NATJEČAJ OD MILIJUN I POL KUNA

Holding opet baca novac: Traže savjetnika za već plaćeni posao

18.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Zagrebački holding do 2. rujna prikuplja ponude stručnjaka zainteresiranih za posao poslovnog savjetnika Holdinga u izradi modela njegova operativnog restrukturiranja, objavljeno je u petak, a cijena stručnjaka koji bi trebao uvesti reda u tvrtku iznosi 1,5 milijun kuna

Stručnjak bi trebao provesti detaljnu analizu poslovanja i predložiti kako bi bilo najbolje provesti restrukturiranje poslovanja.

Prije nešto više od godine dana gradonačelnik Milan Bandić dostavio je, na traženje Odbora za komunalno gospodarstvo i Odbora za kontrolu Skupštine Grada Zagreba, očitovanje o izdvajanju pojedinih podružnica ZGH-a u zasebna trgovačka društva.

Podjela je, kako se iščitava iz tog odgovora, napravljena temeljem dokumenta pod nazivom 'Strategija komercijalizacije i uključivanja privatnog sektora u poslove pružanja javnih usluga Društva Zagrebački holding' koju je izradio međunarodni konzultantski konzorcij, predvođen tvrtkom KPMG Croatia u sklopu zajma koji je kod EBRD-a uzimala podružnica Vodoopskrba i odvodnja.

Pitanje koje se logično nameće jest - zašto Holding traži savjetnika za restrukturiranje? Podjela društava bila je jedna od njegovih važnih ciljeva. Ako je ona bila planirana temeljem navedenog dokumenta prije godinu i pol dana, je li zaustavljena zato što se s time nije složila Deutsche banka

Naime, za izdvajanje pojedinih društava u zasebna trgovačka društva bilo je nužno dobiti suglasnost Deutsche banke koja je imatelj obveznica ZGH-a u vrijednostiod 300 milijuna eura koje dolaze na naplatu za dvije godine. Kako njemačka banka nije pristala, podjela je obustavljena, a samim time i velik dio restrukturiranja.

'Ha, ha, ha', bila je prva reakcija Vladimira Ferdeljija, predsjednika skupštinskog Odbora za komunalno gospodarstvo kad smo mu rekli za što je Holding raspisao natječaj.

'To je bacanje prašine u oči javnosti. Bez suglasnosti Deutsche banke nema restrukturiranja, odnosno podjele Holdinga. Oni nisu pristali da se dijeli imovina ZGH-a i zbog toga je podjela društva zaustavljena. Da to nije napravljeno, naplatili bi se iste sekunde, a to bi bilo financijski neizdrživo', pojasnio je Ferdelji za tportal.

Smatra da restrukturiranje i podjelu treba napraviti neovisna Uprava, a ne plaćeni savjetnici izvana.

'Kako se gradonačelnik neovisne Uprave riješio, i ja sam odlučio napustiti Nadzorni odbor. Ponavljam, podjele društava, a to je temelj restrukturiranja, ne mogu se provesti bez pristanka Deutsche banke, a ona na podjelu nije pristala jer obveznice na naplatu dolaze 2017. godine', istaknuo je Ferdelji.

Sličnog su razmišljanja bili i neki članovi bivše Uprave Holdinga koji su željeli ostati anonimni zbog sudskih sporova koje vode s tvrtkom. Prema njihovu mišljenju, u KPMG–ovim knjigama sve piše i dovoljno je za provođenje restrukturiranja. Raspisani natječaj smatraju bacanjem novca.