SABOR NAREDIO

Istupamo iz arbitraže, Vladina nota kreće prema Sloveniji

30.07.2015 u 10:35

Bionic
Reading

Vlada je donijela odluku o pokretanju postupka za prestanak sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u slučaju Piranskog zaljeva

Sabor je na jučerašnjoj jednoglasno donio odluku o tome, a prema njoj Vladu se obvezalo da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010.

Prema donesenoj odluci Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će u ime Vlade RH uputiti diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

'Radi se o konkretnim posljedicama svega što se ustanovilo posljednjih tjedana, ali i potvrda sumnji koje smo imali ovog proljeća. Radi se o kršenju sporazuma o arbitraži od strane slovenske agentice i slovenskog člana Arbitražnog suda koji su nakon toga dali ostavke.

Nakon uvida u njihove razgovore koje nitko nije nikad osporio, može se ustanoviti da se ne radi o kompromitiranju samo to dvoje ljudi nego i o samom predmetu u koju su protivno svim pravilima unošeni novi dokumenti i informacije. Proces i predmet su kompromitirani i nije se moglo dalje', kazala je Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova.

Prema saborskoj odluci, Vladu se obvezuje 'na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010.'

Za donošenje bile su potrebne dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a glasovao je 141 zastupnik.