O TOMISLAVU SALOPEKU

Milanović: Bojim se da se dogodilo nešto užasno, ali ne mogu potvrditi

12.08.2015 u 22:00

Bionic
Reading

Četiri sata nakon što su strane agencije objavile da su islamisti pogubili Tomislava Salopeka, u Banskim dvorima održana je izvanredna press-konferencija Zorana Milanovića. 'Moja dužnost je da hrvatskoj javnosti kažem - naravno, ono što vidimo sve nas užasava - da u ovom trenutku ne možemo sa 100-postotnom sigurnošću potvrditi da je to istina, ne znam hoćemo li i moći sljedećih dana, ali ono što vidimo ne izgleda dobro. Izgleda grozno. Pozivam ljude, koliko god to možda lakovjerno i naivno bilo, da tim prizorima ne izlažu djecu, da to ne dijele, da se od toga suzdrže i zbog našeg društva i zbog obitelji Salopek kojoj stojimo potpuno na raspolaganju', kazao je Milanović

Dodao je da Hrvatska, u suradnji sa službama prijateljskih zemalja s kojima je cijelo vrijeme u kontaktu i čiji su građani puno češće u ovakvim situacijama, 'neće prestati tražiti, kopati do zadnjeg trenutka dok god postoji tračak nade'.

'Bojim se da se dogodilo, prvi put, hrvatskom građaninu, ono što se nažalost događa i građanima drugih država. Živimo u slobodnom svijetu, ljudi se nalaze u nepredvidivim situacijama i događaju se ovakve užasne stvari', rekao je Milanović.

Na pitanje koliko je ozbiljan problem za cijelu zemlju to što ispod fotografije Islamske države piše da je to zato što je Hrvatska protiv Islamske države, kazao je da je to ozbiljan problem za skoro cijeli svijet.

'Hrvatska se o tome nikad nije izjašnjavala. Hrvatska pokazuje da je, kao zemlja koja je prošla kroz puno patnje u zadnjih 20-ak godina, otvorena za one koji su u teškoćama, među kojima je dosta muslimana. Govorimo o imigrantima koje ćemo s ostalim državama EU-a, čak bih rekao raširenijih ruku, privremeno primiti u Hrvatsku', kazao je Milanović pozivajući ljude da budu oprezni i da izbjegavaju takve dijelove svijeta.

'Čovjek koji je muž, otac, hranitelj obitelji, išao je zaraditi i onda ga takva zdrava, prirodna ambicija nažalost dovede u ovakvu situaciju', dodao je.

U našim službama koje su danas vrlo profesionalne sve rade da se ovakve stvari u Hrvatskoj spriječe i radit će i dalje, naglasio je premijer.

Naglasio je međutim da Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv IS-a 'iz niza razloga, prvi zato što ne možemo, a drugi zbog toga što se s time trebaju nositi neki drugi'.

Upitan hoće li se u Hrvatskoj podići stupanj sigurnosti, rekao je da je Hrvatska dobro organizirana država i stalno na oprezu, ali 'moramo nastaviti živjeti normalno'.

'O tome se ovdje i radi. Dakle, ovo je pokušaj nekih ljudi, meni toliko dalekih i nedokučivih, da razbiju naš način života. To ne smijemo dopustiti jer onog trena kad se to dogodi, kad nas to počne preuzimati, izgubili smo. Neću to nazvati ratom, jer pokušavamo živjeti normalno i to omogućiti drugima.'

Na pitanje je li Hrvatska u kontaktu s egipatskim institucijama, premijer Milanović odgovorio je da je Hrvatska cijelo vrijeme u kontaktu s puno institucija, i s nekim državnicima koji se puno više suočavaju s tim, ali to ne može detaljnije komentirati.

RTL Autor: RTL

Tajac u VrpoljuMnoge ugledne strane novinske agencije danas su objavile informaciju prema kojoj islamistički militanti koji su oteli Tomislava Salopeka tvrde da su ga ubili. Iako hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova još nije službeno potvrdilo tu informaciju, ona je, po svemu sudeći, nažalost točna.

Nakon objave vijesti da su otmičari pogubili Tomislava Salopeka, u Vrpolju je zavladao tajac, a obitelj još nema službene potvrde o ubojstvu.

'Pričekajte, obitelj još nema nikakvu informaciju', poručio je prijatelj obitelji Salopek novinarima koji su u srijedu po objavi prvih vijesti o tragičnom ishodu stigli pred njihovu kuću.

Na terasi kafića u središtu mjesta svi su suzdržani. Tragična vijest bila je, nažalost, najvjerojatniji ishod cijele priče, ali je svima lakše bilo vjerovati da će sve ipak dobro završiti, komentar je skupine mladića koji su poznavali Tomislava Salopeka.

Islamska država objavila u srijedu da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, za što hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema potvrdu.

IS je na svom Twitteru objavio fotografiju za koju tvrdi da je fotografija Salopekova tijela, prenio je AFP.

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović otkazala je u međuvremenu sve najavljene aktivnosti.

Salopek je prvi oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina Islamske države u Egiptu.