MJERE SIGURNOSTI U EGIPTU

Hrvatske radnike čuvat će vojska, INA spremna na brzo povlačenje

13.08.2015 u 23:09

Bionic
Reading

Zbog nemilih događaja hrvatske tvrtke koje posluju u Egiptu pojačale su mjere sigurnosti, a neki su i vratili svoje djelatnike. Ondje je trenutačno još osamdesetak naših građana, od kojih 36 zbog posla, izvještava HRT

Hrvatske tvrtke u Egiptu posluju još od vremena bivše države. Neke poput Ine, Crosca, Ingre i Exportdrva bile su i ostale poznate među egipatskom poslovnom elitom. Iako se opseg posla znatno smanjio posljednjih godina mnoge i dalje imaju predstavništva.

'Naše tvrtke s tim dugogodišnjim iskustvom tamo prate aktualnu političku i sigurnosnu situaciju, te posluju u skladu s time, pazeći pritom na sigurnost svojih radnika', kazala je Jelena Dumičić iz Sektora za međunarodne poslove Hrvatske gospodarske komore za HRT

Ina, koja u Egiptu crpi naftu iz polja u zapadnoj pustinji, već je vraćala svoje djelatnike u domovinu za vrijeme nemira 2011.

'Ina je spremna na brzu i pouzdanu reakciju ukoliko se pokaže potreba za povlačenjem naših djelatnika iz te zemlje', priopćila je Ina.

Hrvatska diplomacija tražit će od egipatskih vlasti da pojedine radnike čuva vojska.

Podsjetimo, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare da je s hrvatskim državljanima koji rade u Egiptu razgovarala o pojačanju osiguranja i mogućnosti da ih, na nekim dijelovima gdje to do sad nije bilo, osigurava vojska.

Mogućnost angažiranja hrvatskih tvrtki za osiguranje radnika iz Hrvatske u Egiptu je odbacila zbog vrlo složene sigurnosne situacije.

Na pitanje o preporukama hrvatskim državljanima za putovanje u Egipat kazala je da Hrvatska može pružiti sve informacije i podatke, ali sigurno neće ništa zabranjivati građanima.

Više o toj temi možete doznati ovdje