KOTROMANOVIĆ: OVO JE SULUDO

Časnici iz Oluje okrivljeni zbog topničkih dnevnika

14.10.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Veći broj visokih časnika HV-a koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj akciji Oluja u sastavu Zbornog područja Split ovih je dana dobio pozive sa suda za glavnu raspravu u ulozi – okrivljenika. Jedan od njih je i saborski zastupnik SDP-a Ante Kotromanović

Najviše rangirani među njima je umirovljeni brigadir Roko Mijić, u vrijeme Oluje načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Operativne grupe Sinj Ante Kotromanović. Kazneni postupak koji se vodi protiv ovih časnika trebao bi supstituirati takozvane topničke dnevnike koje Haag traži od Hrvatske.

'Ovo je suludo. Ogorčen sam kao zapovjednik Operativne grupe Sinj, a još više danas kao saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane kada vidim kako izvršna vlast postupa prema visokim časnicima HV-a. Iz ovoga je očito da su u Vladi odlučili prinijeti žrtvu sudu u Haagu, pa su dali nalog pravosuđu da izostanak topničkih dnevnika nadoknade presudama nedužnih. To me podsjeća na neka prošla vremena protiv kojih smo se, uz ostalo, borili i u Domovinskom ratu', kaže stožerni brigadir Ante Kotromanović, zapovjednik Operativne grupe Sinj i današnji saborski zastupnik SDP-a.

'Kao papagaj ponavljam, što je lako dokazivo, da Operativna grupa Sinj kojom sam zapovijedao u Oluji nije imala topništvo, pa samim tim nije mogla imati ni topničke dnevnike. Moj zamjenik, brigadir Mijić, zadržao je jednu 'kartu pozicije'. To je operativna karta stožera koja se, ovisno o događanjima na terenu, dnevno mijenjala i po desetak puta i bila je potrošni materijal. Čim bi se promijenilo stanje na terenu, kada bi došlo do mijenjanja položaja snaga, dotadašnja 'karta pozicije' bi se bacala i radila nova.

Danas smo došli u poziciju da časnicima sudi politika koja to ne razumije. Iako mene do sada nisu ni sumnjičili, ne mogu stajati po strani. Znajući da se ovdje radi o politički motiviranim procesima protiv mojih ratnih suradnika, predložit ću svima koji su dobili sudski poziv kao okrivljenici da obuku ratne uniforme, ja zajedno s njima, te da, umjesto na sud, idemo odmah u zatvor. Bez suda. Suditi nedužnim ljudima samo da bi se udovoljilo sudu u Haagu nema veze ni s pravom ni pravdom, a još manje s pravnom državom za čije smo ideale ratovali i krvarili', kaže Kotromanović za Jutarnji.hr.