HUB ŠUTI, UDRUGA FRANAK POZDRAVLJA UZ OPREZ

Vlada ima konačno rješenje za švicarski franak - konverzija u eure

Bionic
Reading

U Banskim dvorima ubrzano se priprema prijedlog konverzije švicaraca u eure uz otpis dijela glavnice kredita, doznaju Jutarnji list i Večernji list iz Vlade koja kani zakonskim rješenjem građanima zaduženima u švicarcima omogućiti pretvaranje kredita u eure. Naime, sadašnje privremeno rješenje kojim je Vlada fiksirala tečaj franka istječe krajem siječnja iduće godine

S jedne od idućih sjednica Vlade u Sabor bi trebao biti poslan prijedlog posebnog zakonskog rješenja koje priprema ministar financija Boris Lalovac, a kojim bi se omogućilo svim građanima zaduženima u švicarskom franku konverzija, odnosno pretvaranje kredita u eure – pri čemu nije riječ samo o stambenim kreditima.

Istodobno s tom konverzijom izračunao bi se dio glavnice kredita koji bi se otpisao, a Večernji list iz Vlade doznaje kako bi trošak konverzije kredita u euro, kao i otpisa dijela glavnice, u cijelosti snosile banke. Međutim, prema pisanju Jutarnjeg lista, država im kani kompenzirati taj iznos kao poreznu olakšicu.

Također, iako Jutarnji list podsjeća da se za ovo rješenje zalagala i Udruga Franak, dodaje da prijedlog koji se priprema u Vladi nije dogovoren ni s bankama ni s Udrugom Franak. K tome, visoki izvori iz Vlade neslužbeno napominju da bi se ovo zakonsko rješenje trebalo naći u Saboru u rujnu, a drugim se zakonskim izmjenama vjerojatno kani i zabraniti stambene kredite u švicarskom franku.

Iz Udruge banaka, javlja HRT, nisu željeli komentirati najavu ovog Vladina prijedloga, jer čekaju službeni prijedlog hrvatske Vlade, a iz udruge Franak pozdravljaju Vladinu najavu, ali i pozivaju na oprez, iščitava se iz izjave Katarine Lucić iz udruge Franak za HRT-ov Dnevnik 3.

'Nama je najbitnije bilo smanjenje glavnice - vraćanje glavnice na početno stanje tako da ukoliko zakonsko rješenje bude zaista podržavalo takvu odredbu, mi ćemo s tim biti zadovoljni.', istaknula je.

Naime, kako je kazao i njezin kolega koordinator udruge Franak Denis Smajoza emisiju 'Direkt' televizije RTL da su zadovoljni što u Vladi razmišljaju problem riješiti onako kako su i sami predlagali: 'Mi ćemo to poduprijeti, međutim, treba biti oprezan jer na putu od glasina do izglasavanja zakona može se svašta dogoditi'.