PRVI ČOVJEK OSIJEKA

Vrkić: Ne ide mi, ne znam hoću li ostati gradonačelnik do kraja

31.07.2015 u 09:40

Bionic
Reading

Osijek živi na staroj slavi, ali je i na putu oporavka, a ja sam čudnovati kljunaš i u gradonačelničkom mandatu uopće nemam uspjeha, bit će za mene iznenađenje ako uopće izdržim do kraja mandata, izjavio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, istaknuvši da je on 'integralni Hrvat' gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije

'Za naše današnje vrijeme je najvažnije da imamo najduži most u Hrvatskoj', istaknuo je Vrkić gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije odgovarajući na pitanje kako danas živi Osijek te dodao: 'Osijek je prošao jedno loše vrijeme u ratu i te posljedice se i danas osjete. Imali smo industriju, kulturu, a danas je sve teže zaustaviti odljev mladih ljudi, ne možemo im omogućiti normalni život. Mi smo na sredini ili u donjem dijelu ljestvice po prihodima jer u Osijeku nema više od pet, šest većih industrija. Jedno raspoloženje, depresivno stanje u kojem proživljavamo do nekih boljih vremena. Osijek više živi na staroj slavi'.

Pa ipak reći će i da 'Osijek nije podiIjeljen, nego otvoren multikulturalan grad na dobrom putu do oporavka. Također, ističe i da 'u Osijeku prakticiraju vlast sastavljenu od lijevog do desnog. Vlada pomaže onoliko koliko može, odlično surađujemo, ali to znači samo onoliko koliko je moguće. Mislim da smo na dobrom putu da stvorimo klimu stvaranja projekata. Previše smo se svađali, bavili problemima'.

"HDSSB je bila najodgovornija za sve ono što se u Osijeku događa. Mislim da smo na dobrom putu da zajedno radimo projekte', smatra Vrkić i kaže: 'Vlast je uvijek ugrožena, ali ja nisam. Ne zanima me hoću li ostati na vlasti, već što mogu napraviti za svoje sugrađane'.

Kad je, pak, riječ o regionalnom ustroju, Vrkić kaže da 'kao integralni Hrvat ne voli govoriti o regijama, ali je nedvojbeno da upravni ustroj u Hrvatskoj nije dobar. Preskupo je, neučinkovito i preglomazno'. Govoreći o suradnji na projektima kaže da su 'orijentirani na Zagreb': 'Stotinjak razgovora sam obavio, ali nisam dobio nikakve rezultate osim prijateljskih. Više se isplati ulagati u Srbiju, jer je jeftinije, ali ostajem optimističan'.

Slavonija bi mogla biti žitnica za cijelu Hrvatsku , no to se ne događa, a Vrkić kao razlog vidi napuštanje prijašnjih standarda kojima je osvajala svijet. S obzirom na to da stižu izbori, Vrkić kaže da je 'važno napraviti distinkciju između lokalne i nacionalne politike i ako se nacionalna politika dobro posloži i lokalnu pusti na miru, to će biti najbolje za nas'. Dodaje, međutim, i da je 'postao čudnovati kljunaš - ne mogu govoriti čak ni o tome što želim. Dobar sam i s Milanovićem i Karamarkom. Mi smo s Vladom odlično surađivali, imali smo vrata otvorena. U Karamarkovom ekonomskom programu vidim jedan drugačiji, zanimljiv pristup'.

Naposljetku, Vrkić na pitanje što je u Osijeku posebno važno, odgovara: 'Moji sugrađani. Najveći dio mandata funkcioniram kao gradonačelnik koji im se ispričava. Ja u gradonačelničkom mandatu uopće nemam uspjeha, bit će za mene iznenađenje ako uopće izdržim do kraja mandata'.