UDRUGA POSLODAVACA U ZDRAVSTVU

Pola bolnica je opravdalo sredstva dobivena od HZZO-a

30.07.2015 u 16:05

Bionic
Reading

Udruga poslodavca u zdravstvu reagirala je nakon istupa ministra zdravlja Siniše Varge o poslovanju bolnica. Varga je iznio podatke o 33 bolnice koje su bile obuhvaćene nacionalnim planom, 11 ih je, prema podacima Ministarstva zdravlja, poslovalo pozitivno, dok je preostalih dvije trećine bolnica zabilježilo trend smanjenja gubitka

Udruga poslodavca u zdravstvu istaknula je kako je gubitak bolnica u prvih šest mjeseci ove godine iznosio oko 170 milijuna kuna, što je prema njihovim podacima za 500 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

'Šesnaest od 31 akutne bolnice u šestomjesečnom razdoblju uspjelo je fakturirati svoje mjesečne limite iznad maksimalnog iznosa, dok su ostale bolnice svojom fakturiranom realizacijom dosegle oko 95 posto limita u prosjeku.

Drugim riječima više od 50 posto bolnica je svojim radom opravdalo dobivena sredstva od strane HZZO-a. U lipnju 2015. HZZO je dijelu bolnica platio sredstva ostvarene iznad limita te za određene posebne programe i za posebno skupe lijekove u iznosu od oko 300 milijuna kuna', navodi se u priopćenju.

Dodaju da se time se potvrđuje njihovo stajalište da prošlogodišnji proračun od 6,9 milijardi kuna za bolnički zdravstveni sustav neće biti dostatan, te da je povećanje bolničkog proračuna HZZO-a na 8,2 milijarde kuna bila nužnost.

'U potpunosti smo bili u pravu kada smo podržali izlazak HZZO-a iz riznice jer je punjenje proračuna tog Zavoda u prvih 6 mjeseci ove godine bilo u skladu s našim očekivanjima što je omogućilo i bolje poslovanje bolničkog sustava', smatraju u Udruzi poslodavca u zdravstvu.

Na kraju navode kako nisu zadovoljni cijenama pojedinih zdravstvenih usluga koje još nisu ni blizu realnih okvira zbog čega se događa da pojedine bolnice fakturiraju manje iznose nego što je njihov realno ostvaren rad.