ŠTO ČEKA DORH?

Thompsonu prijava zbog kninskog 'Za dom spremni'

06.08.2015 u 12:14

Bionic
Reading

Zbog uzvikivanja ustaškog slogana 'Za dom spremni' na početku koncerta u Kninu, Marku Perkoviću Thompsonu prijeti prekršajna prijava policije zbog toga što je 'na javnom mjestu izvodio pjesme i tekstove koji remete javni red i mir', doznaje tportal iz šibensko-kninske policije

Postupak, doduše, još nije službeno započet: u policiji tvrde da tek pregledavaju snimke sinoćnjeg koncerta, premda su već na licu mjesta utvrdili deset različitih prekršaja kod deset posjetitelja. 'Ako pregledom snimaka utvrdimo i druge prekršaje, a ovo što govorite jest prekršaj, poduzet ćemo radnje iz naše nadležnosti', kazala nam je glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor.

Po zakonu, kazna za ovaj prekršaj je 'od 50 do 300 njemačkih maraka ili do 30 dana zatvora'.

'Naš zadatak jest da procesuiramo nezakonitosti, ali za svaku od njih treba imati dokaz', dodala je. Pretpostavljamo da to neće biti veliki problem jer snimka početka pjesme 'Čavoglave' na kninskom stadionu već kruži internetom.

Još nije jasno hoće li na kninski koncert reagirati Državno odvjetništvo koje je u slučaju Josipa Šimunića i njegovog skandiranja 'Za dom spremni' na Maksimiru izadilo prekršajni nalog s maksimalnom globom od 25 tisuća kuna jer je 'raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja'.

Kako tportal doznaje, Thompson je već zaradio i prekršajnu prijavu jer je u tradicionalnom defileu ponovno vozio motocikl bez kacige, što mu je već postao običaj. I prošle godine, je, naime, dobio globu zbog istog prekršaja nakon što su policijski šefovi demantirali da su mu dozvolili takvo ponašanje.

U šibenskoj policiji potvrdili su da su svjesni činjenice kako je dio posjetitelja kninske proslave i tijekom dana na ulicama uzvikivao ustaške parole i pjevao slične pjesme, no tvrde da se u svom postupanju vode sigurnosnom procjenom i željom da ne izazovu metež u masi.

'Mi smo sve snimali i imamo dokaze koje ćemo obraditi. Izvlačenje ljudi iz mase uvijek bi moglo izazvati reakciju, a mi se vodimo principom da naše postupanje ne izazove gnjev ili ne bude kontraproduktivno. Vodimo se principom manje štete', kazala nam je glasnogovornica šibenske policije.