potvrditi da je ubijen vođa Islamske države koji stoji iza otmice Tomislava Salopeka, a upitan da li se za Salopekom još uvijek traga, ministar je rekao: 'U svakom slučaju da, ali je jako teško govoriti o tome da ishod može biti pozitivan.'

Komentirao je i peticiju da se pozdrav 'Za dom spremni' uvede u Oružane snage kao službeni pozdrav. 'To je u koliziji s Ustavom, uznemiravanje bilo koga, potpirivanje mržnje je u neskladu s osnovnim standardima RH. Ovakvi koji to rade moraju znati da Ustav RH štiti temeljne vrijednosti. Da vas podsjetim na sve one koji su pod tim pozdravom ubijali nevine ljude - to bi bilo potpuno suprotno svim vrijednostima RH', kazao je Ostojić.

Što se tiče izmjena vukovarskog Statuta vezanih uz ćirilicu, ministar je rekao: 'Onoliko pogodnosti i prednosti koje dajete manjini, toliko vas čine velikima. Sigurno da je to kriva politika i potpirivanje niskih strasti pokazalo se kao iskorištavanje u političke svrhe na najnižem nivou.'

Također je najavljen odlazak prosvjednika iz Savske. 'Bilo bi puno korisnije kada bi Hrvatski crveni križ iskoristio te šatore za puno bolje stvari i stavio ih na raspolaganje izbjeglicama i onima kojima su zaista potrebni', kazao je Ostojić.