SVI SE PITAJU

Hoće li mimohod za Oluju nadmašiti srpsku paradu za Putina

31.07.2015 u 07:00

  • +17

Predstavljena nova haubica koja će sudjelovati u mimohodu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/

Bionic
Reading

Vojni mimohod koji će se sljedeći tjedan održati u Zagrebu neće biti samo pod budnim okom domaće javnosti, nego će izazvati pažnju u cijeloj regiji. Bez obzira na političke konotacije koje okružuju mimohod, javnost će biti znatiželjna i kako će Hrvatska vojska prezentirati svoju snagu, nakon što je to Srpska vojska učinila na paradi 'Korak pobednika', krajem prošle godine. No, najveći srpski eksponat na toj paradi bio je ruski predsjednik Vladimir Putin, a vojna tehnika koju su pokazali gotovo da se i nije razlikovala od one koju je na svojoj posljednoj vojnoj paradi 1985. godine pokazala JNA, povodom 40. godine pobjede nad nacizmom. Hrvatska vojska, s druge strane, posjeduje značajno modernije oružje koje je dobrim dijelom obnovljeno posljednjih godina

Na vojnom mimohodu u sklopu obilježavanja 20. obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u kojem će sudjelovati pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, operativnih snaga civilnih struktura poput vatrogastva, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe spašavanja kao i branitelji te povijesne postrojbe, a koji će se održati idućeg utorka na zagrebačkim ulicama, uzvanici i znatiželjnici će moći vidjeti i oružje koje vuče porijeklo proizvodnje iz bivše države.


Kako doznajemo iz MORH-a, u pješačkom dijelu mimohoda predviđeno je sudjelovanje više od 2500 pripadnika, a što se tiče mehaniziranog postroja koji dolazi nakon pješačkog, u njemu će sudjelovati više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike. Tako će, primjerice, na mimohodu sudjelovati oko 30 Patria, oko 40 vozila MRAP, oko 15 vozila HMMWV, 15 motornih vozila i motocikla, desetak tenkova M-84, desetak borbenih vozila pješaštva BVP M-80, pet kamiona IVECO, pet minobacača, dvije haubice PhZ 2000, te druga vozila i sredstva. Istovremeno, za vrijeme trajanja mimohoda, u Bračkom kanalu, u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice, isplovit će četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH.


Ratna mornarica će također sudjelovati u postroju mimohoda s dva obalna lansera. U sklopu postroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne bit će angažirano dvadesetak zrakoplova, uključujući nedavno u Ukrajini obnovljena tri MIG-21, potom protupožarni zrakoplovi tipa Canadair, zatim šest Pilatusa koji će se predstaviti u sklopu nastupa akrogrupe Krila Oluje, a očekuje se i nalet tri Air Tractora te tri školska zrakoplova tipa Zlin 242. U preletu će sudjelovati i helikopteri četiri helikoptera MI-171  te tri helikoptera tipa Bell-206. Pored toga, u mimohodu će MUP, vatrogasci i HGSS, sudjelovat će u postrojima sa svojim vozilima.


Među oružjem koje vuče svoje porijeklo iz bivše države, a koje će biti prikazano tijekom parade je 11 primjeraka borbeno oklopnog vozilo M83 POLO koje je se proizvodilo u bivšoj Jugoslaviji za potrebe bivše JNA i čiji je najveći broj primjeraka napravljen za potrebe ondašnje vojne policije, a koje hrvatska vojska koristi u mirovnim misijama. Radi se, naime, o oklopnom transporteru koji je sastavljan u sarajevskom FAMOS-u i slovenskm TAM-u. U istom pogonu je sastavljano i borbeno vozilo pješadije BVP –M80 koje će prezentirati snagu hrvatske vojske s trinaest primjeraka od ukupno stotinjak s kojima raspolažu Oružane snage RH.

Valja napomenuti kako uzvanici i posjetitelji tijekom vojne parade neće moći vidjeti globalno poznate kalašnjikove koji su se proizvodili u kragujevačkoj Crvenoj zastavi. Naime, pješački dio mimohoda bit će naoružan jurišnom puškom VHS standardnog NATO kalibra 5,56x45 mm koju proizvodi karlovačka tvrtka HS Produkt i to u dvije verzije. Pješački dio postroja za potrebe mimohoda bit će naoružan dugim verzijama pušaka VHS-D, dok će pripadnici Počasno-zaštitne bojne koja je pristožerna postrojba Glavnog stožera OS RH zadužena za obavljanje protokolarnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaća i osiguranja vrhovne zapovjednice OS RH, ujedno i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović rabiti istu pušku s kraćom cijevi. Ta skraćena verzija zamijenila je dosad korišteni skraćeni 'kalašnjikov' proizveden u Kragujevcu M-70 AB2, a koje se još uvijek može vidjeti u kod pripadnika spomenute bojne koji su protokolarni pratitelji zastava. Na mimohodu povodom 20. obljetnice kojom se obilježava 20. godišnjica Vojno-redarstvene akcije Oluje također će izostati i poluautomatske puške PAP koje su se proizvodile u kragujevačkoj Crvenoj zastavi. Te puške, inače, koristi Počasno-zaštitna bojna prigodom iskazivanja počasti, ponajviše prilikom posjeta stranih državnika.

Prošlogodišnja parada koju je u Beogradu organizirala Vojska Srbije bila je puno manje impresivna. Izuzevši nekoliko prototipova i moderniziranih Zastavinih Kalašnjikova M-21, teško je bilo primijetiti razlike između srpske parade 2014. i one iz 1985. kada je JNA obilježavala 40. obljetnicu pobjede nad nacizmom. Dapače, 30 godina starija parada bila je impresivna barem brojčano, a u svoje doba imala je modernu opremu. No, 30 godina kasnije, srpska je oprema na rijetko koga ostavila traga, osim na beogradske prometnice, jer srpski tenkovi nisu opremljeni gumenim umetcima kakve imaju oni hrvatski, da ne oštećuju cestu.

Vojna parada koju je JNA organizirala 1985. godine bila je prva vojna parada oružanih snaga tadašnje Jugoslavije nakon 1965., a i posljednja uopće.  Uz jedinice JNA, na paradi 1985. godine sudjelovali su i pripadnici milicije i jedinice teritorijalne odbrane. Ukupno je je bilo 11.000 pripadnika vojske, te 760 artiljerijskih oružja, 113 borbenih i 506 neborbenih vozila.

Usporedbe radi, Srbija je na prošlogodišnjoj paradi okupila oko 3000 vojnika, te oko 400 komada raznih vozila, dok je donacijom Rusije u zadnji čas omogućen i letni program. Naime, srpski zrakoplovi nisu bili u letnom stanju jer su im nedostajali - akumulatori.

A tko je otišao dalje u modernizaciji u odnosu na JNA od prije 30 godina, lako možete saznati ako sve ono što mogu pokazati Hrvatska i Srpska vojska, usporedite s tehnikom koju je na zadnjoj svojoj paradi prije rata pokazala JNA.