MILETIĆ NA N1

'Ne ukinu li se županije, teško ćemo se dogovoriti s SDP-om'

29.07.2015 u 09:14

Bionic
Reading

Boris Miletić, gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a bio je gost emisije Novi dan na N1 televiziji

Kazao je kako je zadovoljan turističkom sezonom i da su brojke optimistične.

'Bilježimo porast dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna. Srpanj ima povećanje od preko 10 posto. Porasti su značajni.
U Puli imamo kvalitetan turistički proizvod - posebno se ističemo kulturnim turizmom. Imamo ogroman potencijal i veliku perspektivu. Pula je grad festivala - glazbenih, filmskih koji privlače i mlađe turiste. Ne treba se usmjeravati na ili-ili već napraviti kvalitetan miks', mišljenja je Miletić.

Upitan što je s pregovorima oko Kukuriku koalicije čiji je IDS dio i ima li ta suradnja budućnost naveo je kako pregovori traju.

'Mi smo dio ove Vlade i bilježimo dobre rezultate. Dokazali smo da imamo kvalitetne ljude i dobre rezultate. Želimo se bazirati na programima, na projektima, naš stav je da Istra mora imati status samostalne regije. Hrvatska je previše centralizirana zemlja i potrebna je decentralizacija. Spektar suradnje nam je u lijevom liberalnom centru', kazao je Miletić.
Ponovio je da je je jedan od uvjeta za ostanak u koaliciji je decentralizacija Hrvatske, odnosno ukidanje postojećeg sustava županija.

'Sadašnji županijski ustroj dugoročno gledano ne može opstati. Regijama treba omogućiti veće alate, Istra vuče Hrvatsku naprijed i treba joj omogućiti da to čini još brže. Poljska je odličan primjer uspješne organizacije0, smatra Miletić.

Upitan što ako SDP odluči zadržati postojeći županijski ustroj kazao je kako će se ukoliko ne dođe do decentralizacije vrlo teško dogovoriti. Također je odbacio bilo kakvu mogućnost suradnje s HDZ-om.

Istaknuo je i da mu je u pregovorima sa SDP-om sporna priča oko Istarskog ipsilona.

'To je projekt koji je dogovoren 2011. godine. Teško mi je vjerovati da tri godine govorimo kako gradnja počinje sutra, a onda nakon tri godine kažemo da ugovor ne valja. To se moglo izgraditi i zaboraviti xy puta do sada', pojasnio je gradonačelnik Pule.

Govoreći o aferi oko arbitražnog sporazuma sa naveo je kako vjeruje da ćemo zadržati zadržati dobrosusjedske odnose.

'IDS smatra da Hrvatska mora štititi nacionalne interese. Treba sagledati stvari u cjelini, omogućiti da Arbitražni sud sasluša obje strane, ali Hrvatska danas teško može ostati u arbitražnom postupku, kazao je.