20. OBLJETNICA OLUJE

Nije točno da nismo zvali Granića i Jarnjaka, obojica stižu na mimohod i u Knin

04.08.2015 u 09:17

Bionic
Reading

I Mate Granić i Ivan Jarnjak su među čak tri tisuće uzvanika kojima je poslana pozivnica za obilježavanje 20. obljetnice Oluje mimohodom u Zagrebu te središnjom proslavom u Kninu, rečeno je tportalu iz Ministarstva obrane

Premda su neki mediji ustvrdili da Mate Granić, u doba Oluje potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, nije dobio pozivnicu od organizatora ni za mimohod u Zagrebu 4. kolovoza niti za proslavu u Kninu 5. kolovoza te da Ivan Jarnjak, u doba Oluje ministar unutarnjih poslova, nije dobio pozivnicu za proslavu u Kninu, te su informacije netočne – upozorili su iz MORH-a kad smo ih, između ostalog, pitali zašto Granić i Jarnjak nisu dobili pozivnice.

Ne samo da su im pozivnice upućene, nego su Granić i Jarnjak i potvrdili svoj dolazak, ističu u MORH-u te napominju da je Pozivnica za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO 'Oluja' bila jedinstvena i za svečani mimohod koji će se održati u Zagrebu, u utorak, 4. kolovoza, i za središnju svečanost u Kninu, u srijedu, 5. kolovoza.

Ukupno je poslano 3.000 pozivnica, a pozivnice i popis visokih uzvanika odredili su i poslali Vlada, Ured predsjednice, Sabor, MORH, Ministarstvo branitelja, MUP, DUZS, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Za visoke uzvanike predviđeno je oko 1.500 sjedećih mjesta, a ostatak su stajaća mjesta u VIP zoni, pobrojali su u MORH-u dan uoči zagrebačkog mimohoda povodom 20. obljetnice Oluje, no tko su sve VIP uzvanici i temeljem kojih kriterija su izabrani – pitanje je na koje odgovor (još) nismo dočekali.

Velik odaziv diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora

MORH je samo u međuvremenu priopćio da su se od 15-tak pozvanih zemalja gotovo sve odazvale svečanom mimohodu ili s VIP gostima, ili dolaskom veleposlanika i vojnih izaslanika, a iznimno je velik, napominju, i odaziv diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora.

Ukupno, na mimohodu sudjeluju 42 izaslanstva/predstavnika država i međunarodnih organizacija na razini VIP gostiju, veleposlanika ili vojnih izaslanika, navode u MORH-u.

Od VIP gostiju izdvajaju dva visoka generala iz SAD-a, Poljska šalje zamjenika načelnika Glavnog stožera i jednog generala, iz BiH dolaze ministrica obrane i načelnik Glavnog stožera, iz Litve zamjenik ministra obrane, Albaniju će na mimohodu zastupati načelnik Glavnog stožera, a Makedoniju general i visoki dužnosnik Ministarstva obrane.