NESREĆA NA HVARU

Dječak zbog ugriza zmije helikopterom hitno prevezen u Split

16.08.2015 u 17:30

Bionic
Reading

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u nedjelju je poslijepodne s otoka Hvara hitno odvezao u splitsku bolnicu šestogodišnjeg dječaka kojeg je ugrizla zmija, a akciji spašavanja svjedočili su i novinari koji su u Starom Gradu bili na svečanosti dodjele priznanja Eskadrili transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ-a

Dječak, kojeg je zmija ugrizla u hvarskoj uvali Pokrivenik, u splitsku bolnicu Firule prevezen je helikopterom u kojem mu je tijekom leta medicinsko osoblje pružalo pomoć. Dječaka je na heliodromu čekalo vozilo hitne pomoći koje ga je odvezlo do bolnice. Riječ je, prema neslužbenim podacima, o šestogodišnjem Nijemcu koji je s roditeljima ljetovao na Hvaru.

Sve su to pratili novinari koji su se stjecajem okolnosti našli s dječakom na istom letu. Novinari su tim helikopterom jutros iz Divulja doputovali na svečanost dodjele priznanja Starog Grada helikopterskoj eskadrili. Nakon što je poslijepodne stigao poziv da se dječaka hitno preveze u KBC Split morali su prekinuti svoje aktivnosti kako bi se istim letom preko Splita vratili u Divulje.

Let prema Splitu odvijao se po kišnom i vjetrovitom vremenu. Članovi posade ispričali su novinarima da su zbog toga razmišljali sletjeti na drugo mjesto ali su na kraju ipak odlučili spustiti se kod Firula kako bi se dječaka što prije smjestilo u bolnicu.

Novinari su primjetili kako je munjevita akcija spašavanja šestogodišnjeg dječaka organizirana iznimno učinkovito bez 'praznog hoda', odnosno bez gubljenja vremena. Let od Hvara do Splita trajao je desetak minuta.

Kapetan tročlane posade Stjepan Jović novinarima je izjavio da je riječ o uobičajenom danu s obzirom da Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a svakodnevno ostvari jedan do dva takva leta.

'Naš je princip što prije i sigurnije doći do pacijenta i odvesti ga do odredišta', rekao je Jović.

Eskadrili transportnih helikoptera u nedjelju je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, u povodu blagdana sv. Roka, zaštitnika Starog Grada uručeno priznanje za iznimna postignuća u hitnom medicinskom prevoženju sa otoka Hvara.