BANDIĆ-GRADNJA

'Bez obzira na rebalans proračuna, fontane idu dalje'

27.07.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Ako na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine (ne) prođe rebalans proračuna, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne misli odustati od fontana kod NSK-a

Rebalans proračuna prije dva tjedna skinuo je s dnevnog reda Skupštine kada je vidio da neće proći. Zastupnici su tada rebalans ocijenili nerealnim i poligonom za predizborne manipulacije.

Prema predloženom gradski proračun bi se sa 6,85 milijardi kuna trebao povećati na 7,1 milijardu odnosno za 250 milijuna kuna.

Izmijenio bi se i Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2015., a izmjene uključuju preraspodjelu novca i povećanje za 22,3 milijuna kuna, na iznos od 334,5 milijuna kuna.

Zastupnici su od Bandića tražili da rebalans sreže za pola tražeći da izbaci suvišne projekte poput fontana, ali su na klupe ponovno dobili isti materijal. Razlog za to bila je kratkoća rokova za dostavu materijala pa se očekivalo da će Bandić amandmanima smanjiti proračun i tako zadovoljiti želje zastupnika. Međutim, amandmani u redovnoj proceduri nisu podneseni.

S današnje konferencije za medije Bandić je pak najavio kako svi zacrtani projekti poput fontana, Tuđmanova trga, Branimirove ulice i Radničke ceste idu dalje i da će se realizirati prema planu do 2017., bez obzira na to prođe li ili ne prijedlog rebalansa.

'Nema ništa novo. Ista meta, isto odstojanje. Ti će projekti biti na Gradskoj skupštini dok sam gradonačelnik', rekao je Bandić i dodao da se približavaju izbori i svi pokušavaju zauzeti bolje startne pozicije.

'Meni to ne treba. Ja startam 365 dana u godini', objasnio je Bandić i dodao da će iznaći novac za financiranje najavljenih besplatnih udžbenika za zagrebačke srednjoškolce.
Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a istaknuo je da SDP podržava besplatne udžbenike za sve zagrebačke srednjoškolce te je apelirao da se prijedlog rebalansa koji osigurava samo tu mjeru uputi u Gradsku skupštinu te da bi takav prijedlog podržali.

'Ništa nije napravljeno da se osigura lakše disanje za sirotinju i obespravljene u Gradu Zagrebu, ali zato se brine o masnim guskama', izjavio je Bernardić na skupštinskoj sjednici Odbora za kontrolu koji većinom glasova nije podržao prijedlog rebalansa, ali je izglasana inicijativa SDP-ovaca da gradska uprava amandmanom predloži rebalans samo s mjerom besplatnih udžbenika.

Zastupnici s Bandićeve liste nisu podržali taj prijedlog.

Još prošloga tjedna HSLS i HDZ istaknuli su kako rebalans neće podržati ako u njemu ne bude značajnih ušteda.