SVEČANO NA POLJUDU

Sinjska alka i Hajduk stupili u brak

04.08.2015 u 17:32

Bionic
Reading

Splitski Hajduk i Viteško alkarsko društvo iz Sinja uoči ovotjedne jubilarne 300. Sinjske alke potpisali su povelju o suradnji, protokolarni dokument kojim su se te dvije dalmatinske institucije i službeno povezale

Veselo je bilo na Poljudu: alkari i alkarski momci čuvali su stražu dok su Hajdukov predsjednik Marin Brbić i prvi čovjek VAD-a Stipe Jukić stavljali potpis na povelju koja samo potvrđuje dugogodišnje spone dviju ikona.

'Ovim činom smo ozakonili našu vezu i stupili u brak, a Alka i alkari odavno su dio samog srca našeg kluba', kazao je Brbić, dok se Jukić požalio da je u Sinju vladala ogromna najava jer su gotovo svi bili zainteresirani doći na Poljud i prisustvovati ovom činu.

'Nastupilo je oduševljenje kada smo objavili ovu vijest, morate znati da su gotovo svi alkari i alkarski momci ne samo članovi Hajduka, nego i Torcide', objasnio je Jukić. Prisutni Senijo Šabić i Marko Vrca spremno su to i potvrdili kada su iz svojih novčanika izvadili Hajdukove članske iskaznice za ovu godinu.
I Alka i Hajduk su, kazao je Jukić, još odavno prerasli nacionalne okvire i postali svjetske institucije, a potpisana povelja će njihovoj suradnji dati još veće značenje.

Inače, nakon nedjeljne jubilarne Alke u Sinju će se već u utorak održati velika Bila noć koju organizira lokalno Društvo prijatelja Hajduka.

Prkos moćnome, zaštita slabome

'U povodu 300 godina od veličanstvene pobjede, 1715. - 2015., sinjskih vitezova uz bratstvo dalmatinskih hajduka, zaštitnika slabijih, koji se staviše u obranu svoga naroda nad moćnim osvajačima da se sačuva sve ono što je najljepše u našem narodu, junaštvo, čojstvo, ljubav za slobodom, prkos moćnome i zaštita slabome, i zauvijek otrgne zaboravu. U zalog budućim pokoljenjima na čast, ponos i diku povelju potpisuju Viteško alkarsko društvo Sinj i HNK Hajduk Split'