(NE)PRILAGOĐENOST

Predsjednik HND-a Leković žestoko odgovorio na napade

28.07.2015 u 21:38

Bionic
Reading

U sve sam mogao povjerovati, ali u to da ću ja, nevjernik, podsjećati praktične vjernike kako je laž grijeh, i to jedan od smrtnih (teški prekršaj Božjega zakona: Ne reci lažna svjedočanstva; učinjen pri punoj svijesti te slobodnim pristankom), zaista mi nikada nije palo na pamet. No, Bože sačuvaj, i to se moralo dogoditi, poručio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u priopćenju

Leković se osvrnuo na tekst objavljen u nedjelju 26. srpnja 2015. u tjedniku Glas Koncila autorice Đurđice Ivanišević Leib pod naslovom 'Koga štiti i za koga radi novinarsko društvo?'.

Predsjednik HND-a objašnjava da se prva četvrtina teksta naoko bavi sudskom odlukom povodom tužbe novinarke (i članice HND-a) Karoline Vidović Krišto protiv udruge Zagreb Pride, a ostatak drugim temama. Lekovića se u tekstu spominje samo u tri rečenice, ali on naglašava da se u sve te tri rečenice optužuje HND i njega kao njegova predsjednika.

Evo kako te rečenice glase:

'Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković gostovao je na Z1 i opravdao Zagreb Pride (Zagreb Pride tvrdi kako se ne slaže s presudom u korist Karoline Vidović Krišto te će se žaliti – op. S.L.). On ih (Zagreb Pride - op. S.L.) je i primio nakon odluke suda, smatrajući da je ta presuda ograničavanje slobode govora. Nije pozvao Karolinu Vidović Krišto, kojoj su se trebali ispričati, a kako se vidjelo iz razgovora s Lekovićem, za njega je druga strana bila u pravu.'

Predsjednik HND-a u priopćenju navodi da je svaka tvrdnja iz ove tri rečenice potpuna laž, k tomu lako dokaziva.

'Ukoliko autorica ovog pamfleta nije vjerovala onim izvješćima s konferencije za novinare (a ne nikakvoga 'primanja Zagreb Pridea'), koja su bila profesionalno korektna, imala je dovoljno vremena provjeriti što se zaista dogodilo npr. preslušavajući audiozapis konferencije za novinare, čija je jedna od tema bila rečena presuda, ili tražeći uvid u moju komunikaciju elektroničkom poštom s kolegicom Vidović Krišto.

Iz nekoga razloga time se Đurđica Ivanišević Leib niti uredništvo Glasa Koncila nisu zamarali, već su ponovili laži koje dio medija sustavno širi od dana kada je konferencija za novinare održana, dakle već punih mjesec dana. Niti jedan od medija koji je tu laž objavio nije nikada tražio bilo kakvo objašnjenje od HND-a (kao što nije nikada objavio nijednu informaciju o onome što HND zaista radi posljednja tri mjeseca, otkada sam izabran za njegova predsjednika)', poručuje Leković.

Kako laž nikada ne dolazi sama, nastavlja, nedavno se zbila neobična zgoda u programu Radio Sljemena.

'Naime, u emisiji o jeziku anonimni slušatelj tražio je mišljenje dr. Marka Alerića o mojoj 'neprilagođenosti' hrvatskom književnom jeziku (bez ijednoga dokaza da govori istinu), a dežurni jezikoslovac Radio Sljemena odgovorio mu je kako postoji više mogućih razloga (uključujući i moj možebitni otpor jezičnoj prilagodbi). Naime, slušatelj je insinuirao kako sam ja doseljenik u Hrvatsku koji se ne zna služiti hrvatskim jezikom. Taj isječak audiozapisa možete pronaći ovdje: http://www19.zippyshare.com/v/yPy9Oqgm/file.html.

Nakon toga na Facebook je taj audioisječak postavio novinar jedne lokalne televizije i web portala (jedan od onih što su udarnički širili laži koje je ponovila i Đurđica Ivanišević Leib u Glasu Koncila), a uz audioisječak iz emisije u kojemu anonimni slušatelj i jezikoslovac, dr. Alerić lamentiraju o mojoj 'jezičnoj neprilagođenosti' objavio je sljedeće obrazloženje:

'Poslušajte ovaj djelić razgovora u jednoj emisiji na Radio Sljemenu. Javlja se slušatelj i uz gomilu prethodnih isprika postavlja pitanje o jeziku kojim govori predsjednik HND-a Saša Leković. E sad, to pitanje i odgovor su manje bitni. Ono što mi je vrlo indikativno u ovom primjeru, ali i u bezbroj sličnih situacija u Hrvatskoj, jest taj kompleks koji Hrvati imaju kada pitaju ili govore o nacionalnosti nekog Srbina…'

Ovoga se ni Göbbels ne bi postidio, poručuje predsjednik HND-a. Činjenice su sljedeće, odgovara Leković:

'Insinuacija anonimnog slušatelja da sam ja 'dođoš' u Hrvatsku, koji se ne može ili ne želi prisiliti da govori i piše hrvatski, jest, nije teško pogoditi, još jedna laž. Naime, rođen sam u Hrvatskoj i više od 50 godina govorim i pišem isključivo hrvatskim književnim jezikom (ukoliko izuzmemo engleski, kojim se služim nešto manji broj godina).

Dokaz za to su na tisuće mojih novinarskih uradaka objavljenih u radijskim programima i u tiskanim medijima u proteklih 36 godina profesionalnog rada u novinarstvu, kao i sve moje izjave, razgovori te druga pojavljivanja u medijima, uključujući posljednja tri mjeseca, koliko sam predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.'

Anonimni slušatelj, odgovara dalje, optužujući ga, nije naveo nijedan primjer njegove 'neprilagođenosti' hrvatskom književnom jeziku. 'Nije ih naveo jer ih ni nema. Uzgred, indikativno je i to da u tri mjeseca stalnih širenja laži protiv mene i HND-a niti jednom nije ponuđen nikakav dokaz, kao i to da moj 'neprilagođen' hrvatski nikada nikome nije bio problematičan dok nisam izabran za predsjednika HND-a', smatra Leković.

Kako god, činjenica je, tvrdi predsjednik HND-a, da je optužen bez dokaza, ali dr. Aleriću to nije bila prepreka da lamentira o mogućim razlozima njegova 'grijeha'.

'Kamo to može odvesti, pokazuje čin novinara koji je sporni isječak emisije zlouporabio da me dodatno sotonizira, koliko god se pri tome gradio nevještim i naivnim. Rezultat takva postupka su, između ostaloga, komentari ispod njegovog posta, uključujući one u kojima se tvrdi kako ja svako malo koristim ekavicu te slične izmišljotine. Dodatni će rezultat, ne dvojim, biti nove uvrede koje redovito primam nakon svakoga sličnoga ispada. Kako sam pismo s prijetnjom smrću već dobio, očekujem i fizičke napade', izjadao se Leković.

Napominje da se uopće ne bi javno osvrtao na laži onih koji zlouporabljuju novinarsku struku i medije, kao ni na one koji su spremni iz lagodne anonimnosti pljunuti bilo koga samo ako je meta jasno označena, kada bi meta bio samo on, novinar Saša Leković. U 36 godina rada u novinarstvu, napominje, izlazio je na kraj i s opakijim i opasnijim 'pacijentima'.

'No riječ je o još jednom u nizu pokušaju da se lažima diskreditira mene kao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, a time i HND kao udrugu u kojoj je više od 2500 novinarki i novinara, a to ne mogu prešutjeti jer to nije ni nevažno ni bezopasno.

Kada sam se kandidirao za predsjednika HND-a s jasnom vizijom da HND treba postati značajan 'igrač' u priči o profesionalnom integritetu novinara, novinarstva i medija te kada sam najavio na koji način ću nastojati tome pridonijeti, vrlo sam dobro znao što me čeka od onih koji bi da HND 'šuti' negdje u kutu ako ga već ne mogu upregnuti za svoje interese', poručuje predsjednik HND-a.

Pri tome, dodaje, da tragikomična priča bude zanimljivija, oni uredno koriste tehniku trollanja (pisanja s primarnim ciljem da se od sugovornika isprovocira emotivna reakcija ili da se na drugi način ometa normalna rasprava o temi), preuzetu od srbijanskih uzora koji su je poprilično usavršili u posljednjih godinu-dvije, objasnio je pojam Leković.

'Ovdje se ne radi o ideologiji. Ovdje se ne radi ni o svjetonazoru. Ovo je civilizacijsko pitanje. I zbog toga se ne smije prešućivati. Sutra će doći i na vaša vrata', zaključio je.

Leković je priložio i post s Facebooka koji smatra spornim: