IVAN TURUDIĆ:

'Ustavni sud je politički sud i ponekad se ponaša kao nadvlast'

02.08.2015 u 20:58

Bionic
Reading

U razgovoru za Dnevnik HRT-a sudac Ivan Turudić izjavio je da je Ustavni sud politički sud te da se ponekad ponaša kao nadvlast

'Ustavni sud je po svojoj definiciji međuvlast, ponekad ostavlja dojam da je nadvlast. On je politički sud ako se zna da su tamo ljudi raznih političkih provenijencija koje ističu', rekao je Turudić.

Na pitanje koliko je novca potrošeno na suđenje Sanaderu, Turudić nije precizirao, samo je rekao da je potrošeno razmjerno manje nego u nekim drugim predmetima iste veličine.

Upitan zašto od Roberta Ježića nije naplaćeno pet milijuna eura zbog kojih je Sanader osuđen, Turudić je rekao da je to posao državnog odvjetništva.

Iako su Sanaderovi branitelji najavili da će tražiti izuzeće Turudićeva sudskog vijeća, Turudić smatra da nema razloga da opet ne sudi Sanaderu.

Kao što je poznato, Ustavni sud donio je odluku kojom se ukidaju presude bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i INA-MOL.

Pripremno ročište za novo suđenje Ivi Sanaderu održat će se već sljedećeg mjeseca na zagrebačkom Županijskom sudu, a vodit će ga ponovno Ivan Turudić.

Podsjetimo, Ustavni sud u odluci navodi kako Županijski sud uopće nije provjeravao je li za kazneno djelo koje je Sanader navodno počinio nastupila zastara te je propustio objasniti na temelju čega se predsjedniku Vlade može suditi kao službenoj osobi.