DVODNEVNO SLAVLJE

Evo kako će Hrvatska obilježiti 20. obljetnicu Oluje

02.08.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Hrvatska će 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, obilježiti 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije 'Oluje', kojom su oslobođeni Knin i najveći dio do tada okupiranog teritorija, čime je omogućena i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja te postizanje mira u tom dijelu Europe

Jubilarnu obljetnicu operacije 'Oluje' Hrvatska će, osim u Kninu 5. kolovoza, obilježiti i 4. kolovoza u Zagrebu svečanim vojnim mimohodom, što će biti prvo obilježavanje Dana pobjede i predstavljanjem Oružanih snaga.

Operacijom "Oluja", u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, u samo 84 sata oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara do tada okupiranog područja ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Hrvatske su snage krenule u operaciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara, a oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, već drugog dana operacije ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije "Oluja" i cijelog Domovinskog rata.

Točno u podne, u subotu, 5. kolovoza 1995. na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Time je označeno oslobođenje Knina, koji je bio središte i simbol srpske pobune i sjedište samoproglašene i međunarodno nepriznate Republike Srpske Krajine.

U "Oluji" su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a ranjeno ih je više od 1400.

Hrvatska je legitimnost "Oluje" dokazala na Haaškome sudu

"Oluja" je počela 4. kolovoza 1995. u pet sati ujutro i najavila je kraj srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. Hrvatska vojska i policija toga su dana oslobodili Sveti Rok nedaleko od Knina, koji se našao u njihovu okruženju, a oslobođeno je i više gradova i sela na širem okupiranom području. Rano navečer hrvatska i međunarodna javnost upoznate su da akcija, tijekom koje je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pozvao građane srpske nacionalnosti da ostanu u svojim kućama, teče po planu.

Petoga kolovoza oslobođen je Knin, a hrvatske su snage došle na granicu s BiH. Idući dan, 6. kolovoza hrvatske su snage oslobodile Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak operacije.

Nakon "Oluje" ostalo je osloboditi hrvatsko Podunavlje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), što je mirnom reintegracijom uz Prijelaznu upravu Vijeća sigurnosti UN-a završeno 15. siječnja 1998.

Legitimnost "Oluje" dokazana je na Haaškome sudu. Žalbeno vijeće Haaškoga suda (ICTY) 16. studenoga 2012. poništilo je prvostupanjsku, osuđujuću presudu i naložilo trenutačno puštanje na slobodu generala Ante Gotovine, koji je u vrijeme "Oluje" bio zapovjednik Zbornog područja Split, i generala Mladena Markača, koji je bio zapovjednik Specijalne policije. Generali su u pritvoru ICTY-ja bili su pod optužbama da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu te prekomjernom granatiranju Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca.

Obilježavanje "Oluje": vojni mimohod u Zagrebu i proslava u Kninu

Ove godine "Oluja" će se, uz proslavu 5. kolovoza u Kninu, obilježiti prvi put i svečanim vojnim mimohodom 4. kolovoza u Zagrebu. U mimohodu, koji će početi u 18 sati u Ulici grada Vukovara, sudjelovat će pješački, zrakoplovni te motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji s različitim borbenim i neborbenim vozilima.

Zapovjed za početak svečanog mimohoda dat će predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon toga će početak vojnog dijela mimohoda s tri počasna plotuna označiti šest topova M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan".

Potom će tri borbena aviona MiG-21 preletjeti preko Ulice grada Vukovara, nakon čega slijedi mimohod pješačkih postroja u kojem je predviđeno sudjelovanje više od 2500 pripadnika, dok će u mehaniziranom postroju koji dolazi nakon pješačkog, sudjelovati više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike.


Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova M1-4/50 76 mm ispalit će dvadeset počasnih plotuna koji simboliziraju dvadeset godina od pobjedničke vojno-redarstvene operacije "Oluja", provedenih u miru i slobodi.

Istovremeno će u Bračkom kanalu isploviti četiri raketne topovnjače Flotile Hrvatske ratne mornarice i dva ophodna broda Obalne straže.

U Kninu će se "Oluja", kao i svake godine, svečano obilježiti 5. kolovoza cjelodnevnim programom, koji će početi budnicom ulicama grada i svečanošću na kninskoj tvrđavi, u okviru koje će biti otkriven spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu

Prema programu proslave objavljenom na internetskoj stranici Ministarstva obrane, zajednički vijenac će ispred spomenika Hrvatske pobjede "Oluja '95" u 8,15 sati položiti predsjednici Hrvatskoga sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Dragutin Repinc i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, a u 13 sati roditelji poginulih u "'Oluji'' i braniteljske udruge, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, izaslanstva Šibensko-kninske županije i Grada Knina, te izaslanstvo BiH. Tad će se nazočnima obratiti predsjednica Republike, predstavnik hrvatskih branitelja i gradonačelnica Knina Josipa Rimac

Predsjednica Republike na kninskoj tvrđavi će (u 8,45 sati) svečano otvoriti muzej "Oluja 95". Tom prigodom nazočnima će se obratiti ministar kulture Berislav Šipuš i gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Program predviđa i susrete, mimihode, sajam, te sportski i zabavni program.