GORI I KORČULA

Vatra odsjekla Pelješac od kopna, dolaze i vatrogasci iz BiH

22.07.2015 u 15:34

  • +17

Na Pelješcu i Korčuli izgorjelo više od 1400 hektara borove šume i vinograda

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Bionic
Reading

Goran Cvjetinović, glasnogovornik dubrovačko-neretvanskog Stožera za zaštitu i spašavanje rekao je u srijedu u Dubrovniku kako je zbog vatre koja je u Ponikvama prešla na drugu stranu puta zatvorena cesta preko Pelješca. Vatra se u međuvremenu opasno približila i kućama ljudi

Fronta požara je široka i vatrogasci pripremaju teren kako bi spriječili širenje vatre tijekom noći, doznaje se od načelnika općina Stona i Janjine.

Kako je istaknuo načelnik općine Stona Vedran Antunica, kuće na predjelu Ponikava nisu u opasnosti, a vatrogascima je stigla pomoć iz mnogih krajeva Hrvatske te iz BiH.

"Trenutačno je relativno mirno, Canadairi još rade, ljudi na terenu čine najviše što mogu", rekao je Antunica i dodao da je obranjen zaselak Zabrđe te kako, po informacijama s terena, nijedna kuća nije izgorjela.

"Vatrena fronta je duž cijelog naselja Ponikava, vatrogascima je u pomoć došlo dosta snaga iz Splita, Omiša, Makarske, čak i Neuma", rekao je Antunica te dodao kako je požar još daleko od Prapratnog.

Načelnik općine Janjine Vlatko Marević rekao je da na predjelu Janjine "situacija nije dobra, ali je trenutačno stabilna".

"Situacija kod nas nije dobra. Sad je stabilno, ali fronta je široka. Razvučeno nam je sve od Rote iza Janjine preko jednog predjela prema Trsteniku, tako da imamo desetak lokacija gdje je kritično, gdje moramo braniti da ne ide požar dalje. Danas popodne nam je išlo na ruku jer nije bilo vjetra, ali - ako se digne vjetar - nema toga ljudskog faktora koji to može spriječiti", rekao je Marević i dodao kako je vatra kod zaselka Zabrežja došla 200-tinjak metara od kuća.

"Prema Janjini držimo požar na kilometar, ali tu je riječ o brdu i težak je teren. Pucaju mine još iz Drugoga svjetskog rata pa je teško i slati ljude", rekao je Marević i dodao kako još nije bilo evakuacije te da nijedna kuća nije u neposrednoj opasnosti.

Inače, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba izvijestio je da po nalogu glavnoga vatrogasnog zapovjednika zagrebački vatrogasci idu pomoći gasiti veliki požar na Pelješcu. Na Pelješac večeras kreće 20 dobrovoljnih vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice grada Zagreba, četiri profesionalna vatrogasca iz Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i četiri vozila za gašenje požara.

Osim toga, na redovitu dislokaciju na područje Dalmacije noćas odlazi i šest profesionalnih vatrogasaca iz zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe.

Kako javlja HTV, Jug naše zemlje bori se s požarima. Vatrogasci na poluotoku Pelješcu i dalje se bore s požarom koji je progutao hektare šuma, vinograda i maslinika. Kuće u zaseoku Zabrđe na Pelješcu su obranjene, a situacija s požarom se malo smirila, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Dubrovačko primorje Ivo Franušić. Bit će dobro, sad se situacija malo primiriladodao je.

Nešto ranije tijekom zatvorena je cesta preko poluotoka Pelješca kada je vatra prebacila cestu, a požar krenuo prema Kuni Pelješkoj, Prapratnom i Janjini. Na požarište su poslane dodatne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, a gašenje požara otežava velika količina dima. Požare na Pelješcu gase dva aviona Canadair, dva aviona Airtractota i dva helikoptera Mi-8 MTV. Po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika i zagrebački su vatrogasci krenuli pružiti pomoć u gašenju požara na Pelješcu - 20-ak dobrovoljaca iz Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, četiri profesionalna vatrogasca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i četiri vozila za gašenje požara.

Požar na Korčuli, na prostoru Smokvice koji je peti dan zaredom aktivan, gasi jedan Canadair i jedan Airtarctor. Požar u Brni na Korčuli je lokaliziran, a manji - koji je sinoć buknuo u blizini Metkovića - ugašen je. U gašenju sudjeluje i vojska, sa dva kanadera, dva Air tractora i dva helikoptera. Zahvaćeno je više od 1500 hektara.

Prema nekim informacijama, naročito je teško stanje u Janjini, gdje se vatra približava kućama. Očajni stanovnici zazivaju dolazak kanadera, dok iz Vlade preko Twittera poručuju da su nadležnima prenijeli sve potrebne informacije.


'Vatra je prešla na drugu stranu zbog čega je zatvorena cesta preko Pelješca. Požar ide u smjeru Prapratnog, Janjine i Kune pelješke', rekao je Cvjetinović te dodao kako kuće trenutačno nisu u opasnosti.

Kako javlja RTL Kod Stona je vatra prešla magistralu i praktički odsjekla Pelješac od kopna!

Na požarište na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, oko podneva upućene su dodatne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO-a).

Požare na Pelješcu gase dva aviona kanadera, airtraktora te dva helikoptera Mi-8. Požar na Korčuli, na prostoru Smokvice koji je peti dan zaredom aktivan, gasi jedan kanader i jedan airtraktor.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 satnik Stjepan Jović, koji sudjeluje u gašenju požara u Ponikvama na Pelješcu, rekao je kako je požar još aktivan te se prebacuje na više manjih prostora, a gašenje otežava velika količina dima.

'Iz helikoptera djelujemo po rubnim prostorima i izdvojenim žarištima. Velika je visinska razlika od uzimanja i mjesta ispuštanja vode, more gdje uzimamo vodu je nešto udaljenije tako da nam krug do slijedećeg 'bacanja traje oko osam minuta', istaknuo je Jović.