NAJAVIO ANALIZU

Hajdaš Dončić odgovorio Fižuliću na kritiku zbog vinjeta

03.08.2015 u 10:32

Bionic
Reading

Ako analiza naplate pokaže da su vinjete najbolji model, bit će izabran taj model, odgovorio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić preko Facebooka bivšem ministru gospodarstva Goranku Fižuliću, koji je također preko Facebooka ministru u pismu pobrojao niz argumenata u korist uvođenja vinjeta

'Sa Svjetskom bankom radimo na modelu B monetizacije koja uključuje financijsko i organizacijsko restrukturiranje HAC-a i HAC ONC-a. Analiza modela naplate dio je organizacijskog restrukturiranja jer nam je cilj dobiti što veću vrijednost kroz IPO. Ako model pokaže da su to vinjete ili elektronski čipovi, izabrat ćemo taj model', poručio je ministar prometa Hajdaš Dončić.

'Konačni je cilj smanjenje deficita, javnog duga kao i bolje upravljanje održavanjem i naplatom. To je i glavni cilj nove uprave HAC ONC-a', napisao je Hajdaš Dončić na svojem facebook-profilu dan nakon što mu je poduzetnik i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić uputio također putem svog facebook-profila pismo u kojem ga poziva da razmotri uvođenje vinjeta umjesto postojećeg modela naplate cestarine.

Ponukan velikim gužvama na naplatnim kućicama, Fižulić je nabrojao argumente u prilog uvođenju vinjeta te usporedio situaciju u Hrvatskoj i Sloveniji koja je 2013. na vinjetama ostvarila prihod od 327 milijuna eura za 607 kilometara autocesta, dok je Hrvatska istovremeno imala svega 185 milijuna eura prihoda na 1.288 kilometara autocesta.