OBAVJEŠTAJNE BLAMAŽE SLOVENACA

Prisluškivali Sanadera, plaćali Drnovšekovog iscjelitelja i 'izgubili' kombi u Hrvatskoj

24.07.2015 u 09:16

Bionic
Reading

Aktualna afera PiranLeaks nije prva u povijesti međunarodnih odnosa Slovenije i Hrvatske koje su začinjene špijunažom. Hrvatske i slovenske tajne službe u nekoliko su se navrata u posljednjih petnaestak godina nadmetale na skliskom obavještajnom polju. Nakon PiranLeaksa, mnogi su se Slovenci više naljutili na svoju tajnu službu što nije spriječila curenje prljavih tajni nego na manjak etičnosti arbitražnog suca Jerneja Sekoleca i dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik. No Slovenci su već pomalo i naviknuli na gafove koje radi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA)

Dvije susjedne zemlje, podsjetimo, i ranije su potresli skandali vezani za presretanje telefonskih razgovora bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera sa svojim slovenskim kolegama, nekadašnjim premijerima Antonom Ropom i Janezom Janšom 2004., ali i slučaj kada su na hrvatskoj teritoriji 1998. naši policajci uhitili dvojicu pripadnika slovenske SOVA-e i pritom ih dodatno obrukali zaplijenivši im i špijunski kombi, koji je nakon kraćeg diplomatskog natezanja vraćen Sloveniji.

Naime hrvatska je policija u Dubravi Križovljanskoj u močvarnom dravskom pograničnom području usred dana zatekla dvojicu pripadnika slovenske obavještajne službe koji su ušli u Hrvatsku u kombiju marke Volkswagen pronašli uređaje za elektroničko izviđanje i protuelektroničko djelovanje. Nakon uhićenja osramoćeni tajni agenti samo su prekršajno kažnjeni i protjerani iz Hrvatske, a tek je kasnije protiv njih pokrenut kazneni postupak. Kombi je, pak, vraćen nakon tri godine slovenskom ministarstvu obrane, a u javnost nikada nije doznala što su slovenski špijuni doista tražili u Hrvatskoj.

Puno više prostora u medijima, podjednako hrvatskim i slovenskim, imala je spomenuta afera s presretanjem Sanaderovih poziva koja je rezultirala osnivanjem radne skupine koja je istražujući nepravilnosti u radu SOVA-e konstatirala, što je prihvatila i tamošnja vlada, kako su postojali 'očito znakovi nezakonitog djelovanja na području praćenja međunarodnih sustava veza u 2004. godini'. Prema pisanju slovenskog tjednika Mag, članovi slovenske parlamentarne komisije za nadzor tajnih službi u sjedištu SOVA-e pronašli su jedan CD sa snimkom telefonskog razgovor Sanadera i Ropa te tri CD-a na kojima su zabilježeni razgovori bivšeg hrvatskog premijera i Janše. Prema navodima slovenskog lista, snimke su zorno pokazivale kako je SOVA u vezi s incidentima u Piranskom zaljevu sustavno pratila hrvatski državni vrh, no ne i Ropovu tezu kako je 'incidente poticala hrvatska strana jer su pogodovale slovenskoj oporbi pred izbore'. Prema saznanjima spomenutog časopisa, SOVA je incidente u Piranskom zaljevu počela tri godine prije izbijanja te afere, odnosno nakon propasti tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan. U rujnu 2004., neposredne pred parlamentarne izbore u Sloveniji, u zaljevu je zabilježeno šest incidenata, od čega su tri izazvali hrvatski ribari, pisao je tom prilikom slovenski Mag.

Slovenska tajna služba prisluškivala je, kako je pisao ljubljanski Dnevnik citirajući bivšeg ravnatelja SOVA-e Iztoka Podbregara, i neke regionalne i lokalne jedinice u Hrvatskoj, poput Istre s njezinim uglednicima i regionalnom upravom i policijom, kao i ribarske skupine, hrvatsku pomorsku policiju i slično.

Na prvoj snimci, kako je tada prenijela Hina, nalazi se razgovor Sanadera i Ropa koji je vođen u svibnju 2004. Tadašnji hrvatski premijer tada je nazvao Ropa kako bi ga obavijestio o hrvatskim namjerama vezano za Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) u Jadranu, čemu se Slovenija protivila. Rop je zbog te najave bio ljutit te je navodno od Sanadera zatražio da odustane od namjere procijenivši kako će se Janšina oporba zbog 'mlakog odnosa prema Hrvatskoj' okomiti na njegovu vladu.

Radna komisija bila je znatno više zainteresiranija za snimak razgovora Sanadera i Janše iz rujna iste godine kada je bivši hrvatski premijer iz New Yorka nazvao Janšu čudeći se što je premijer Rop s članovima Slovenske pučke stranke i Joškom Jorasom na graničnom prijelazu zaprijetio Hrvatskoj uskraćivanjem potpore za ulazak u EU-u. Sanader je bio ogorčen zauzetim stavom slovenske vlade i prema navodima Maga, Janši je spomenuo Ropovo provokativno poziranje pred fotoaparatima na ribarskom brodu na sredini Piranskog zaljeva. Janša je tada, navodno, rekao Sanaderu da incidenti nisu potrebni, posebice jer njegova stranka pred izbore na anketama stoji dobro, moleći pritom bivšeg hrvatskog premijera da na šalje ribare u Piranski zaljev, jer je 'slovenska javnost na to jako osjetljiva'. SOVA je, prema tvrdnjama slovenskog tjednika, zabilježila Sanaderove pozive Janši i nakon slovenskih parlamentarnih izbora tijekom kojih je Janšina stranka osvojila većinu u parlamentu.

Blamaže slovenskih obavještajaca događale su se i ranije. Tako je 1992. VIS tadašnja slovenska sigurnosno-obavještajna služba i prethodnica današnje SOVA-e prisluškivala telefon člana slovenskog predsjedništva Cirila Zlobeca. Afera je izbila pred slovenske izbore 1992. te je tada procurio podatak kako je Zlobec talijanskom veleposlaniku u Ljubljani otkrio datum slovenskog osamostaljivanja i prekid odnosa s Beogradom. Godinu dana kasnije izbila je i afera Hit prilikom koje je tadašnji šef VIS-a Miha Brejc nakon odlaska s mjesta načelnika iz sjedišta agencije odnio dva kofera prepuna tajnih dokumenata. Kasnije se pravdao kako je odnio podatke, jer 'nije vjerovao svojem nasljedniku'.

Mariborska Večer 2000. godine je pak otkrila da su obavještajci iz Pentagona koristili kadrove slovenske tajne službe za prikupljanje informacije pred NATO-ovo bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije godinu dana ranije.

Nakon otkrića slovenskog lista, u javnost su počele pristizati informacije kako je slovenska tajna služba plaćala njemačkim kolegama uhođenje u regiji, ali i podatak kako će se iz blagajni tajnih službi platiti indijskog iscjelitelja koji je liječio Janeza Drnovšeka.  

Da su Slovenci u špijunaži najpogubniji sami po sebe, vidjelo se i iz toga što je SOVA-inu sigurnu kuću u središtu Ljubljane 2007. razotkrio Dnevnik, dok su pisali tekst o ravnatelju te agencije Matjažu Šinkovecu. Još veći gaf dogodio se četiri godine kasnije. Tada su fotografije osamdeset pripadnika tajne službe završile na internetu. Naime aktivni i umirovljeni pripadnici SOVA-e na jednom su se pikniku napili i fotografirali noseći kuharske kape sa zvijezdama petokrakama valjajući se u pijanom deliriju po zemlji i šljunku.

Uza sve te gafove, činjenica da nisu uspjeli spriječiti prisluškivanje svojih državljana možda i nije tako velik propust.