ZA I PROTIV MIMOHODA

Za jedne PR projekt, a za druge radost

04.08.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Vojni mimohod u Zagrebu, da ili ne. Državni vrh i većina stranka odavno su se izjasnili pa će se on, unatoč pokojem disonantnom tonu, održati. Oglasile su se i civilne i braniteljske udruge i njihovi stavovi su poznati. Dio građana reagirao je na organiziranje parade u Zagrebu lijepljenjem poruka kao što su 'Rat je gotov, idite kući' i 'Rat je gotov, na mjestu voljno', a neke osobe iz javnog života, poput kazališnog redatelja Olivera Frljića, rekle su što o njemu misle

Svoje protivljenje izrazio je glumac Vili Matula koji smatra da je riječ o političkom spektaklu po scenariju američkog PR stručnjaka kojeg je angažirao Zoran Milanović.

'Njegova ideja je očito i utrka u SDP-ovoj retuđmanizaciji hrvatske. Želim vjerovati da će na red doći službeni dan sjećanja na stotine pobijenih staraca i desetke tisuća opljačkanih, zapaljenih i miniranih srpskih kuća neposredno poslije vojne akcije Oluja. Kad već svi ti zločini nisu procesuirani, takav službeni dan sjećanja bio bi znak za 250.000 Srba da se mirno mogu vratiti u obnovljene domove u svoju hrvatsku domovinu', kazao je Matula za tportal.

Njegovo mišljenje ne dijeli Igor Zidić, povjesničar umjetnosti koji smatra da žrtve kad je u pitanju mimohod, ne mogu biti u prvom planu.

'Mislim da se za dvadesetu obljetnicu Oluje može napraviti mimohod bez obzira na krizu jer uvijek će biti nešto na što se novac mogao bolje utrošiti. Također držim da u prvi plan ne bi trebalo stavljati civilne žrtve jer nemojmo se zavaravati, nije bilo ni jednog rata bez nevinih žrtava. Za svakom žrtvom treba žaliti, one se ne mogu zanijekati, ali sada ne trebaju biti u prvom planu', rekao je Zidić za tportal.

Igor Tabak
, vojni analitičar, smatra da nam mimohod treba iz nekoliko razloga.

'Prvo zato što se ne događa često jer je neuobičajena stvar, a i činjenica je da će u današnjem mimohodu biti toliko mladih vojnika koji skoro pa da nisu ni bili rođeni kad je posljednji održan. Mimohod plijeni pažnju, otvara kontroverze koje su nepotrebne, od onih da je to prijetnja regiji. Kako to pokazivanje vatrogasaca ili nastup nekog KUD-a može biti prijetnja? Teze da je to razbacivanje novcem također su neutemeljene jer uvijek je bilo i bit će stvari u koje se novac mogao bolje uložiti. Mislim da je u redu pokazati kakav obrambeni sustav u konačnici imamo, da i porezni obveznici vide što to plaćaju i da se vidi da je barem jedan segment države u vrijeme krize, unatoč velikim rezovima, posljednjih nekoliko godina uspio se modernizirati i unaprijediti', izjavio je Tabak za tportal.

391576 ,391511,391517 ,391558