SPLIT U RUKAMA OBITELJI I ROĐAKA

Kerumova sestra na čelu splitskog Gradskog vijeća

14.10.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Kratki rezime današnje maratonske sjednice Gradskog vijeća u Splitu je smjena dosadašnjeg predsjednika tog vijeća Tomislava Goje iz HDZ-a i izbor Nevenke Bečić, sestre gradonačelnika Željka Keruma na tu funkciju. Nepovjerenje Goji je izglasano s trinaest glasova za, dva protiv i sedam suzdržanih

Smjena Goje i izbor Nevenke Bečić za predsjednicu splitskog Gradskog vijeća obavljeni su na zahtjev svih devet vijećnika Nezavisne liste Željka Keruma koje je u glasovanju podržalo još četvero vijećnika, oni iz Hrvatske stranke prava (HSP), Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), Stranke umirovljenika te neovisni vijećnik. Time je ostvarena većinska potpora 13 vijećnika, od ukupno 25, koliko ih ima splitsko Gradsko vijeće.

Odlučan, trinaesti glas za smjenu dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća, gradonačelnik Željko Kerum je osigurao od Milice Cipci iz Stranke umirovljenika (SU). To se može dovesti u vezu i s prijedlogom Željka Keruma da se iz gradskog proračuna osigura 30 milijuna kuna za ovogodišnje božićnice za splitske umirovljenike.

Smijenjeni HDZ-ovac Tomislav Gojo

Tako je političkom trgovinom HDZ izbačen iz vlasti u gradu Splitu i protiv njih se okrenula politička praksa koju je inaugurirao još Franjo Tuđman 1995. godine. Tada je prelaskom Nikole Grabića iz HSLS-a u HDZ osigurao vlast te stranke u gradu. Nikola Grabić je sad nezavisni vijećnik i, naravno, nije došao na današnju sjednicu.

Odmah po izglasavanju nepovjerenja, izabrana je i nova predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić. Članovi Vijeća iz HDZ-a napustili su sjednicu nakon proceduralne nezgrapnosti: naime, Kerumova sestra odmah je zasjela na Gojino mjesto, a još nije bila razriješena prijašnje funkcije zamjenice predsjednika.

U Banovini je bio i Dujomir Marasović, šef splitskog HDZ-a, koji je izjavio da njegova stranka više nije htjela sudjelovati u vlasti na način kako to radi Željko Kerum. Oni su, kako tvrdi Marasović, ušli u suradnju s Kerumom nadajući se radu u interesu građana, ali to više nije moguće.

Oštar je bio i prema Luki Podrugu (HČSP) i nezavisnoj vijećnici Ljubici Vrdoljak (bivša članica Pašalićevog HB-a). Za Podruga, donedavnog HDZ-ovog saveznika, rekao je da se već 19 godina koristi vlašću za sitne probitke, pa je pokupio i Kerumove mrvice sa stola. Za Ljubicu Vrdoljak je istaknuo da je svoju kćer instalirala u upravne odbore. Na kraju je SDP optužio za suradnju sa Željkom Kerumom jer su bili suzdržani prilikom glasovanja o povjerenju Tomislavu Goji. Po Marasoviću, Milica Cipci je digla glas u interesu SDP-a.

Luka Podrug, desno od njega Milica Cipci
Marin Jurjević je te optužbe proglasio besmislicama i tvrdi da SDP nije želio sudjelovati u tom političkom obračunu. Na kraju je dodao da je HDZ u Splitu potučen do nogu i Marasović spašava što se spasiti dade. Inače, na samoj sjednici je bilo polemičnih tonova i SDP je optužio aktualnu garnituru na vlasti za nerad i izostanak rezultata.

U jednoj od replika na temu troškova radova na zapadnoj obali, Željko Kerum je u svom neotesanom stilu izjavio da je on doktor za pravljenje novca i da je projekt instaliranja cijevi za hotel Marjan Hilton njegov privatni poslovni pothvat za koji nikome ne mora polagati račune.

Instaliranjem Nevenke Bečić za predsjednicu Gradskog vijeća do kraja je završena operacija ovladavanja jedne obitelji i obiteljske tvrtke gradom Splitom. Postavljanje sestre gradonačelnika na funkciju predsjednice Gradskog vijeća naprosto nije prava poruka građanima i radi se o elementarnoj političkoj nepristojnosti.

Time Željko Kerum zapravo radi medvjeđu uslugu osobi koja je možda i vrlo kompetentna za obnašanje te funkcije, ali ne u ovim okolnostima.