BUKNULA JOŠ DVA POŽARA

Nakratko pala kiša i pomogla vatrogascima

23.07.2015 u 09:15

  • +17

Na Pelješcu i Korčuli izgorjelo više od 1400 hektara borove šume i vinograda

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Bionic
Reading

Požari kod mjesta Smokvice i Trstenika pod nadzorom su, a vatrogasci se i dalje aktivno bore protiv vatrene stihije kod mjesta Ponikve na Pelješcu, izvijestili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Sinoć su vatrogasce s dubrovačkog područja iznenadila još dva nova požara koja su uslijed udara groma buknula na Šipanu i kod Slanog kod Dubrovnika, javio je s terena vatrogasni zapovjednik za Hrvatski radio. Sinoć je nakratko i pala kiša te pomogla gasiteljima

Prema informacijama iz DVD-a Slano, požar uzrokovan udarom groma zbog jakog se vjetra brzo proširio, ali je srećom oko 23 sata lokaliziran brzom intervencijom vatrogasaca. Kako su izvijestili kasnije dubrovački vatrogasci, izbila su čak dva manja požara prouzročena udarom groma. Na intervenciju su izašli s JVP-om Dubrovačko primorje i DVD Zatonom na požar Bijelo brdo kod Slanog, dok je na otoku Šipanu požar gasio DVD Šipan, objavio je Dubrovački dnevnik.

Prema najnovijem izvještaju objavljenom u osam sati na stranicama Državne uprave za zaštitu i spašavanje stanje na požarištima je sljedeće:

- Požar kod mjesta Smokvice, predio Grinovica na otoku Korčuli, a koji je dojavljen 18. srpnja oko 18 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Prema procjeni županijskog vatrogasnog zapovjednika opožareno je oko 850 hektara borove šume, makije i niskog raslinja. Tijekom jutra na požarište će biti upućen helikopter koji će izvršiti smjenu vatrogasaca DIP-a iz Divulja, Šibenika i Zadra.

- Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu, a koji je dojavljen 20. srpnja u 22:46 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Požarom je zahvaćeno oko 1.200 ha borove šume, makije i niskog raslinja, poljoprivrednih kultura (vinogradi, maslinici), kao i nekoliko gospodarskih objekata i vozila.

- Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, a koji je dojavljen 21. srpnja oko 2:30 sati, aktivno se gasi. Tijekom dana dio vatrogasnih snaga s požarišta kod Trstenog premješten je na gašenje ovog požara s obzirom da je trenutno ovaj požar aktivniji. U 22 sati na ovo požarište krenula su dodatna 24 vatrogasca iz Grada Zagreba. Pri gašenju požara došlo je do prevrtanja jedne vatrogasne autocisterne, pri čemu su lakše ozlijeđena dva vatrogasca DVD-a Solin koji su zbrinuti u Općoj bolnici Dubrovnik. Požarom je do sada zahvaćeno više od 550 ha borove šume, makije i niskog raslinja i poljoprivrednih kultura. Tijekom gašenja požara iz zraka bio je isključen 110 kV dalekovod.

U šest sati na ovo požarište su ponovno upućena tri protupožarna zrakoplova Canadair te je ponovno dan nalog za isključenje 110 kV dalekovoda.

Kiša ugodno iznenadila

Najgora je situacija jučer bila u Zabrđu na Pelješcu, gdje je vatra u jednom trenutku došla do naselja, a stanovnici su evakuirani. Nasreću, gasitelji su uspjeli obraniti kuće. Promet je na glavnoj cesti bio otežan, djelomice i zatvoren.

Požar na Korčuli stavljen je pod kontrolu, a na Pelješcu je u srijedu oko 23,30 sati nakratko pala kiša što će pomoći vatrogascima u kontroliranju širenja požara i zgarišta, rekao je u srijedu navečer glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

'Na Korčuli je požar stavljen pod kontrolu i ako se tijekom noći ne podigne vjetar već bi u četvrtak mogao biti lokaliziran i riješen. Zasad na sreću nema nikakvog vjetra', rekao je Cvjetinović te dodao kako bi kiša koja je oko 23,30 pala na Pelješcu trebala smiriti vatru koja još uvijek gori.

'Kiša bi trebala smiriti situaciju u Ponikvama i Janjini na Pelješcu i uz malo sreće sutra će sve biti gotovo i ondje. Onda preostaje zbrajanje štete', rekao je Cvjetinović. Inače, prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda tijekom srijede za predio juga Hrvatske nisu najavljivale kišu, a službenih podataka o količinama oborina zasad nema.

Dionice državne ceste DC414 Pijavičino - Janjina i Putniković - Prapratno na Pelješcu otvorene su za sav promet, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub.