RAVNATELJICA UREDA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

'Zabrinuta sam zbog netrpeljivosti udruga prema državnim tijelima'

30.07.2015 u 22:43

Bionic
Reading

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin predstavila je u četvrtak zaključne primjedbe UN-ovog Odbora za uklanjanje diskriminacije žena na periodično izvješće Republike Hrvatske, u kojima su istaknuti pozitivni aspekti i postignuti napredak, ali i preporuke za poboljšanje položaja žena u Hrvatskoj.

Kao pozitivne aspekte taj je odbor izdvojio reformu zakonodavstva, među ostalim, donošenje Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu, Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, Zakona o ravnopravnosti spolova, kao i nastojanja za poboljšanje institucionalnog i strateškog okvira za promicanje ravnopravnosti spolova.

Najviše je zabrinutosti izraženo u pojedinim aspektima vezanima uz potrebu osnaživanja nacionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova, ulogu rodnih stereotipa i medija, nasilje nad ženama, trgovanje ljudima i prostituciju, podzastupljenost žena u političkom i javnom odlučivanju, sudjelovanju žena u mirovnom procesu, obrazovanje, zapošljavanje, reproduktivna prava, položaj žena u ruralnim područjima, položaj Romkinja, lezbijki, biseksualnih i transrodnih žena, žena pogođenih ratnim sukobima i pitanja vezana uz novi Obiteljski zakon.

Za sva ta područja UN-ov Odbor je dao preporuke i pozvao Hrvatsku da poduzme različite mjere, uključujući i zakonodavne, ne bi li se što brže uklonile prepreke za potpuno ostvarivanje prava žena, navodi se u priopćenju koje je potpisala pravobraniteljica Helena Štimac.

Dio preporuka istovjetan je onima koje dobivaju i mnoge druge zemlje potpisnice UN Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, a dio ih je već u hrvatskim nacionalnim strateškim dokumentima, ustvrdila je Štimac Radin, koja je prije petnaestak dana u Ženevi s državnim izaslanstvom na zasjedanju Odbora predstavila to izvješće.

Osvrnula se i na "kvalifikacije i teške uvrede" pojedinih predstavnica nevladinih udruga o tijeku predstavljanja izvješća, odbacivši ih kao "potpuno neosnovane" i izrazivši zabrinutost zbog "visokog stupnja netrpeljivosti koje predstavnice tih udruga iskazuju prema predstavnicima državnih tijela koje rade na poslovima vezanim uz poboljšanje prava žena. Ocijenila je neprofesionalnima što je HRT, kao javni servis građana, u emisiju "Hrvatska uživo" na tu temu pozvao samo predstavnice nevladinih udruga a nije istovremeno omogućeno predstavnicima službenog izaslanstva da iznesu svoja stajališta. Po njezinim riječima, najbolji demantij su Zaključne primjedbe UN-ova Odbora, koji, ističe pravobraniteljica, pozdravlja plodonosni dijalog s državnom delegacijom.

Ured za ravnopravnost spolova preveo je Zaključne primjedbe na hrvatski jezik i dostaviti će ih nadležnim institucijama na državnoj i lokalnoj razini.