'U INTERESU NAJSIROMAŠNIJIH'

Vlada Ustavnom sudu: Ne dirajte krizni porez

12.10.2009 u 18:29

Bionic
Reading

Vlada je danas s telefonske sjednice predložila Ustavnom sudu da kao neosnovane odbije prijedloge za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, priopćeno je iz Vlade

ZAGREB - "Vlada Republike Hrvatske uputila je, s današnje telefonske sjednice, očitovanje Ustavnom sudu Republike Hrvatske u vezi s Prijedlogom za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom odredbi Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke (Narodne novine, broj 94/2009) koji je podnio predsjednik Republike Stjepan Mesić te veliki broj udruga i pojedinaca.

U svom je obrazloženju Vlada predložila Ustavnom sudu da se prijedlozi za ocjenu ustavnosti odredaba članka 1., članka 3., članka 4., članka 7. i članka 12., te članka 5. stavka 1. Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, odbiju kao neosnovani.

Naime, trenutna makroekonomska kretanja u Republici Hrvatskoj bila su povod za donošenje ovog Zakona, u cilju neometanog i redovitog ispunjavanja obveza za koje su sredstva planirana u državnom proračunu i to, osobito, redovite isplate mirovina, plaća i socijalnih davanja. Kako bi se izbjeglo smanjivanje mirovina i davanja namijenjenih socijalno osjetljivim skupinama stanovništva te daljnje smanjivanje plaća zaposlenih u državnom sektoru, te kako se teret krize ne bi prenio samo na ove skupine društva, Zakonom je uveden poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke, pri čemu se osobito štiti interes i vodi računa o najsiromašnijoj i socijalno osjetljivoj skupini društva, koja najteže podnosi teret gospodarske krize", kaže se u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću.