ZDRUŽENA OPERACIJA

Naši mornari sutra iz Lore kreću u akciju spašavanja imigranata

29.07.2015 u 15:29

  • +5

Posada broda HRM Andrija Mohorovičić koja će spašavati imigrante

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Bionic
Reading

Iz splitske luke Lora u četvrtak će prema Sredozemlju isploviti brod Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorovičić" koji će sudjelovati u operaciji Europske Unije “Triton”.

Operacija će u mediteranskom akvatoriju trajati do kraja listopada, a posada naše ratne mornarice pružat će potporu talijanskim vlastima u čuvanju granica na moru i spašavanju imigranata.

Posadu našeg broda čine 49 pripadnika Oružanih snaga RH, među kojima su i pripadnici Obalne straže, dodatni medicinski tim te  pet pripadnika MUP-a, odnosno Granične policije.

Dva tjedna prije sutrašnjeg isplovljavanja i upućivanja u operaciju, posada je održala završnu integracijsku vježbu prije upućivanja u operaciju tijekom koje je provedena je i praktična ispitno-taktička vježba (ITV) za zapovjednika navedenog broda poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića.

ITV je provelo ispitno povjerenstvo Obalne straže RH na čijem je čelu bio kapetan bojnog broda Joško Šantić, zamjenik zapovjednika Obalne straže RH, koji je nakon vježbe zaključio da je Giljević uspješno položio ispit.