TALAC RATNIH PROFITERA

Slavonski Brod na dražbi

13.10.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara odaslao je javni vapaj državnim institucijama za spas gradske imovine koju mu, prema njegovim riječima, želi oteti skupina ratnih profitera organiziranih u isprepletenoj korupcijskoj mreži

Duspara nije htio precizirati koja je to skupina ratnih profitera, ali se pretpostavlja da su oni bliski tvrtki Novogradnja iz Slavonskog Broda, a u dokumentima koje je podijelio novinarima kao vlasnika te firme navodi Peru Ćosića, bivšeg HDZ-ova kandidata za gradonačelnika. U utorak, 27. listopada, zakazana je javna dražba 81 tisuće četvornih metara gradskog zemljišta procijenjenog na 19 milijuna kuna, a prema riječima gradonačelnika Duspare, Grad je nedavno samo 4.000 kvadrata prodao za 10 milijuna kuna.

Duspara se bori za gradsku imovinu

Cijela zavrzlama započela je još početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je tvrtka Novogradnja iz Slavonskog Broda sudski pokušala ishoditi naknadu za izgradnju restorana na Korčuli u vlasništvu Ferijalnog saveza. Republika Hrvatska 1990. postaje vlasnikom nekretnine, a Novogradnja, prema podacima gradonačelnika Duspare, uspijeva dobiti sudsku procjenu vrijednosti nekretnine na 1.100.000 njemačkih maraka, iako prema mišljenju nadležnih iz Slavonskog Broda ona vrijedi 300.000 maraka.

Novogradnja potom gubi niz sudskih postupaka jer nije priznat prijenos duga skupa s nekretninom na državu. Godine 2000. Republika Hrvatska daruje Slavonskom Brodu spornu nekretninu, odnosno vraća pravom vlasniku, jer je 1968. tadašnja općina Slavonski Brod putem Ferijalnog saveza kupila to zemljište. Dvije godine kasnije Novogradnja tuži Slavonski Brod koji 2005. godine i gubi spor protiv te tvrtke. Lokalni sud presuđuje da je Slavonski Brod dužan platiti 572 tisuće kuna, sudske troškove oko 200 tisuća kuna i kamate od 1991. do 2006. godine oko 45 milijuna kuna. Prema riječima gradonačelnika Slavonskog Broda, sudac je, suprotno uobičajenoj praksi, naložio da se vjerovnik naplati iz imovine Grada i za procjenu odredio Poreznu upravu, a ne revizorsku tvrtku. 'Imovina je procijenjena znatno manje nego što ona vrijedi te se tako ponovo pokušava oštetiti Grad', mišljenja je gradonačelnik Duspara.

Cijeli slučaj trenutno se nalazi na Vrhovnom sudu, ali problem je u tome što najavljena dražba nije zaustavljena. 'Zemljište će se u nekoliko dana preprodati nekoliko puta i Grad više nikad neće moći doći u posjed svoje imovine bez obzira i na eventualno pozitivno rješenje Vrhovnog suda', zavapio je Duspara. On se požalio i na činjenicu da tvrtka Novogradnja već sedam godina radi s blokiranim računom te državi duguje 21 milijun kuna, što smatra jako čudnim i dokazom da je u pitanju korupcijska mreža kojoj je cilj otimačina gradske imovine.