RADOVI MIMO PROPISA

Uzbuna na Pagu: 'Direktor NK Rijeka bagerima je potjerao goste'

29.07.2015 u 20:06

Bionic
Reading

Teški građevinski strojevi koji gotovo danonoćno - od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati - izvode radove u mjestu Miškovići na Pagu svojom bukom i prašinom potjerali su dobar dio turista. Po lokalnim komunalnim propisima, ovakva aktivnost strogo je zabranjena tijekom ljetnih mjeseci, a dio mještana za situaciju otvoreno optužuje poslovnog čovjeka i predsjednika Nogometnog kluba Rijeka Damira Miškovića

'Zakoni očito ne vrijede jednako za sve', rezignirana je Karmen Komljen Petošić, jedna od susjeda kojoj je zbog Miškovićevog gradilišta uništena turistička sezona, ali i vlastiti godišnji odmor. Upozorava da su sličnu situaciju imali i prošle godine, kada se gradila obiteljska kuća predsjednika Rijeke. Danas su, tvrdi, bageri, kamioni i 'pikameri' angažirani na uređenju okoliša vile od, pretpostavlja se, otprilike 150 četvornih metara u prvom redu do mora.

'Nisu ga zaustavili prošle godine, očito ne žele ni danas. Bez obzira na zakone, gospodin Mišković je blizak lokalnoj vlasti i financira je, pa zato dobiva popuste od nje', kaže Karmen Komljen Petošić.

Na fotografijama i snimkama jasno se vidi da se radi o luksuznom zdanju na ekskluzivnoj poziciji, kao i da strojevi zbilja obavljaju teške i bučne građevinske radove. Susjedi tvrde i da je nakon njihovih prijava do radnika na gradilištu stigla obavijest da se 'neka baba buni' i savjet da umjesto u sedam sati ujutro s poslom počinju poslije devet.

RTL Autor: RTL

snimio čitatelj

Po komunalnim propisima, redari bi odmah poslije saznanja morali zatvoriti ovakvo gradilište dok bi se svako kršenje zabrane radova moralo globiti sa 100 do 150 tisuća kuna. Do danas, međutim, lokalna vlast nije reagirala.

‘U odnosu na upite vezane uz izvođenje građevinskih radova u mjestu Miškovići, obavještavam vas da je Upravni odjel za komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Paga danas zaprimio prijavu te je komunalni redar upućen na teren’, stoji u odgovoru koji je tportal dobio iz Grada Paga, odnosno od pročelnice tog odjela Ane Šuprahe.

Postavili smo joj i niz dodatnih pitanja, između ostalog i ono o ‘babi koja se buni’, no odgovore na njih nismo dočekali. Kao ni na pitanja je li zahvat u prvom redu do mora i na pomorskom dobru u skladu s planovima i dozvolama.

Sam Damir Mišković iznenadio se kada smo ga upitali za građevinsku avanturu na Pagu: najprije je ustvrdio da ‘ne gradi on, nego tata’, a potom se dosjetio da čak ni njegov otac nema nikakve veze sa spornim radovima.

‘Ako se išta radi, rade se šetnica i plaža koje uređuju Mjesna zajednica i Grad Pag’, poručio je Mišković. Na fotografijama se, međutim, jasno vidi da je šetnica uz more već uređena i da se strojevi nalaze upravo na imanju njega i njegovog oca.

'Bio sam tamo prije tjedan dana i ništa nisam vidio. Znate kako je, ima puno zlobnih ljudi...', dodaje predsjednik NK Rijeka, te su ga silno zanimala imena susjeda koji su se pobunili.

Ne budi mu teško, Mišković je istog trenutka nazvao svog prezimenjaka Srećka, inače jednog od članova 'odbora za uređenje mjesta', pa ga s otvorenim telefonskim linijama zamolio da objasni kako on osobno nema nikakve veze s radovima.

RTL Autor: RTL

'Oni tuku, bilo bi pametno malo stati', odgovorio mu je prezimenjak s Paga prije nego što su linije nekim čudom popucale.
snimio čitatelj


Srećka Miškovića
nazvali smo i mi, pa ga zamolili da nam pojasni čiji su bageri i što se konkretno radi. Bio je puno manje susretljiv.

'Damir gradi kuću, a mi nešto drugo', odgovorio je prije nego što se uozbiljio i kazao da nikakve informacije više ne želi dati. 'Neću više govoriti, ja sam samo jedan od ljudi u selu. Pošaljite nam pitanja pa ćete dobiti odgovore u subotu ili početkom idućeg tjedna', kazao nam je.

Jasno je da se našao u neprilici jer da je zbilja lokalna vlast investitor umjesto Damira Miškovića, značilo bi to da krši odluku Grada Paga i riskira kaznu od 100 do 150 tisuća kuna.

Htjeli smo ga i priupitati je li predsjednikRijeke jedan od donatora mjesta, no nismo stigli. Iz javno objavljenih podataka vidljivo je da je Damir Mišković prije dvije godine dobio 'zahvalnicu za doprinos u očuvanju i uređenju obalnog pojasa’, pa se pretpostavlja da je i priložio nešto novca.

Kad paški komunalni redari službeno raspletu trakavicu u Miškovićima, tportal će svakako objaviti nastavak ove priče.