BUDUĆNOST, A NE PROŠLOST

Prgomet na Olujni mimohod s TBF-om u glavi

29.07.2015 u 11:35

Bionic
Reading

Rat nije dobar i umjesto razaranja, treba graditi, prije svega mir, no vojska je jedan od jamaca mira i ako politika i nije zaslužila poštovanje, hrvatska vojska jest te ne smije biti žrtva političkih prepucavanja i zato - treba se pojaviti na mimohodu zbog priznanja onima koji su priznanje zaslužili – ovo je mimohod hrvatske vojske, a ne politike, između ostalog, piše Drago Prgomet, bivši potpredsjednik HDZ-a i dragovoljac Domovinskog rata, u najnovijem postu na svojem blogu, te zaključuje da mu 'taj dan ništa neće pokvarit'

'Hrvatska vojska ima pravo barem jednom u desetljeću pokazati čime raspolaže. Hrvatska vojska zaslužuje mimohod. Zar vojska nije uvijek u vrhu onih kojima hrvatski građani vjeruju? S pravom ćemo se osjetiti ponosnima kada slušamo izvješća iz zemalja u kojima naši vojnici osiguravaju mir. Pošteno, časno i hrabro. Sjetite se mnogo toga nečasnog u čemu su sudjelovali vojnici UNPRFOR-a dok su osiguravali hrvatska okupirana područja; sjetite se kukavičkog ponašanja UN-ovih vojnika u Srebrenici, brojnih zemalja u kojima su vojnici umjesto očuvanja mira, bili vinovnici nasilja, šverca, trgovine robljem. Hrvatski vojnici sebi to nisu dopustili', piše Prgomet u svojem blogu, misleći valjda samo na sudjelovanja hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama nakon Domovinskog rata.

On će, kaže, doći na vojni mimohod u Zagrebu iako je 'nedvojbeno da je nespretno organiziran. Počevši od politikantskog natezanja oko njegovog održavanja, preko primjedbi da je nepotreban, preskup i militantan. Svima je jasno da je politika pokazala aljkavost pri pripremi. Ali takve su nam politike već u par mandata: površne, sklone improviziranju, svedene na puko političko preživljavanje. No, i pored takvih politika, imamo i vojsku i mimohod. Iako nam Ustav ne daje jasan odgovor tko u miru zapovijeda vojskom, odluku o mimohodu su potpisali i predsjednica Republike i Vlada'.

Prgomet ne vidi problem u tome tko će iz inozemstva sudjelovati u mimohodu i podsjeća da je on samo dio proslave 20. godišnjice Oluje koja će, kao i do sada, biti nastavljena središnjom proslavom u Kninu, gdje bivši potpredsjednik HDZ-a očekuje poruku hrvatske predsjednice i premijera, ne o prošlosti, nego o našoj budućnosti. 'Neslužbena najava vodstva glavne oporbene stranke da ide u Knin, ali s rezervom podupire mimohod, može se razumjeti kao dio političke borbe i legitimno pravo. Kao i službena najava pojedinih braniteljskih udruga da neće doći na mimohod. Ali time je njihova poruka jasna: između vojske i jedne političke stranke, biramo stranku. Jer, moramo shvatiti, odlazak na mimohod ne može niti smije biti izbor između dviju političkih opcija', upozorava Prgomet.

'Ne doći, jer se to ne uklapa u nečiji politički interes, znači okrenuti leđa hrvatskoj predsjednici i Vladi, ali prije svega Hrvatskoj vojsci. Onoj vojsci kojoj stalno režemo budžet, a od nje očekujemo da nas čuva. Vojsci koju šaljemo osigurati mir u ratom zahvaćenim krajevima svijeta, koju šaljemo da spašavaju unesrećene od poplava, da gase požare. Vojsci kojoj smo izbrisali imena ratnih postrojbi, a najbolje zapovjednike locirali i transferirali. Ako politika i nije zaslužila poštovanje, hrvatska vojska jest i ne smije biti žrtva političkih prepucavanja. Zato, treba se pojaviti na mimohodu zbog priznanja onima koji su priznanje zaslužili. Vojnici zaslužuju naš dolazak i čestitke', podsjeća Prgomet.

Kad dođe taj dan, on će se, kaže, 'opušteno uputiti na mimohod, prema našim vojnicima. Ne razmišljajući ni tko je glavni zapovjednik, tko je premijer, a tko ministar obrane, tko načelnik glavnog stožera i tko će sjediti na tribinama. Dolazim vidjeti našu vojsku. Vojsku čiji će vojnici taj dan s ponosom nositi pobjedničke stjegove. Vojsku čiji vojnici ne žele služiti ni jednoj stranci. Vojsku čiji vojnici nastavljaju tradiciju onih koji su obranili Domovinu u ratu u koji su išli ne zbog jednog političara ili jedne stranke, nego jedne Hrvatske. Neću obući odoru, neću staviti odličja. Tek će mi u glavi odzvanjati riječi, ne neke koračnice, nego dobro nam poznate: Ništa mi neće ovi dan pokvarit'.

390841,390681,390430,390211