IZVANREDNA SJEDNICA

Sabor jednoglasno: Neka Vlada raskine arbitražni sporazum!

29.07.2015 u 14:14

  • +29

Sabor raspravlja o istupanju Hrvatske iz arbitraže sa Slovenijom

Izvor: tportal.hr / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Hrvatski sabor jednoglasno je sa 141 glasom potvrdio zaključak i obvezao Vladu da raskine arbitražni sporazum sa Slovenijom, zbog bitne povredbe odredbi sporazuma od strane Slovenije. Odluku je Sabor donio na izvanrednoj sjednici, koja je sazvana na zahtjev Vlade

Sasvim očekivano Sabor je jednoglasno potvrdio zaključak kojim je obvezao Vladu da raskine arbitražni sporazum. U obrazloženju svog zahtjeva, podsjetimo, Vlada je poručila da je Slovenija 'teško povrijedila' odredbe međunarodnog ugovora i pravilo sudjelovanja u arbitraži u dobroj vjeri i zato Hrvatska drži da Arbitražni sud ne može ispuniti svoje zadaće.

'Javno objavljeni razgovori člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija i zastupnice Slovenije, za koje je potvrđeno da su vjerodostojni, otkrivaju da su temeljna načela arbitražnog postupka, načela poštenja, zakonitosti, neovisnosti i vjerodostojnosti, sustavno i teško prekršena, i to na štetu Hrvatske', kaže se u obrazloženju.

Sličnu poruku u raspravi prije glasovanja odaslao je i premijer Zoran Milanović

'Okupili smo se da bismo uz vašu potporu nakon održanog sastanka u ponedjeljak donijeli zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da učini nešto što vlada prema zakonu ima pravo učiniti, ali smisao je da se to dodatno politički potvrdi od strane Sabora. To nam puno znači. Nakon toga vladina tijela, odnosno resorno ministarstvo, provodi u skladu sa zakonom postupak raskida ugovora, izlaska iz ugovora zbog bitnih povreda ugovora', kazao je Milanović.

Podsjetio je kako je kod sklapanja sporazuma SDP bio 'konstruktivno suzdržan', da bi kasnije ipak podržali potpisivanje.

'Ugovor o arbitraži, šest godina kasnije, i danas smatram korektnim i ne smatram da je bio loš za hrvatske interese. Nije problem u dokumentu, nego u ljudima, kao i obično. Oni su povrijedili povjerenje i mi iz toga moramo izaći van', rekao je Milanović.

'Dogodila se greška u postupku nakon koje taj postupak ne može biti nastavljen. I svima nam je zbog toga neugodno. Što je najgore, oni koji su u tome sudjelovali, to su priznali', kazao je Milanović.

Pojasnio je da Hrvatska ne može ukinuti Arbitražni sud, ali da može izaći iz sporazuma. Hoće li sud nastaviti s radom - s time Hrvatska nema veze, kazao je Milanović.

'Ovo je stvar između Hrvatske i Slovenije. Europska unija je bila facilitator, kum. Dijete je rođeno, imalo je svoj put, ali je u jednom trenutku postalo devijantno. I sada moramo poduzeti odgojne mjere', kazao je Milanović.

Progovorio je Milanović i o budućim postupcima arbitraže. 'Bačena je jedna ljaga na model kao takav. Ja se pitam tko će u budućnosti, s ovakvim iskustvom, dati takvo povjerenje arbitraži. Nakon ovoga, tko će pristati na arbitražu? Ovaj naš potez pokazat će da ne dižemo ruke od toga, da se ponašamo kao suverena država, svjesna sebe, koja štiti svoje interese i to ne čini na štetu tuđih interesa. Ovo ne znači da Hrvatska odustaje od rješenja problema granice', kazao je Milanović.

Premijeru je repliciralaDC-ova Vesna Škare Ožbolt, koja ga je zamolila da jasno kaže hoće li Hrvatska tražiti prekid postupka na Arbitražnom sudu, s obzirom na to da se u Vladinom prijedlogu zaključka spominje samo raskidanje sporazuma. 'Postoji ugovor, ugovor je tlo iz kojeg raste sud, njime su predviđeni uvjeti rada suda. Hrvatska ne može rastjerati sud. Arbitražni sud može nastaviti raditi, ali mi to ne priznajemo. Ovo je jedinstvena situacija bez presedana', odgovorio je Milanović.

Salapić doveo u pitanje imenovanje novog slovenskog arbitra

Govoreći u ime HDSSB-a, Josip Salapić kazao je da ova rasprava i zaključak koji će se donijeti, nije usmjeren protiv građana Slovenije. 'Naša rasprava o službenoj slovenskoj politici nema veze s održavanjem dobrosusjedskih odnosa koje smo gradili. Republika Hrvatska je ovom sporazumu pristupila u dobroj vjeri, uvažavajući poštivanje međunarodnog prava', kazao je Salapić.

Poručio je kako HDSSB ne raduju potez slovenske politike i izjave nekih bivših pripadnika slovenske politike kako su zadali 'šah-mat' potez Hrvatskoj. Mislio je pritom na imenovanje novog arbitra predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnyja Abrahama.

'Imenovanje predsjednika Međunarodnog suda pravde gospodina Ronnyja Abrahama za predstavnika Slovenije u Arbitražnom sudu je nešto što, prije svega, ne možemo osporiti kao mogućnost slovenske službene politike. Ali ono što možemo osporiti pažljivo iščitavajući statut Međunarodnog suda pravde koji u članku 16. i 17. govori koje su prepreke da se dužnosnici Međunarodnog suda pravde mogu uključivati u tijela izvan suda, jasno je i to treba danas otvoriti u ovoj raspravi da se ovdje radi o pomalo diskutabilnim pitanjima. Je li moguće da predsjednik Međunarodnog suda pravde bude i predstavnik druge države u Arbitražnome sudu, gdje će kao osoba koja bi trebala biti nepristrana u svome sudovanju, zastupati jednu stranu u arbitražnome sporu. Pa tako članak 16. Statuta Međunarodnog suda pravde govori da članovi suda ne mogu obavljati nikakve političke i upravne funkcije niti se mogu prihvatiti nekog drugog zaposlenja profesionalne prirode, a u članku 17. članovi suda ne mogu ni u kojem predmetu djelovati kao agenti, savjetnici ili odvjetnici. A u slučaju sumnje, odlučuje sud', kazao je Salapić.

Lesar: 2009. bio sam konstruktivno protiv, danas se slažemo da je raskid sporazuma domoljubni čin

'Arbitražni postupak je pravno i politički diskreditiran, narušeno je povjerenje. RH ne može očekivati pravednu odluku u takvom postupku. Kada je Sabor 2009. odlučivao o davanju suglasnosti za potpisivanje sporazuma i o ratificiranju sporazuma, bio sam konstruktivno protiv tog sporazuma. Značaj ovog sporazuma nije samo u definiranju granice jer je jasno propisana nadležnost suda da odlučuje o tijeku granice, ali i režimu za uporabu relevantnih morskih područja. Zamjerke sporazumu pokazale su ovih dana opravdanost tih strahovanja', kazao je u ime Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Transkripti koji su objavljeni u medijima, kaže Lesar, ne govore samo o Savudrijskoj vali i Piranskom zaljevu, nego i o granici na Muri i o Brezovcu.

'Koji smo bili protiv tada, bili smo proglašeni onima koji ne razumiju nacionalne interese, bilo je rečeno - to je ulazak u EU, slovenska blokada je prepreka tom nacionalnom cilju, arbitraža je domoljubna odluka jer otklanja tu prepreku. Danas ti isti kažu da je otkazivanje ili raskid sporazuma domoljubni čin. Sada se slažem s time', kaže Lesar.

'Arbitražni postupak je kontaminiran i zagađen. Arbitri nisu stručni, nepristrani i neovisni. Kada smo odlučivali o postupku, svi su naglašavali, i gospođa Kosor, važnost tih triju riječi. Pravila ovoga suda ne prihvaćaju lobiranje', kazao je Lesar, dodavši kako smatra da bi postupak trebalo nastaviti na Međunarodnom sudu pravde.

Replicirala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, kazavši da je Hrvatska prvotno i bila za Međunarodni sud pravde, no da Slovenija nije na to pristala. 'Što se tiče ove teze da je ovo što se dogodilo, da je do toga došlo jer je sporazum bio na štetu Hrvatske, mislim da je ovo što se dogodilo pokazalo upravo obrnuto. Da su slovenski predstavnici, dakle sudac i njihova agentica, procijenili da primjenom sporazuma mogu postići cilj koji žele postići, ne bi ga imali potrebe kršiti. Mi nismo u problemu zbog sporazuma, nego zbog kršenja sporazuma. Da se ponašalo u skladu s odredbama sporazuma, ovu situaciju ne bismo imali', kazala je Pusić.

Vesna Škare Ožbolt: Hrvatska treba tražiti i okončanje postupka

Da je nepovratno izgubljeno povjerenje u Arbitražni sud, ustvrdila je DC-ova Vesna Škare Ožbolt, koja smatra da Hrvatska osim raskidanja sporazuma, mora zatražiti i prestanak postupka arbitraže. 'Naš klub traži od Vlade da uputi arbitražnom sudu zahtjev za okončanjem postupka. Samo imenovanje novog suca apsolutno ne bi moglo značiti ništa novo, ništa kvalitetnije jer mi doista ne znamo do koje mjere je sam postupak zaprljan, do koje mjere se u samom postupku ovo ponašanje nekorektno, nevjerodostojno uvuklo? I Hrvatska apsolutno treba tražiti okončanje ovog arbitražnog postupka', rekla je Škare Ožbolt.

Izlazak Hrvatske iz arbitražnog sporazuma podržao je u ime SDSS-a Milorad Pupovac. 'Kolegica Škare Ožbolt rekla je da postoji nekoliko mogućih scenarija kakav je ishod moguć. Moguće je da sud nastavi raditi, moguće je da donese odluku, ali je moguće da i mi u tom procesu učinimo ono što je odlučujuće za naše interese. Moguće je da se to ne dogodi, moguće je da se krene prema Međunarodnom sudu pravde, ali moguće je da to kretanje bude potpuno neizvjesno i da proizvede status quo. Ako proizvede status quo u okolnostima u kojima već imamo neriješene sukobe s većinom svojih susjeda, kad je posrijedi granica bilo na moru, na kopnu, na rijekama, mi ćemo se vratiti na poziciju koja neće biti lakša nego što je ona kad smo pristali na arbitražu, sasvim sigurno. I zato RH, po našem mišljenju, politiku sporenja treba zamijeniti politikom traženja rješenja u skladu sa svojim interesom gdje god je to moguće', kazao je Pupovac.

Odgovorio mu je predsjednik Sabora Josip Leko. 'Vjerojatno je lapsus, htio bi vas upozoriti da Hrvatska nema sukoba ni s jednom zemljom. Ima neriješenih pitanja i sporova', kazao je Leko.

Arbitraža je gotova stvar, ustvrdio je HNS-ov Igor Kolman. 'Da u cijeloj priči nešto ne štima, postalo je prilično jasno pred nekoliko mjeseci kada je slovenski ministar vanjskih poslova izjavio da iz pouzdanih izvora ima neformalne informacije o smjeru u kojem će presude ići i sve ono što se od tada do danas dogodilo, naprosto je rasplet događaja i dobivanje konačne potvrde da je RH bila i jeste u pravu. I kao što sam već rekao, time je priča s arbitražom završila, povratka u ovom slučaju nema. I nikakvi manevri, ostavke, novih arbitara ne mogu promijeniti činjenicu da su ovaj cijeli predmet i postupak duboko i nepovratno zaprljani i zagađeni', kazao je Kolman.

Karamarko citirao Tuđmana: Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku nizašto

U ime HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je zastupnike da podrže izlazak Hrvatske iz arbitražnog sporazuma. Postupcima slovenske strane, kazao je, došlo je do pokušaja ugrožavanja suvereniteta RH. 'Audio snimke razgovora potvrdile su da se dogovarala strategija utjecaja na druge suce, da se nedopustivo lobiralo. Sam postupak je krajnje kompromitiran i izgubljeno je povjerenje u nepristranost suda', kazao je Karamarko.

Nakon toga Slovenija je, kaže, panično i žurno išla u izbor novog arbitra i pritom je zaobišla vlastita parlamentarna pravila. 'Iako nam iz Slovenije šalju poruke da ne možemo izaći iz arbitraže, moramo im i riječju i djelom pokazati da nećemo prijeći preko grubog kršenja sporazuma. Ovo je bio pokušaj podmukle prevare, ali i pokušaj dezavuiranja međunarodnog prava', kazao je Karamarko.

Poruku je poslao i Europskoj uniji. 'Naši prijatelji iz EU moraju shvatiti da naši potezi nisu izraz obijesti, nego su izraz zaštite naših prava i interesa. Slovenci trebaju shvatiti da su kompromitirali arbitražno sudovanje', kaže Karamarko.

Slovenija i Hrvatska, nastavlja, trebaju njegovati dobrosusjedske odnose, ali oni moraju počivati na međusobnom uvažavanju. 'Nikad nismo niti ćemo posezati za tuđim, ali nećemo dopustiti da nam oduzimaju ono što je naše', kazao je Karamarko.

Saborske zastupnike još jednom je pozvao na zajedništvo. 'Neka nam riječi tvorca moderne hrvatske države Franje Tuđmana - uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku nizašto - budu nadahnuće i signal svim našim susjedima da ćemo istim mjerilima mjeriti sve naše moguće granične nesuglasice', zaključio je Karamarko.

Vukšić: Ni Tarantino ne bi ovo izrežirao tako dobro kao slovenski političari

Govoreći u ime kluba nezavisnih ljevičara, i Branko Vukšić podsjetio je na jučerašnje izjave da je izbor novog slovenskog arbitra bio šah-mat Hrvatskoj.

'Time je još više pojačan dojam da ovakav politički igrokaz pun mašte bez sadržaja, pun obrata, zaplotnjačkih igara sa sucima, pun pritisaka i nečistoće, ne bi uspio izrežirati ni jedan od najmaštovitijih redatelja današnjice Quentin Tarantino. Da smo Tarantinu rekli da izrežira situacije koje bi išle nama, Hrvatskoj, u prilog, ne bi ih toliko dobro i tako maštovito izrežirao kao što su to učinili u zbilji slovenski političari i suci i to u našu korist. Ona stara poslovica se ostvarila 'Tko se mača laća, od mača i pogiba'', kazao je Vukšić.

U skandal je bio upetljan slovenski državni vrh, ustvrdio je Vukšić. 'Razgovori slovenskog suca i njihove agentice dokazuju pokušaj otimanja hrvatskog mora i hrvatskog teritorija, a iako se taj pokušaj nije događao bez znanja slovenskog vrha, i premijer i predsjednik i ministar vanjskih poslova, nakon otkrića u međunarodnim analima sudovanja nezabilježenog skandala, ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo, i za to nema isprike. Zarili su glavu u pijesak i dalje piče', kaže Vukšić.

Iako je Europska komisija rekla da se ne želi miješati u spor između dviju država, prije nekoliko dana poručili su da žele da se arbitraža nastavi, podsjeća Vukšić. 'Zašto? Zato što Europska komisija, kažu, želi zaštiti europsko pravo. A to što je pogaženo međunarodno pravo, to što je jedna strana u postupku varala, što se Hrvatskoj namještalo oduzimanje njezinog teritorija, komisiji ne smeta. Čudni kriteriji i čudni principi. A principi vrijede i imaju stvarnu snagu samo onda ako ih se držiš i kada ti to nije zgodno', kazao je Vukšić.

Bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom i potpisala arbitražni sporazum, podsjetila je kako su 2009. pregovori bili blokirani i da Hrvatska ne bi postala članica EU da nije potpisala sporazum. Prisjetila se i sastanka s Pahorom u Trakošćanu.

'Radili smo u dobroj vjeri, mučno, tvrdo pregovarajući. Slika koja je bila pred javnošću je katkada bila na momente zaista slatkasta i pokazivala nešto što kad su se zatvorila vrata, naravno, nije bila stvarnost. Pregovori su bili i tvrdi i mučni, nisu bili jednostavni. Hrvatska strana je brusila svaku riječ, svako slovo i svaki zarez. I mislim da smo uspjeli u onom što je za Hrvatsku bilo najvažnije, a to je bilo da Arbitražni sud sudi i radi u skladu s međunarodnim pravom i, dakako, dobrosusjedskim odnosima', kazala je Kosor.

No nakon najnovijih događaja arbitražni sud je kontaminiran i urušen, nastavlja Kosor. 'To što su naši prijatelji u Sloveniji sada izabrali novoga arbitra, novoga svoga predstavnika, za nas zaista ništa ne znači jer to bi izgledalo kao da na srušenu kuću kojoj su urušeni temelji, vi pokušavate staviti novi krov. Imamo novoga suca, da, ali nažalost sve što se događalo pokazalo je da taj sud ne može više suditi u ovom sporu, da ne može donijeti pravednu odluku u skladu s međunarodnim pravom', poručuje Kosor.

Zastupnici iz Istre podržavaju raskid sporazuma

Pitanje granice u Savudrijskoj vali iznimno je važno za Istru, poručio je IDS-ov Valter Boljunčić, koji je podržao raskid sporazuma. 'Sada je jedini izlaz raskid arbitražnog ugovora, a pitanje granice mora se riješiti na Međunarodnom sudu pravde ili na Sudu za pravo mora. Hrvatska sigurno ne može dopustiti da se nepravičnim postupkom oduzme dio njezina teritorija', kazao je Boljunčić.

Situaciju dobro poznaje i nezavisni zastupnik Damir Kajin, koji kaže da je danas prilika da se isprave greške napravljene sporazumom Račan-Drnovšek i sporazumom Kosor-Pahor. 'Pitanje je hoćemo li obraniti svoje. Ja bih svojoj braći u Sloveniji krv dao, zemlju nikada. Mi moramo ća od ovog suda, ovi suci nam ne smiju suditi, ali Hrvatska neće moći pobjeći od arbitraže i načela koja su potpisali prvo Račan, a onda Kosor. Mi smo naložili sudu da u hrvatskim vodama dodijeli Sloveniji izlaz na more, tako mi gubimo dodir s Italijom', kaže Kajin.

Iz Istre dolazi i HSU-ov Silvano Hrelja, koji podsjeća da je 2009. bio protiv potpisivanja sporazuma. 'Pozivam slovenske kolege da sjednemo za stol i da zajednički nađemo način rješavanja ovog problema, kako bi naša djeca mogla raspravljati o nekim drugim temama. Pozivam i arbitražni sud da prekine sa svojim radom. Vjerujem da je ovdje riječ o izoliranom incidentu koji neće narušiti odnose Hrvatske i Slovenije i zato podržavamo našu Vladu u pronalaženju najboljih diplomatskih rješenja kako bi ovaj granični problem ostao iza nas', kazao je Hrelja.