GERILSKA AKCIJA

Na ruti mimohoda lijepili imena civilnih žrtava Oluje

02.08.2015 u 21:00

  • +10

Akcija lijepljenja imena deset sela rutom mimohoda

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Građani za mir

Bionic
Reading

Grupa građana koja se protivi načinu proslave 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja, na rutu zagrebačkog mimohoda te u samom centru glavnog grada istaknula je natpise s imenima deset sela s područja Like i Sjeverne Dalmacije, u kojima su za vrijeme ili nakon Oluje počinjeni zločini nad civilnim stanovništvom, odnosno, u kojima je masovno uništavana imovina hrvatskih Srba

Ispod imena sela naveli su i broj ubijenih civila za vrijeme i nakon akcije 'Oluja', odnosno, imena nekih od žrtava.

U priopćenju povodom svoje akcije ističu da smatraju vrlo problematičnim način na koji će se slaviti obljetnica početka VRA 'Oluja' te upozoravaju da je ona istovremeno za najmanje 200 tisuća naših sugrađana srpske nacionalnosti značila gubitak doma, uništenje njihove imovine, koju su kao ravnopravni građani ove zemlje stjecali desetljećima, odnosno, nemali broj ubojstava srpskih civila, uglavnom ljudi starije dobi.

'Vrijeme je da se tome stane na kraj i da se u prvi plan stavi čovjek, a ne oružje koje je namijenjeno njegovu uništenju. Želimo upozoriti da proslava pobjede u vojno-redarstvenoj akciji ne može biti potpuna, odnosno, ne može pridonijeti daljnjoj izgradnji mira i smanjenju međudržavnih i međunacionalnih tenzija bez priznanja stradanja srpskog stanovništva u Hrvatskoj', navode u priopćenju.