UZ OSTALE UDRUGE

HGSS snažno podržao hitnu helikoptersku medicinsku službu

11.08.2015 u 23:23

Bionic
Reading

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izrazila je u utorak podršku uvođenju helikopterske hitne medicinske službe (HEMS) u Hrvatsku, koja bi kao pilot-projekt Ministarstva zdravlja trebala početi s radom već krajem kolovoza na području Rijeke i Splita, ustvrdivši da je to prvi korak koji će rezultirati cjelovitim rješenjem

'Već decenijama HGSS pokreće inicijative za unapređenje sustava helikopterske pomoći na cijelom prostoru Republike Hrvatske i usklađivanje s civilnim propisima o zračnom prometu. Prije desetak godina zajedno s HAK-om pokrenuo je sličan pilot projekt tijekom turističke sezone te se zajedno s Ministarstvom obrane, Ministarstvom zdravlja i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, uporno zalagao za podizanju razine medicinskih i spašavateljskih letova. Stoga HGSS podržava ovaj pilot projekt u uvjerenju da je to prvi korak koji će rezultirati cjelovitim rješenjem u kojem će i HGSS kao produžena ruka Hitne medicinske pomoći za nepristupačne terene biti u takvom sustavu', stoji u priopćenju koje je potpisao pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić

Ta udruga ocjenjuje da je dosadašnja suradnja 'zemaljskih' timova Ministarstva zdravlja i timova HGSS-a odlična, nužno komplementarna i u interesu građana koji trebaju pomoć te su izrazili uvjerenje da će tako biti i uz novu zračnu potporu.

HDZ je u utorak optužio ministra zdravlja Sinišu Vargu da je njegovo ministarstvo pilot-projektom o organiziranju hitne helikopterske medicinske službe sklopilo štetan ugovor za Republiku Hrvatsku i pacijente ocjenjujući kako se radi o 'bacanju državnog novca za mali ili nikakav učinak'.

Ministarstvo zdravlja, reagirajući na optužbe HDZ-a, priopćilo je da će se taj projekt financirati namjenskim sredstvima Svjetske banke, a ne iz državnog proračuna.

Projekt je podržalo i Ministarstvo obrane, Udruga za sigurnost u prometu, Otočni sabor, udruga Stradalih u prometu te Koalicija udruga u zdravstvu.

Helikopterska hitna medicinska služba trebala bi početi s radom već krajem kolovoza na području Rijeke i Splita.

Do sada se u Hrvatskoj godišnje na medicinski prijevoz 500 pacijenata vojnim helikopterima trošilo 8,5 milijuna eura. Uvođenjem specijaliziranih helikoptera za isti iznos, u daleko boljim uvjetima, može se prevesti pet puta više pacijenata, ističu udruge.

Specijalizirani helikopteri približit će nas EU standardima, po kojima helikopter poleti u roku od tri minute nakon poziva, dok se dosad na odobrenje leta čekalo između 40 i 60 minuta, ističe Udruga za sigurnost u prometu (SUP) koja već četiri godine zagovara organiziranje i uspostavu HEMS-a u civilnom sektoru na cijelom teritoriju Hrvatske.

Kao najveću prednost namjenskih helikoptera SUP navodi mogućnost njihova slijetanja u blizini pacijenta i bolnice, te pomoć stanovništvu na otocima. Preživljavanje pacijenta, kažu, povećava se od 30 do 50 posto ako se preveze u 'zlatnom satu', odnosno periodu u kojem bi trebao biti prebačen do bolnice.


Otočni sabor poručuje da je uvođenje HEMS-a od velikog je interesa za 130.000 stanovnika hrvatskih otoka, posebice onih udaljenijih od kopna i manje naseljenih, kao i otočnih turista tijekom ljeta. Negdje je jedan doktor zadužen za nekoliko otoka, pa je jasno koliko bi značilo uvođenje HEMS-a, kažu u Otočnom saboru.

Udruge navode i kako zemlje EU imaju dobro razvijen sustav helikopterske hitne pomoći, koja je primjerice 1970. uvedena u Njemačku. Sada njihova flota broji 51 helikopter i 77 baza. U prošloj je godini u Njemačkoj bilo 52.577 letova, a od osnutka do današnjeg dana obavljeno je više od milijun i pol intervencija. Hrvatskoj su, kažu udruge, trebale 44 godine da prepozna prednosti hitne helikopterske pomoći, a po stanovniku bi godišnje usluga helikopterske hitne pomoći koštala 1,75 eura.