IZBIJAJU NOVI POŽARI

Kuće obranjene - stotine vatrogasaca nastavljaju borbu

Bionic
Reading

Na Pelješcu jutros nije više ugrožena nijedna kuća ni gospodarski objekt, zaselak Šparagovići je obranjen, ali još uvijek gori u Ponikvama gdje je vatra pošla prema brdu, rekao je u petak rano ujutro glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović

'Na terenu su vatrogasne snage, a tijekom jutra stiže ispomoć s kontinenta. Zrakoplovi su već na terenu', rekao je Cvjetinović za Dubrovački list te istaknuo kako je požar kod naselja Janjina zasad pod kontrolom.

'Požar je aktivan, zalijevaju se rubovi požarišta kako se ne bi širio', istaknuo je.

Tijekom noći s četvrtka na petak na predjelu poviše sela Kobaš otvorila se još jedna vatrena fronta, no nasreću riječ je o nenaseljenom dijelu, a gašenje otežava teško pristupačni teren. Usprkos tome, požar na Kobašu su tijekom noći zaustavili pripadnici lokalnih DVD-ova te trenutačno osiguravaju požarište. Opožarena je nenaseljena i neobrađena površina na iznad jedne od uvalica okrenutih prema Mljetu. Uskoro će se vatrogascima u tom dijelu pridružiti i zračne snage, objavio je Dubrovački dnevnik.

Sinoć je iza 23 sata prema Dubrovačkom dnevniku izgorjela crkva sv. Marka u Šparogovićima, no nekoliko sati od objave ta je informacija demantirana.

U već šestodnevnoj borbi protiv vatrene stihije angažirano je više od 300 vatrogasaca sa 70 vozila, pet kanadera, airtraktori i helikopteri. Danas će gasiteljima na jug doći nova pojačanja iz Zagrebačke županije i drugih kontinentalnih područja.

U nastavku donosimo izvještaj Vatrogasnog operativnog centra koji je jutros u sedam sati izvijestio o stanju na svim požarištima

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar kod mjesta Smokvice, predio Grinovica na otoku Korčuli, a koji je dojavljen 18. srpnja oko 18 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovalo je 100 vatrogasaca s 30 vatrogasnih vozila iz županijskih vatrogasnih snaga Dubrovačko-neretvanske županije, lokalnih vatrogasnih snaga otoka Korčule te DIP Split. Prema procjeni županijskog vatrogasnog zapovjednika, opožareno je oko 850 ha borove šume, makije i niskog raslinja. Tijekom jutra obavljena je smjena vatrogasaca DIP-a iz Divulja Šibenika i Zadra helikopterom.

Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu, a koji je dojavljen 20. srpnja u 22:46 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su: dva kanadera te ukupno 100 vatrogasca s 20 vatrogasnih vozila iz DIP-a Zadar, Šibenik i Dubrovnik, dislokacije iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke županije, kao i lokalne vatrogasne snage s otoka Pelješca (DVD-i Kuna, Orebić, Viganj, Janjina, Žuljana, Trpanj) i Dubrovačko-neretvanske županije, uključujući i pripadnike namjenski organiziranih snaga HV-a. Požarom je zahvaćeno oko 1.200 ha borove šume, makije i niskog raslinja, poljoprivrednih kultura (vinogradi, maslinici), kao i nekoliko gospodarskih objekata i vozila.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, a koji je dojavljen 21. srpnja oko 2:30 sati, aktivno se gasi. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su: četiri protupožarna zrakoplova Canadair, helikopter MI-8 MTV te lokalne vatrogasne snage s otoka Pelješca i Dubrovačko- neretvanske županije, potpomognute snagama DIP-a Zadar, Šibenik, te dislokacije Grada Zagreba i Karlovačke županije sa 150 vatrogasaca i 30 vozila. Tijekom dana dio vatrogasnih snaga s požarišta kod Trstenog premješteno je na gašenje ovog požara s obzirom na to da je trenutno ovaj požar aktivniji. Tijekom dana zatraženo je angažiranje dodatnih snaga iz županija: Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske te je na ovo požarište krenulo dodatnih 89 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila.

Požarom je do sada zahvaćeno više od 1.400 ha borove šume, makije i niskog raslinja i poljoprivrednih kultura. Tijekom gašenja požara iz zraka bio je isključen 110 kV dalekovod.  Tijekom jutra na požarište je upućen jedan kanader.

Splitsko-dalmatinska županija

VOC Split zatražio je u 23.07. 06:30 sati pomoć zračnih snaga za gašenje raslinja na nepristupačnom terenu na vrhu Dinare poviše sela Ježević. Požarom je zahvaćeno 40 ha trave i niskog raslinja.U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, a DVD Vrlika je nadgledala požar.

VOC Split zaprimio je u 12:30 sati dojavu o požaru raslinja kod Pučišća na Braču
. Požarom je bilo zahvaćeno oko hektar borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 28 vatrogasaca s pet vozila iz SIVP Brač, DVD-a Supetar, Pučišća, Selca, kao i kanader i dva Air Tractora. Požar je lokaliziran u 15 sati, a tijekom noći požar se nadzirao.

Pilot Air Tractora dojavio je u 14:50 sati dojavu o požaru raslinja kod Lokve Rogoznice. Požarom je bilo zahvaćeno oko hektar borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca s tri vozila iz DVD-a Omiš i Kučiće, kao i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je ugašen u 15:45 sati.

VOC Split zaprimio je u 15 sati dojavu o požaru raslinja kod uvale Konjska na Braču. Požarom je zahvaćeno oko 80 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca s pet vozila iz DVD-a Bol i Selca, kao i protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar se tijekom noći požar aktivno gasio, a u jutarnjim satima poslana su tri Air Tractora.



Istarska županija

Požar otvorenog prostora na području općine Sveti Petar, koji je ŽVOC Pula zaprimio 21. 7. u 13:25 sati, proglašen je ugašenim 23. srpnja u 12 sati. Opožareno je oko 36 ha trave, niskog raslinja i nešto borove šume.

ŽVOC Pula zaprimio je u 13:20 sati dojavu o požaru raslinja na lokaciji Kršan-Kožljak. U požaru je izgorjelo oko 250 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 70 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila iz JVP-a Pula, Labin, Umag, Poreč, Rovinj, Buzet, Pazin te DVD-i Kršan, Pićan i Labin - Rabac, kao i dva kanadera i jedan Air Tractor. Tijekom noći požar se aktivno gasilo, a tijekom jutra angažirana su dva kanadera.

Zadarska županija

ŽVOC Zadar zaprimio je u 18:07 sati dojavu o požaru raslinja kod Ninskih Stanova. U požaru je izgorjelo oko 97 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 40 vatrogasaca s 14 vozila iz JVP-a Zadar te DVD-a Pljusak, Privlaka, Vrsi i Ražanac, kao i dva kanadera i jedan Air Tractor. Požar je pod kontrolom od 23:20 sati, a tijekom noći aktivno se gasilo na požarištu.

Primorsko-goranska županija

JVP Opatija zaprimila je u 14:21 sati dojavu o požaru raslinja kod Opatije na području Veprinca, Zvončev vrh. Požarom je bilo zahvaćeno oko šest ha bjelogorične šume trave i šikare. U gašenju požara sudjelovalo su 53 vatrogasca sa 16 vozila iz JVP-a Opatija i Rijeka, DVD-a Opatija, Lovran, Kras-Šapjane, Halubjan - Viškovo, Klana, Kastav, Drenova, Škrljevo i Sušak.
Požar je lokaliziran u 22:55 sati, a tijekom noći požar se sanirao.

JVP Rijeka zaprimila je u 01:41 sati dojavu o požaru raslinja na području Zlobina, predio Draževo. Požarom je bilo zahvaćeno oko šest ha trave i šikare. U gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca s pet vozila iz JVP Rijeka, DVD-a Zlobin, Bakar i Hreljin. Požar je lokaliziran u 04:35 sati, a u tijeku je sanacija požarišta.

JVP Krk zaprimila je u 13:24 sati dojavu o požaru raslinja na području Krka, šuma desno od Sužana. Požarom je bilo zahvaćeno oko 25 ha trave, niskog raslinja i šikare. U gašenju požara sudjelovao je 31 vatrogasac s 11 vozila iz JVP-a Krka, DVD-a Dobrinj, Njivice i Krk. Požar je ugašen u 4:35 sati.