SRUŠEN REBALANS PRORAČUNA

Bandić zaprijetio Kosoru: Biraj, Karamarko ili ja!

28.07.2015 u 20:10

Bionic
Reading

Rebalans proračuna Grada Zagreba kako ga je predložio gradonačelnik Milan Bandić nije prihvaćen na današnjoj sjednici Gradske skupštine. Protiv proračuna bilo je 22 zastupnika dok je ruku za podignulo njih 18. U završnoj riječi Bandić je osuo paljbu po Švaljek, Mikuliću i Kosoru od kojeg je zatražio da podnese ostavku

Prema predloženom, proračun se sa 6,85 milijardi kuna trebao povećati na 7,1 milijardu, odnosno za 250 milijuna kuna. Prije dva tjedna Bandić je rebalans povukao kad je vidio da neće proći, danas je pokušao ponovno, ali bezuspješno. Zastupnici su Bandiću ponovno zamjerali da je rebalans nerealan, neozbiljan i da se u njega pokušava ukalkulirati 205 milijuna kuna temeljem sudskog spora koji Grad protiv države vodi na Trgovačkom sudu.

Kako spor još nije završen smatraju da se tako prejudicira odluka suda. Također Bandiću su ponovno spočitnuli gradnju fontana kod Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK), ali i dodjelu udžbenika svim učenicima srednjih škola, bez obzira na imovinski cenzus, za što se planira izdvojiti 60 milijuna kuna.

'Neće se ništa srušiti ni dogoditi ako ne usvojimo rebalans. Trebamo pristupiti privremenim mjerama za uravnoteženje proračuna što gradonačelnik mora napraviti u 45 dana, nakon čega opet slijedi sjednica Skupštine', objasnio je pročelnik za financije Slavko Kojić

Darinko Kosor, predsjednik Skupštine i HSLS-a smatrao je da je Bandić računao na neodgovornost zastupnika i neinformiranost građana. 'Lani nam je za proračun nedostajalo 450 milijuna kuna, a vjerujem da će nam za ovaj oko 600 milijuna. Mene zanima što ako grad ne dobije onih 205 milijuna kuna presudom Trgovačkog suda', kazao je Kosor.

Andrija Milkulić (HDZ) drži da je gradonačelnik rebalansom pokušao trgovati s HDZ-om, pa je poručio kako se s njegovom strankom ne trguje. 'Bit ću otvoren, mislili su da ćemo poslati nekoliko amandmana na nekoliko milijuna kuna, biti zadovoljni i prihvatiti rebalans', objasnio je Mikulić. Njegov stranački kolega Zoran Piličić bio je još direktniji kazavši kako je gradonačelnik HDZ pokušao potkupiti, prebacujući nekoliko milijuna kuna s fontana na gradnju Trga Franje Tuđmana. 'Sitnim prebacivanjem novca s fontana na izgradnju Trga Franje Tuđmana pokušali ste potkupiti zastupnike HDZ-a. Vi mislite da ćemo mi za taj sitniš od nekoliko milijuna kleknuti pred vas', ustvrdio je Piličić.

Tomislav Stojak (HNS) naveo je kako udžbenici nisu besplatni i da koštaju 60 milijuna kuna koje će platiti Zagrepčani.

Jelena Pavičić Vukičević s liste Milana Bandića bila je mišljenja da do sjednice uopće nije trebalo doći jer se ništa novo nije izreklo.

Bivša zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek kazala je da je pogodna situacija za rebalans proračuna na naniže, a ne naviše. 'Čujem da sam kriva za proračun i da sam kriva za izbor profesionalne Uprave Holdinga preko natječaja. S ponosom nosim krivnju. Danas bih donijela drugačiji proračun, rashodi bi bili puno niži', kazala je Švaljek. Dodala je da se protivi besplatnim udžbenicima jer drži da treba stremiti razvojnim projektima kao što je obnova fasada u Donjem gradu.

U završnoj riječi Bandić je osuo paljbu po Švaljek, Kosor, Mikuliću i Piličiću. Zasmetalo mu je što se tijekom rasprave spomenulo da je rebalans neozbiljan, smiješan, neodgovoran i opasan. Zastupnici Švaljek je poručio da će se o transparentnosti natječaja za Holding uskoro čuti i vidjeti na sudu. Mikuliću je kazao kako nikad nije trgovao ni neće, a Piličiću da bi mu na upotrebljenoj frazeologiji pozavidio i Tito. Najgore je prošao Kosor od kojeg je gradonačelnik zatražio da odstupi s mjesta predsjednika Skupštine jer ne može lokalno koalirati s Bandićem, a nacionalno s HDZ-om. 'Dajte se odlučite, ne može se tako. Nije vaša fotelja bogom dana. Rijetko tko je s pet zastupnika bio predsjednik Skupštine. Ne možete uzeti što vam odgovara, a odbaciti što vam ne odgovora. Ljudi vas nisu zato izabrali i budite moralni i zahvalite se na funkciji predsjednika jer ste povjerenje izigrali, poručio je Bandić Kosoru.

Na kraju je najavio da će na jesen ići s još dva rebalansa teška 300 milijuna kuna, u kojem će se naći šest kapitalnih projekata.
Na izrečeno odgovorio je Kosor kazavši da će dati ostavku, ako će gradonačelnik dati svoju pa da se ide na nove izbore za sve. 'S vama neću surađivati, nema direktnijeg načina da vam to kažem. Vi ste s nama raskinuli suradnju', zaključio je Kosor.