NOVI ŠEF ILI ŠEFICA HNS-A

Tko god naslijedi Pusić, neće imati njezinu moć

11.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

HNS će nakon parlamentarnih izbora, kad god oni bili, birati novog predsjednika stranke. Potvrdila je to ovaj vikend u intervjuu za Jutarnji list i aktualna predsjednica stranke Vesna Pusić kazavši kako se za potencijalne kandidate profiliralo zasad četvero ljudi. Istražili smo tko su oni i tko od njih slovi kao favorit

Glasno i jasno kandidaturu za čelnu poziciju u HNS-u zasad je, i to još u travnju, najavio varaždinski župan i predsjednik HNS-ovog Središnjeg odbora Predrag Štromar. Tada je kazao kako 'sa stranačkim kolegama iz cijele zemlje želi pokrenuti novi val razvoja stranke i to upravo na onim izvornim načelima na kojima je stranka i nastala'.

Pohvalio se tada i silnom podrškom stranačkih kolega, a nju vrlo vjerojatno i ima. Naime upravo je sjeverozapad Hrvatske HNS-ova najjača utvrda u kojoj visoki dužnosnici stranke obavljaju i visoke funkcije u lokalnoj vlasti i iza sebe imaju i rezultate.

Jedan je od takvih i međimurski župan Matija Posavec koji se također spominje kao jedan od kandidata. O svojoj eventualnoj kandidaturi Posavec se nikada nije službeno oglasio, a naš izvor u HNS-u kaže nam da vjerojatno neće. 'Ako se Štromar i službeno kandidira, teško da će se u tom slučaju kandidirati i Posavec', kaže nam naš izvor.

Naime obojica dolaze iz Sjeverozapadno-hrvatskog regionalnog saveza HNS-a, a teško je vjerovati da će savez istaknuti dva kandidata.

Upravo bi regionalni savezi, kaže naš izvor, trebali ohrabrivati ljude na kandidature. Zbog toga se u kombinacijama potencijalnih kandidata spominju i potpredsjednik stranke Ivan Vrdoljak koji dolazi iz slavonsko-baranjskog regionalnog saveza, zatim šefica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš koja iza sebe ima Središnje-hrvatski regionalni savez te saborska zastupnica Nada Turina Đurić koja je ujedno i predsjednica Istarsko-primorsko-goransko-ličko-senjskog regionalnog saveza.

No tko će od njih doista istaknuti i službenu kandidaturu, prerano je reći. Zasad aktivnijeg lobiranja unutar stranke nema, kaže naš izvor, nego se o kandidatima samo nagađa temeljem toga tko ima kakve pozicije unutar stranke i vlade.

'Sada se samo može predvidjeti da će biti više kandidata i da će proces biti demokratski. Stalo nam je da kandidature budu i istaknute i da stranku vodi tim ljudi, jer vrijeme velikih autoriteta u stranci polako ide. Teško je ponoviti model dosadašnjih predsjednika', kaže naš izvor.

O eventualnim favoritima zasad je prerano govoriti. Stranački izbori na kojima će se osim predsjednika birati i predsjedništvo, središnji odbor i vodstva regionalnih saveza, bit će tek nakon parlamentarnih izbora, odnosno najranije u proljeće sljedeće godine. 'Bit će važno kada dođe do toga, a to je za godinu dana, da se vidi s kakvim modelom i idejama izlaze ti kandidati. Tada ćemo moći ocijeniti tko je najbolji', kaže naš izvor.