POLITIČKA ANALIZA

Što će SDP-u donijeti zaokret udesno?

11.08.2015 u 02:53

Bionic
Reading

Kako se u SDP-ovu priču o povratku modernoj socijaldemokraciji i lijevoj ideji uklapa suradnja s bivšim pravašem te strankama desnog predznaka, poput AHSS-a, HDSS-a i HDSSB-a te hoće li tim potezom SDP rastjerati lijeve birače – za tportal analizirali su politički analitičar Tihomir Cipek te politolog i bloger Anđelko Milardović

Nakon što je SDP ojačao lijevi bok pridobivši laburiste u novu proširenu Kukuriku koaliciju, istome se nada i po pitanju desnog ekstremiteta pa bi nova pojačanja u timu, uz AHSS i HDSS, trebali biti i bivši HSP-ovac Mirko Duspara s kojim SDP već surađuje na lokalnoj razini te navodno čak i HDSSB, suradnja s kojim SDP-u također nije nepoznanica. No, hoće li ova politička širina, kako uvjeravaju iz SDP-a, donijeti prevagu toj stranci u izbornoj utakmici ili će je birači kazniti zbog vrludanja terenom – pitanje je na koje politolozi i analitičari s kojima smo razgovarali nemaju jednoznačan odgovor. Ističu, naime, da će ovi parlamentarni izbori biti neizvjesni poput predsjedničkih, a k tome SDP i HDZ, bez obzira na sve, uvijek imaju vjernu glasačku vojsku koja baš kao i oni za koje glasa ima svoja tumačenja lijevog i desnog, danas i više nego udaljenog od njihova pravog značenja.

'SDP je načelno neoliberalna stranka i kako je to svojedobno kazao Antun Vujić, lijevo krilo politike štednje, koja neće dati rezultate. Ono što SDP ima jest simbolika lijeve stranke koja se poziva na vrijednosti hrvatske ljevice – NOB, partizani, Josip Broz Tito, ali s druge strane imate odustajanje od politike jednakosti kao bitne politike ljevice i između toga inzistiranje na rodnim i manjinskim pravima. Pitanje je kako će to proći među biračima, ali i koliko je već dosad hrvatska javnost prepoznala skretanje prema izrazito liberalnim svjetonazorskim pravima i odustajanje od jednakosti', kaže politički analitičar Tihomir Cipek koji u razgovoru za tportal podsjeća kako su rezultati laburista na izborima za Europski parlament pokazali da ideja jednakosti ne stanuje kod dobrog dijela biračkog tijela, ni kod ljevice.

Ima li SDP snage i volje za identitetski redizajn?

'Vjerujem da je riječ o simboličkom otklonu SDP-a koji ide jako prema desnom centru i da je tome cilj stjerati HDZ u desni kut te da će birači ljevice ipak ostati vjerni SDP-u jer zaziru od HDZ- a, a ništa nije toliko postojano kao inercija hrvatskih birača i veliko je pitanje koliko uopće percipiraju tu promjenu. Mali broj birača će to vidjeti i riječ je o simboličnom potezu, koji pomaže pobjedu, no izbori će biti tijesni, a kod nas su ideološki sukobi duboki i ne dopuštaju velike promjene', upozorava Cipek. 'Uostalom', dodaje, 'kad ništa ne možete promijeniti u realitetu, idete u simboliku i svaka je politika, a hrvatska posebno, takva i na to se reagira.' A u međuvremenu se opet pojavljuju ili oživljavaju različite male stranke poput političkih zombija - 'klijentelističke stranke – fantomi', za koje Cipek upozorava da 'guše hrvatsku političku scenu i stvara se opet dojam da je politika nažalost nepoštena trgovina'.

Da u Hrvatskoj postoji etablirana podjela na lijevi i desni centar, napominje i politolog te bloger Anđelko Milardović koji upozorava da SDP najnovijim potezima pokušava zagrabiti dio teritorija iz desnog sektora, nadajući se da će konkurirati HDZ-u što je 'pristup koji bi mogao ponukati dio lijevih birača na odustajanje od glasanja i okretanje leđa SDP-u koji je ionako, uvjetno rečeno, socijal-demokratske provenijencije, ako uopće – to je upitno jer cijelo vrijeme koketira s neoliberalnom opcijom'. Milardoviću se, kaže u razgovoru za tportal, SDP-ov zaokret udesno čini kao traganje za nečime novim i pozdravlja pristup širine, ali nije siguran da će ga pozdraviti i cjelokupan SDP-ov birački korpus, premda smatra da to SDP-u neće nanijeti štetu. 'Uz novi pristup artikulaciji nacionalnih interesa, pokazuje se i politička retorika s nacionalnim nabojem kod Zorana Milanovića što je znak skretanja, iako na artikulaciju nacionalnih interesa nije imuna ni socijaldemokracija u Europi', podsjeća Milardović i napominje da SDP već neko vrijeme gubi svoj identitet.

Možda ovo devastirani SDP potakne na identitetski redizajn, nada se Milardović, ali se pita i tko bi ga mogao provesti, s obzirom na to da, ne samo u SDP-u, nego u strankama inače, uglavnom vladaju prosječni, a s intelektualcima su se oprostile. No, što se gubitka ili dobitka dijela birača tiče, i on smatra da će parlamentarni dvoboj intenzitetom biti vrlo sličan predsjedničkim izborima i da nitko unaprijed ne može slaviti jer su i 'HDZ i SDP dvije političke stranke koje imaju definiran izborni korpus, vjerne vojnike koji će, bez obzira na sve, uvijek glasati za svoje partije jer kao potrošači ili klijenti od njih imaju koristi'.