NAKON RAZRJEŠENJA

Vesna Balenović žestoko se obrušila na Kolindu Grabar Kitarović

30.07.2015 u 12:20

Bionic
Reading

Zna li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koliko je njenih donatora pod istragama policije, DORH-a i USKOK-a i zna li koliko je njenih donatora ovog tjedna odspavalo u Remetincu? Kako možemo biti sigurni da u određenom trenutku neće morati uzvratiti protuuslugom svojim donatorima? – pitanja su koja se Vesna Balenović danas sjetila pitati predsjednicu Grabar Kitarović nakon što ju je jučer razriješila s dužnosti povjerenice predsjednice za zviždače zbog donacije od 500.000 kuna koju je udruga Zviždač, na čijem je čelu Balenović niz godina, primila od Ine

Razrješenje je, tvrdi, nije iznenadilo, nego ga je očekivala, kaže Vesna Balenović u priopćenju svoje udruge Zviždač odaslanom medijima dan nakon razrješenja s Pantovčaka, a pitanja s početka teksta Balenović, valjda, nije mogla ranije pitati predsjednicu jer je ova 'kroz četiri mjeseca koliko je djelovala na Pantovčaku, nije pozvala ni na jednu tjednu koordinaciju, niti na jedan jutarnji brifing kojima su redovito prisustvovali svi ostali savjetnici i povjerenici što je veoma brzo potvrdilo njezine sumnje da ju je predsjednica imenovala iz formalnih razloga, bez iskrene želje za suradnjom i namjere da stvarno pomogne zviždačima i bori se protiv kriminala i korupcije'.

Shvativši očito, Balenović ipak nije sama dala ostavku nego je čekala da je predsjednica Grabar Kitarović razriješi pa u priopćenju opisuje svoju izolaciju i ističe da joj je 'žao zviždača i poštenih građana koji zbog svoje borbe protiv kriminala i korupcije trpe i očekuju pomoć predsjednice, koja je izostala'. 'Predsjednica se oglušila na sve moje zamolbe da me primi s pojedinim zviždačima, da sasluša njihove probleme i pokuša naći rješenje.'

'Dosta je bure početkom lipnja izazvala moja potpora i prijem u ured na Pantovčaku, pretučenog novinara i publicista Željka Peratovića koji godinama upozorava na povezanost UDBA-e s ubojstvom hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića. Najstrože sam osudila napad na Peratovića i druge novinare i pozvala nadležne službe i institucije da se ne zaustave samo na utvrđivanju identiteta batinaša već da čim prije utvrde i tko su nalogodavci i privedu ih licu pravde. Izrazila sam sumnju da su u vezi s nekim bivšim stanarima Pantovčaka. Nažalost, predsjednica nije željela primiti niti saslušati pretučenog novinara Peratovića', tvrdi Balenović.

'Pantovčakom vlada Mesić, a ne Grabar Kitarović'

U priopćenju Balenović kao suodgovornog za otkaz navodi opet i Stjepana Mesića te tvrdi da on vlada Pantovčakom, a ne Grabar Kitarović jer 'mu je predsjednica ostala dužna za jaku potporu pri imenovanju za veleposlanicu u SAD-u nakon što je kao ministrica dobila izgon iz Sanaderove vlade i nakon što joj je zaprijetio kraj političke karijere'. Balenović smatra da je konačni okidač za odluku o njezinom razrješenju koje je Grabar Kitarović poslušno odradila bilo njezino priopćenje 'U Đurekovića je pucala UDBA, a u Vesnu Balenović hrvatska pravna država'.

Iz Ureda predsjednice Grabar Kitarović tvrde pak da je odluka donesena nakon potvrđene informacije kako je Udruzi Zviždač 2011. Ina uplatila donaciju u iznosu od 500.000 kuna, o čemu predsjednica Republike nije imala saznanja u trenutku imenovanja Vesne Balenović na mjesto povjerenice za zviždače. Predsjednica drži, navode iz Ureda, kako je prihvaćanjem takve donacije nepovratno narušena vjerodostojnost i nepristranost Vesne Balenović, inače dugogodišnje predsjednice Udruge Zviždač, kao njezine povjerenice za zviždače.

Balenović, međutim, ističe da su 'donacije o kojima je govorila predsjednica normalan transparentan oblik financiranja svih udruga civilnog društva i one nikako ne mogu narušiti ničiju vjerodostojnost i nepristranost. Dapače, svaka donacija, pa i donacija Ine Udruzi predstavlja priznanje za postignute rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije te zaštiti ljudskih i radnih prava građana. Ne radi se o donaciji opskurnih likova i sumnjivih firmi već o donaciji vodeće nacionalne naftne kompanije s točno utvrđenim kriterijima i pravilima doniranja sredstava'.

'Na koncu, nije sporna donacija Ine Udruzi Zviždač, već je sporno što kriminal u Ini nije nikad procesuiran i što su odgovorni za kriminal Inu napuštali nekažnjeni, s milijunskim otpremninama poput zeta Savke Dabčević Kučar Tomislava Dragičevića. Možda se upozoravanje na taj dio priče nije dopalo predsjedničinom zaštitniku Mesiću', smatra Balenović i zaključuje priopćenje uz niz pitanja:

'Ako već predsjednica govori o donacijama, onda se treba podsjetiti milijunskih donacija i donatorskih večera koje je organizirala po ekskluzivnim hotelima, suprotno dosadašnjoj hrvatskoj političkoj praksi.
Zna li predsjednica porijeklo svake prikupljene kune?
Zna li predsjednica koliko je njenih donatora pod istragama Policije, DORH-a i USKOK-a?
Zna li predsjednica koliko je njenih donatora ovog tjedna odspavalo u Remetincu i koliko su pojedini novopečeni milijunaši i donatori ukupno odležali po zatvorima i na koje su se sve načine domogli bogatstva kojim raspolažu?
Kako možemo biti sigurni da predsjednica u određenom trenutku neće morati uzvratiti protuuslugom svojim donatorima?
Kako možemo biti sigurni da predsjednica neće zbog svojih financijera prekoračiti i zloporabiti svoje ovlasti?
Pitam se tko će onda voditi državu?
Predsjednica ili onaj tko više uplati?
Pitam se hoće li predsjednica na koncu uspjeti sačuvati minimum vjerodostojnosti i nepristranosti, o kojoj govori?
Hoće li postati predsjednica poput lutkice na koncu ili na daljinski upravljač?
Umjesto razrješnice koju mi je priopćila jučer, bi li onda bilo moralnije, da sama podnese ostavku već danas?'

Odgovor s Pantovčaka - ništa nova

Što na zamjerke Balenović kaže njezina dojučerašnja šefica i ima li odgovore na postavljena pitanja, pokušali smo saznati na Pantovčaku, no iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović samo su poručili: 'Gospođa Vesna Balenović povjerenica Predsjednice Republike Hrvatske za zviždače bila je zadužena za obavljanje poslova vezanih uz problematiku zviždača te održavanje kontakata s njima. Isto tako, gospođa Balenović uživala je povjerenje Predsjednice Republike Hrvatske do trenutka kada se utvrdilo kako je Udruga Zviždač primila spornu donaciju'.