ZNA KAKO SE PREGOVARA

Iskusni konzultant prozvao MVEP: Krizu sa Slovenijom odradili ste neozbiljno

30.07.2015 u 19:28

Bionic
Reading

'Zašto je usred krize sa Slovenijom zadnja vijest na engleskom na stranicama hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, stara tjedan dana?' pita se Milan Račić, hrvatsko-američki konzultant specijaliziran za strateško poslovno savjetovanje i pregovaranje

'Zašto naša pozicija nije čisto argumentirana na stranicama MVEP-a? Da sam strani novinar ili diplomat, prvo bih otišao tamo - i mogao bih vidjeti govor ministrice u Saboru. Na engleskoj verziji stranice, koja je najvažnija, top vijesti kod MVEP-a su od 24, 23. i 22. srpnja - a danas je 30. srpnja. Ovo je jalova izvedba i imamo pravo očekivati bolji i profesionalniji pristup poslu', kaže Milan Račić na svom FB profilu.

Potaknut skandalom vezanim za Piranski zaljev i oštrom diplomatskom ofenzivom slovenske diplomacije koja pokušava svoju sramotu pretvoriti u dominantnu diplomatsku poziciju prema međunarodnoj javnosti i institucijama, Račić je na svojem Facebook profilu tako prozvao hrvatsku diplomaciju za neprofesionalnost i neshvaćanje toga kako se stvaraju i koriste strateške prednosti koje Hrvatska na papiru ima u sukobu oko arbitraže sa Slovenijom.

'Slažem se s tim da cijela zemlja treba biti jednoglasna oko ovoga, ali to nije i rješenje ovog slučaja. Trebamo imati zajednički cilj, zajednički stav, ali i zajednička očekivanja da se naša zajednička pozicija predstavi na najprofesionalniji način', rekao je Račić za tportal.

U svojem komentaru najprije se obrušio na neagilnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova kada je u pitanju dostupnost informacija na web stranicama prozvanog ministarstva.
Naime, konzultant smatra da naša pravno-diplomatska pozicija uopće nije argumentirana na internetskim stranicama Ministarstva te da verzija stranice na engleskom jeziku, koju smatra najvažnijom za pridobivanje stranih medija i diplomata, ne osvježava vijesti koje su od strateškog nacionalnog interesa.

'Ovo je jalova izvedba i imamo pravo očekivati bolji i profesionalniji pristup poslu (iako na njega nismo naviknuli). Nisam prezahtjevan, nema drugog načina pobijediti, a to je cilj, za razliku od poziranja na press konferencijama i riječima samohvale. Očekujem rezultate', zapisao je Račić dodajući da će 'prvi objaviti da je MVEP odradio dobar posao kada vidi rezultate tog posla, a ne njihove pohvale da su ga dobro odradili, što je inače praksa gospođe Pusić'.

Račić se čudi tome što Slovenija dobiva potporu sa svih strana, s obzirom na to da su činjenice na našoj strani, a Slovenija nije velesila i da je pravna situacija relativno čista pa u skladu s tim, nema realnih razloga da Europska komisija ili neke važne zemlje članice EU-a budu protiv naše pozicije 'osim ako smo nesposobni objasniti našu poziciju'.

Pored toga, Račić je na svojem profilu dodao da mu je jasno da EU ne želi još jedan problem te da to ne može biti razlog da prihvati slovensku poziciju, koja je slabija u odnosnu na našu.   

 

Tko je Milan Račić

Milan Račić, koji je prozvao MVEP, ne bavi se diplomacijom, ali ima reference koje njegovim riječima daju težinu. Specijalist je za korporativno pregovaranje, diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu u Torontu i pravo na Sveučilištu u Manitobi te je magistrirao međunarodno pravo na Sveučilištu McGill. Prije dolaska u Hrvatsku radio je na višim izvršnim pozicijama u tvrtkama iz SAD-a, Kanade i Njemačke. Vodio je pregovore oko poslovnih ugovora, vrijednih preko dvije milijarde dolara, za Fairchild Dornier i Bombardier Aerospace (Kanada), radio je nadzor portfelja operativnog leasinga vrijedan 700 milijuna dolara, a kao partner strukturirao je 100 milijuna eura vrijedan private equity fond za nekretnine. Okušao se i u pisanju, pa su njegove komentare objavljivali Wall Street Journal, magazin Banka i Večernji list.


'Presude nam padaju, ekonomija stagnira, a naša vanjsko politička pozicija je slabija nego i naša mala veličina zbog našeg pristupa poslu. Imamo slabu vanjsku politiku već dugo, a možda je najslabija pod Vesnom Pusić i to u vremenima koja su objektivno bila najlakša (dosad)', zaključio je Račić.