'VIDOŠEVIĆEV KIRURG'

Demantij i isprika dr. Mislavu Gjuriću

13.10.2009 u 16:08

Bionic
Reading

Tportal na zahtjev odvjetnika Roberta Jančika, koji zastupa klijenta prof.dr.sc. Mislava Gjurića iz Zagreba i ravnateljicu Poliklinike Sinteza Jeannette Gjurić objavljuje ispriku i ispravku teksta Goranke Jureško, novinarke Jutarnjeg lista koji je objavljen 9. listopada 2009., a u kojem se ističe kako je dr. Gjurić osuđen za mito operirao predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića.

Tekst s Jutarnjeg lista tportal nije prenio u cjelini i u originalu, već je korigirao pravne nelogičnosti iz teksta. Naslov teksta na tportalu glasi: Vidoševićev kirurg bio pod sumnjom za mito

U nastavku u cjelini prenosimo Zahtjev za objavljivanje ispravke i odgovora

Poštovani glavni uredniče,

U Vašem listu od 9.10.2009. g., potpisan od novinarke Goranke Jureško, objavljen je, na 8. stranici članak pod nazivom „Vidošević se operirao kod kirurga osuđenog za mito“.

Spomenuti članak sadrži niz neistinitih informacija koje po svojoj težini i bezobzirnosti teško povređuju čast i ugled mog klijenta, njegovu profesionalnu stručnost i time mu se uzrokuje imovinska i neimovinska šteta. Posebice u uvodnom i istaknutom dijelu članka se iznosi potpuno neistinita informacija koja je u osnovi kazneno djelo uvrede i klevete. Naime, u tom dijelu je pored ostalog istaknuto….'Dr. Mislav Gjurić poznat po aferi s primanjem mita od 2004. do 2006. godine dok je radio u KBC – u Zagreb, za što je svojedobno bio osuđen.'

U spomenutom testu, s očitom namjernom manipulacijom dezinformacijama, više puta se spominje monstruozna neistina o tome da je moj klijent bio osuđen za kazneno djelo primanja mita. Stvarne činjenice su slijedeće :

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu, br. K – US – 20 / 07 od18.03.2008.g. (koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda RH br. Kž – 498 / 08 , od 12.studenog 2008.g.) moj klijent je oslobođen za kazneno djelo primanja mita koje mu se neopravdano i neutemeljeno stavljalo na teret. Dakle, istina je da nikada nije bio osuđen, kao što neistinito tvrdi vaša neinformirana novinarka.

U ostatku teksta za Vašu novinarku je upitna stručnost, kao i kvaliteta pružanja usluga poliklinike u kojoj je zaposlen. Stručnost mog klijenta se može konfrontirati i usporediti u međunarodnom stručnom okruženju, a ne u jednim novinama. Svakako da činjenica izbora mog klijenta kao stručnjaka i same klinike od strane gospodina Nadana Vidoševića, mnogo govori u prilog suprotnog zaključka od onog kojeg bi željela vaša novinarka i njeni izvori informacija. Moj klijent se ne želi spuštati na nivo polemike o takvim temama s jednom novinarkom koja je apsolutno nekompetentna da o tome prosuđuje. Iznošenje takvih ocjena i u takvom obliku će biti predmetom novog postupka tužbe za klevetu i uvredu te će Vaša novinarka biti u prilici 'obraniti' te teze i prosudbe.

Naglasak u tekstu članka o tom da ….'ta klinika ne slovi kao najbolji izbor u Hrvatskoj za takvu operaciju,' u svojoj osnovi nanosi neprocjenjivu štetu ugledu Poliklinike Sinteza koja je jedna od najsuvremenije opremljenih i u kojoj rade najeminentniji stručnjaci. Uvjereni smo da su to pacijenti poliklinike prepoznali pa i oni koji su interesantni za medije i cjelokupnu hrvatsku javnost.

Ovakvim prizemnim i neargumentiranim blaćenjem osoba i ustanove s opravdanjem se postavlja pitanje u čije ime i u čijem interesu se to radi. Osobno mom klijentu kao i ljudima iz struke odgovor na ovo pitanje je vrlo dobro poznat. Radi se o osobama rukovođenim osobnim interesima koje nemaju hrabrosti niti stručnih referenci, javno se stručno suprotstaviti mom klijentu.

Nažalost Vaš ugledni list i Vaša novinarka su to trebali prepoznati i izbjeći manipuliranje i instrumentaliziranje od takvih zlonamjernika.

Posebice molimo da se ovaj zahtjev objavi sukladno obvezi iz članka 41. Zakona o medijima, dakle, na istovrijednom mjestu programskog prostora i na istovrijedan način uključujući Vaše elektroničke publikacije.

S poštovanjem,

Prof. Dr. Mislav Gjurić, dr. med.Jeannette Gjurić, dr.med.
Ravnateljica poliklinike Sinteza,

U Zagrebu, 09. listopada 2009.g.